dar dobrych ludzi

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

pysia34

Post autor: pysia34 » pn lis 08, 2010 08:11

żartujesz przy Klarze nic nie jest głośne :-)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn lis 08, 2010 08:55

Sebastian to teraz tylko czekać na wyniki :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » śr gru 01, 2010 22:22

Od Szkota trafiły do mnie dwie kaśki - jestem zachwycony - wprawdzie nie mam z nimi stałego kontaktu bo są w oddzielnym pomieszczeniu, ale są ciche, bardzo urocze, ruszają się świetnie, jak małe amazonki, takie duże koki dają, spacerują i w fajnych pozycją potrafią zawisnąć:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam też w związku z nimi pytanie: Przebywają w pomieszczeniu zabudowanym,z dostępem do światła dziennego przez normalne okno, mają kaloryferek, ale zastanawiam się czy mam im przedłużać dzień? Normalnie mają jasno tak jak na dworze jest słońce, okna wychodzą na latarnie więc i w nocy i wieczorem nie panują egipskie ciemności, ale dzień i tak jest krótki. Przedłużać im oświetlanie np do 21, czy zostawić je tak jak są na zimę, a przedłużający się na wiosnę dzień będzie lepszym stymulatorem do lęgów?

wudar
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Post autor: wudar » pn gru 27, 2010 14:44

Witam,

Byłem posiadaczem 4 Nimf, z czego jedna z par doczekała sie młodych;). Obecnie przymierzam się do powrotu do Ptaków. Wiekszosc pieniedzy zamierzam zainwestowac w godne warunki dla Ptaka (tym razem na poczatek niech bedzie jeden, z biegiem czasu postaramy sie o partnera dla niego :) ). Jeżeli ktoś z was bedzie mial do oddania paputka (Aleksandretta obrożna, Amazonka badz Kakadu z priorytetem na Alekse, najlepiej recznie karmione), zanim dokonam zakupu, który planuję na marzec, prosiłbym o kontakt najlepiej Mailowy ( wudar1000@wp.pl ). Wszystkie pisklaki jakie miałem zawsze oddawałem za darmo, gdyż priorytetem było dla mnie znalezienie domu nowym ptaszkom :). Dlatego akcje popieram w 100%.
Pozdrawiam
Przepraszam za zasmiecanie, ale nie dopisałem, Że Nimfy także wchodzą w grę(najchętniej Lutino)jak i wieksze ptaki typu ara itp (tych raczej nikt nie chce oddac :) ). Woliera i tak bedzie spora wiec bez roznicy jaki ptak tam sie znajdzie, bedzie mial sporo miejsca. Pozatym głownie w nocy bedzie tam siedział, reszte dnia bedzie spedzał ze mna, poza klatka :)
Połaczyłam oba posty
Ostatnio zmieniony ndz sty 09, 2011 06:31 przez wudar, łącznie zmieniany 1 raz.

pysia34

Post autor: pysia34 » pn gru 27, 2010 15:28

Moja propoycja -najpierw zrób wolierę, pokaż warunki jakie stworzyłeś, a dopiero potem odezwij sie co potrzebujesz albo co byś chciał... Rozrzut masz spory więc warunki jakie musisz zapewnić też są spore. Nikt nie odda świeżej osobie na forum wartościowego ptaka jeśli nie wykażesz się właściwą wiedzą i warunkami, ze zwykłej prozaicznej przyczyny - nikt Cię tutaj nie zna :-(

wudar
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Post autor: wudar » pn gru 27, 2010 18:00

Rozumiem i to jest wszystko jasne :). Narazie czekam na kolejne wypłaty zeby kupić coś porządnego. Napisałem tak na przyszłośc bo jak wiadomo z dnia na dzien ptak sie nie wykluje heh. Ale już nie zasmiecam tematu, bo nie o to tu chodzi :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Nielot
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Post autor: Nielot » ndz sty 02, 2011 12:01

wudar pisze:Rozumiem i to jest wszystko jasne :). Narazie czekam na kolejne wypłaty zeby kupić coś porządnego.

Hej, wybacz że Ci się czepiam do ogłoszenia, ale i moim zdaniem gdybym miał komuś oddać papugę,
nie ważne czy falistą czy żako, to najpierw chciałbym zobaczyć, że idzie w dobre ręce, a nie na odsprzedaż,
Także jako osoba która sama by chętnie przygarnęła czy to aleksę, rozelkę białolicą, lub choćby białą nimfę
nawet nie marząc o większych ptakach, jakie wymieniłeś, wolałbym byś nie psuł tak świetnego wątku,
a najpierw pokazał co masz już do zaoferowania dla nich jako dom,
Ja przed zakupem najpierw myślałem o wolierze/dużej klatce, a potem pomyślałem o aleksie
która u mnie teraz lata nad wolierą pokojową kupioną razem z ptaszkiem.
PS proponuję wkleić fotkę nowego domku dla ptaszków jak już będziesz go miał do galerii i raz jeszcze napisać.

katia_793
Ptaki które hoduję: aleksa nimfa

Post autor: katia_793 » pt sty 07, 2011 18:58

Witam
Świetna sprawa z tym łańcuszkiem,już od dłuższego czasu was podczytuję część "znam " z innych for ,na chwilę obecną mam samiczkę aleksy (4lata) i samca nimfy (6 mieś)-w oddzelnych pokojach choć czasem razem polatają ,jak tylko dochowam się młodych -po nabyciu partnerów dla moich paputów dołczę sie do akcji
Pozdrawiam
P.S jak ktoś chciałby mnie obdarować partnerem dla aleksy lub nimfy to mój e-mail katkow6@wp.pl

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » sob sty 08, 2011 13:59

trochę mi się nie podoba to typu: chętnie bym dał jakbym miał, ale jakby ktoś chciał mnie obdarować...
to jest dość dziwne
Wojtek

maciejqa
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, nimfy, faliste, swiergotki, rudosterki, barabndy, barnardy, rozelle,
Kontakt:

Post autor: maciejqa » sob sty 08, 2011 21:16

Jesli masz mozliwość dojechania do Lublina to zapraszam. 667724249. To moj nr tel. Mam samczyka ;)))
Bo Moja Jedyna Miłość To Jest Motor ! Śląsk&Motor Zawsze Ponad Prawem !

Awatar użytkownika
beatina
Ptaki które hoduję: łąkówki wspaniałe, kanarki, amadyny wspaniałe

Post autor: beatina » sob sty 08, 2011 22:23

A ja bym sugerowala tablice ogloszen przyjme i sprzedam przeniesc zupelnie gdzie indziej. Tu chodzi o dar dobrych ludzi. A nie o szukanie frajerow ktorzy mi dadza cos za free. Prosilabym tez moderatorow o uprzatniecie tej przepychanki ogloszeniowej nie na temat z tego zacnego miejsca, bo pozostawia tylko niesmak....

Swoja droga. Zgodnie z moja obietnica. Mam 3 mlode kanarki. Jest to moj pierwszy kanarkowy leg. Chce jednego z nich podarowac komus kogo bede znac przez to forum. Zastanawiam sie mocno nad wyborem. Kanarki dopiero sie usamodzielniaja, ale za niedlugo beda szukac nowych wlascicieli. Co prawda to nie papugi, ale ptaszki rownie urodziwe ;-)
Pozdrawiam,
Beata
============================

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » ndz sty 09, 2011 07:04

[b]beatina, temat jest w jak najbardziej własciwym miejscu (został przeniesiony przez admina)[/b]
Tytuł TEGO tematu sam mówi za siebie bo jeśli Dar, to oddam.
Poza tym nikt, kto nie zna osoby, nie odda ptaka nikomu nieznanemu , a zwłaszcza jeśli nie pozna warunków w jakicich oddanemu pierzakowi przyjdzie życ. .....................
beatina pisze:........ Prosilabym tez moderatorow o uprzatniecie tej przepychanki ogloszeniowej nie na temat z tego zacnego miejsca ........

Ta jak piszesz ,,przepychanka" TEŻ jest potrzebna i wypowiedzi pozostaną, gdyż tak naprawdę uwidaczniają ,,zamiary" tych, którzy ptaka chcieliby otrzymać.

A poza tym co w tym złego, że ktoś np. nie mając kasy na zakup, TU poprosi o papużkę i tylko od darczyńców będzie zależało czy ją dostanie :?: Przecież nikt nikogo nie zmusza do oddania.
Zapewniam, ze temat na bieżąco jest przeglądany i w razie awantur posty bedą kasowane.

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » ndz sty 09, 2011 13:32

jak nie ma kasy na zakup to jak ją utrzyma??
Wojtek

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz sty 09, 2011 13:46

wojo kogo? kanarka? to kilkanaście złotych miesięcznie...due papugi już trudniej, ale wiele osób ma możliwość wydać 100-200zł na jedzenie ale nie ma jednorazowo na zakup,
wiele ptaków potrzebuje pomocy - tak jak np. Kuba -ara zielonoskrzydła który, spędził kilka lat w klatce o przekroju 50x50cm wysokości ok 1m! ma całkowity zanik mięśni skrzuydeł i nie wiem czy uda się te mięśnie kiedykolwiek odbudować...
Albo siedząca Klara w piwnicy! albo .....takich albo można mnożyć, to jednak proponuje w innym temacie niż ten :-)
Ten ma na celu obdarowywanie a nie wykup, i inna jest jego celowosć niż to o czym piszesz.

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » ndz sty 09, 2011 18:32

Wojo .. ja jestem człowiekiem któremu pomogli dobrzy forumowicze w wykupie mojej klary z dnia na dzień wyciągniecie 2000zł jest nie do zrobienia(reszte kasy było na kredyt u dobrodusznego brata) .. a utrzymanie to całkiem inna kasa.

katia_793
Ptaki które hoduję: aleksa nimfa

Post autor: katia_793 » pn sty 10, 2011 20:22

maciejqa pisze:Jesli masz mozliwość dojechania do Lublina to zapraszam. 667724249. To moj nr tel. Mam samczyka ;)))
Hej jeżeli to było do mnie i chodzi o samca aleksy to jestem z Wawy i będzie ciężko, choć mąż ma rodzinę w Lublinie więc może udało by się zorganizować transport lub będziemy ich odwiedzać teraz niestety jestem po operacji i nie ruszam sie z domu :cry: Pozdrawiam

monia77

Post autor: monia77 » sob sty 15, 2011 14:32

Dzisiaj otrzymalam od pysi34 2 gołabki diamentowe spotkałyśmy sie na chwilę w przerwie podróży do bytomia po sójkę.
Gołabki bardzo ładne.Jutro wstawie fotki bo dzisiaj nie chce ich ganiać,niech się oswoją z miejscem i nowymi ptakami.
Jutro może jak znajde ciekwe gołabki na giełdzie w pszczynie to dokupie do par każdej damie:)
bardzi Ci dziekuję.

monia77

Post autor: monia77 » ndz sty 16, 2011 15:48

obiecane fotki gołąbków.Dzisiaj dostały panow do towarzystwa.
Załączniki
DSC06730 [800x600].jpg
DSC06736 [800x600].jpg

nenufarek88
Ptaki które hoduję: ooo

Post autor: nenufarek88 » ndz paź 23, 2011 23:03

Witam
Jeśli ktoś chciałby mnie obdarować lub mogę zakupić za nieduże pieniądze młodą aleksę do oswojenia jako pupila domowego proszę o pw, kolor nie gra roli, byle jak najmłodsza była.

dziekuję:)

Awatar użytkownika
Kamiol7
Ptaki które hoduję: Nimfy , Faliste , Świergotki , Modrolotki , Rozelle , Konury , Kanarki ,Zeberki
Kontakt:

Post autor: Kamiol7 » sob paź 29, 2011 15:52

świetny pomysł z tym że możemy kogoś obdarować papugaą . Mam 6 nimf 1 nierozłączkę i jutro bede miał 2 papużki faliste . Chętnie mogę komuś przekazać papugę bo będe mmiał młode nimfy .

Mam też pytanie związane z moim marzeniem . Zawsze chciałem mieć Lorysę górską lub Aleksandrette . Badzo byłbym szcześliwy gdyby ktoś mnie obdarował taką papugą . Niestety jest to troszkę duży koszt papugi . Zapewniam że będe troszczył się o nią jak najlepiej . :)

a to moje stadko nimf :
Załączniki
r.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”