Hodowla papug i innych gatunków ptaków w jednej wolierze
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi-gołębie
Hodowla papug i innych gatunków ptaków w jednej wolierze
czy nimfy, faliste, nierozłączki, gołąbki diamentowe, zeberki, ryżowce można trzymać razem w dużej wolierze wewnętrznej i czy będą wyprowadzać lęgi obecnie trzymam je w klatkach każdą parę osobno i mają legi nie wiem czy po wypuszczeniu ich do jednego pomieszczenia
będą się tolerować nawzajem ii prowadzić lęgi. Ptaków jest około 15-20 szt. woliera ma wymiary 3m dł. 2m szr, 180 wys. proszę doświadczonych hodowców papug o rady
Zmieniłam tytuł tematu
będą się tolerować nawzajem ii prowadzić lęgi. Ptaków jest około 15-20 szt. woliera ma wymiary 3m dł. 2m szr, 180 wys. proszę doświadczonych hodowców papug o rady
Zmieniłam tytuł tematu
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 04:47 przez romano, łącznie zmieniany 1 raz.
- Karolina_PNGR
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste
- Karolina_PNGR
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Karolina_PNGR pisze:Nie.
Faliste to bardzo wredne i złośliwe ptaszki, mogą zaczepiać nimfy i zeberki.
Nie próbowała bym ich łaczyć. Mogłoby dojść do tragedii.
Poza tym wspólne legi odpadają.!
A ja nie widzę żadnego problemu za wyjątkiem nierozłączek reszta ptaków jak najbardziej. Co do falistych nie jest aż tak źle jak pisze Karolina PNGR ważne, aby ptaki miały więcej budek niż jest par., Jeśli chodzi o wolierę jest dość duża, więc taka ”drobnica” miejsca będzie miała wystarczająco. Sam kieeeedyyyyś trzymałem kilka par falistych, nimfy, zeberki a nawet i kozy w jednej dużej wolierze i dodam, iż wszystkie pary się rozmnażały i nic złego się nie działo.

- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
A ja mam w jednym pomieszczeniu nimfy,falki,rozelle,po 1 parze kóż,rozelli białolicych,świergortek seledynowych i wielobarwnych,baraband.W dodatku latają tam uciekinierzy z wolierki- zeberki które u mnie zimują.
Nie ma problemow ,zeberki moszczą gniazda we wszystkich większych budkach,nawet w takich gdzie inne- ptaki siedzą na jajkach/ ale nie w budkach falistych/
[img][img]http://img26.imageshack.us/img26/7900/dsc03062y.jpg[/img][/img]
Ale nierozłączki są osobno są zbyt agresywne w stosunku do innych ptaków.
Co do gołąbków latać z papugami mogą,ale lęgów nie będzie.O ile zeberki gniazdują w budkach to gołąbki w koszyczkach i falki w czasie zabawy wszystko im zniszczą
Nie ma problemow ,zeberki moszczą gniazda we wszystkich większych budkach,nawet w takich gdzie inne- ptaki siedzą na jajkach/ ale nie w budkach falistych/
[img][img]http://img26.imageshack.us/img26/7900/dsc03062y.jpg[/img][/img]
Ale nierozłączki są osobno są zbyt agresywne w stosunku do innych ptaków.
Co do gołąbków latać z papugami mogą,ale lęgów nie będzie.O ile zeberki gniazdują w budkach to gołąbki w koszyczkach i falki w czasie zabawy wszystko im zniszczą
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Karolina_PNGR pisze:Ale jeśli chodzi o faliste-zeberki mam małe doświadczenie.
To dlaczego skoro masz nikłe doświadczenie z góry mówisz stanowcze "Nie"

Co do ptaków jeszcze to powiem iż ci hodowcy którzy hodują ptaki obserwują je i to jest bardzo ważne bo każdy ptak jest inny.Ogólnie gatunki zacytowane przez Romano są spokojne ale może się znaleźć ptak "nadpobudliwy,skrzywiony" ale nie można ogółu porównać do jednostek
-
- Ptaki które hoduję: papugi faliste
Witam
Zamierzam w ogrodzie postawić wolierę o wymiarach 4m*4m*3m.Będzie połączona z altanką w której ptaki mogą zimować. Czy to już wystarczająca wielkość dla kilku gatunków? W zasadzie w zupełności by mi wystarczyły 3-4 gatunki. Czy któreś z tych papug (wymienionych przez AI) można trzymać w większej grupie. Nie zależy mi na ich rozmnażaniu czy ptaki mimo to muszą mieć budki.
Zamierzam w ogrodzie postawić wolierę o wymiarach 4m*4m*3m.Będzie połączona z altanką w której ptaki mogą zimować. Czy to już wystarczająca wielkość dla kilku gatunków? W zasadzie w zupełności by mi wystarczyły 3-4 gatunki. Czy któreś z tych papug (wymienionych przez AI) można trzymać w większej grupie. Nie zależy mi na ich rozmnażaniu czy ptaki mimo to muszą mieć budki.