Subforum lory - propozycja zmiany

Tutaj piszemy jakie w przyszlości chcielibyśmy utworzyć działy, oraz zgłaszanie problemów, błędów, usterek itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Subforum lory - propozycja zmiany

Post autor: Rozalka:) » pt paź 11, 2019 19:47

Jest taki element, który od początku jak tu jestem trochę mnie irytuje. Wcześniej nie chciałam zawracać głowy ale stwierdziłam że nie szkodzi to napisać. Chodzi o to, że jak się wchodzi w subforum "lory" to tam są przemieszane tematy związane z barwnicami i lorami. Tak, wiem barwnica to inaczej lora wielka więc pewnie myślicie co w tym jest. Jest to popularna nazwa ale niestety myląca, która utarła się właśnie w Polsce, w innych językach nikomu by nie przyszło by do głowy nazwać ją lorą. Może jeszcze w jakimś pojedyńczym języku... Nawet patrząc na wygląd barwnice są większe i mają inny kształt dzioba niż lory. Nawet w klasyfikacji lorom bliżej już jest do papużek falistych niż barwnic.
Nie wiem czy byłoby by możliwe naprawienie, chyba najprościej by było tak:
Przejrzeć to subforum i poprzenosic tematy związane z lorami do obecnego tematu lorys górskich oraz zmienić ich nazwy: dla lor "barwnica" lub "lora wielka" (albo za pomocą obu nazw, to nie ma większego znaczenia) a lorysy na "lory".
Ps. Jeśli ktoś ma wątpliwości-tak, lorysy to lory
Chyba że nie było by to możliwe to trudno. Wiem że forum jest zadbane i nawet przeglądałam ile jest tam tematów i ile z nich to lory. Według mnie wiele roboty by nie było ale nie wiem jakie by były możliwości. Oczywiście to tylko propozycja, jak zostanie odrzucona się nie pogniewam. Przynajmniej napisałam że barwnice to tak na prawdę nie lory a większość Polaków tak myśli.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pn paź 14, 2019 11:38

A ja zawsze myślałam, że Barwnica, to inaczej Lora Wieka <zdziwko>

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » pn paź 14, 2019 17:14

Bo to utarło się że to jest lora wielka. Tylko Polacy sobie wymyślili że tak nazwą. Nie wiem jaka jest historia, może pierwotnie była z nimi skojarzona, wiem tylko że samce i samice uznawano za dwa różne gatunki 😁 ja nie mówię że to jest zła nazwa tylko strasznie myląca. Wystarczy spojrzeć na klasyfikację, że należą do dwóch różnych podrodzin. W angielskim nie na czegoś takiego jak "eclectus lory" bo jest "eclectus parrot" tak samo jak z wieloma innymi językami. Teraz sobie myślę że nawet patrząc na dymorfizm płciowy to są dwa przeciwieństwa: jedno najlepiej badania a drugie... Każdy z Was wie 😁

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy dotyczące wyglądu, tematów oraz prawidłowości działania forum”