Propozycje ;-)

Tutaj piszemy jakie w przyszlości chcielibyśmy utworzyć działy, oraz zgłaszanie problemów, błędów, usterek itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Propozycje ;-)

Post autor: sqrczybyk » pn mar 04, 2013 16:08

Z pewną dozą nieśmiałości :oops: miałbym dwie propozycje dotyczące forum:

1 - myślę,że można by było założyć Temat "ILE kosztuje papuga?" ,gdyż bardzo ciężko znaleźć aktualne (realne) ceny na portalach ogłoszeniowych,a forumowicze czają się i czają-zapytać,czy nie zapytać?
2 - następny proponowany temat "Luźne gadki" (nie gajdorki ;-) ) służyłby do wymiany luźnych poglądów,czy byłby alternatywą w przypadku gdy nie wiemy gdzie (w jakim dziale ) napisać swój post.

Proszę uprzejmie administrację o ustosunkowanie się do powyższych pomysłów,jak również chciałbym gorąco zachęcić wszystkich forumowiczów do wyrażenia także swoich opinii.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn mar 04, 2013 16:42

sqrczybyk pisze: .....Proszę uprzejmie administrację o ustosunkowanie się do powyższych pomysłów ....

Zatem jako tylko ,,sprzątająca" :-D odpowiadam : Nasze forum i tak jest baaaardzo rozbudowane ........ Moim zdaniem nie ma sensu dokładać nowych działów bo już istnieją miejsca, gdzie można się dowolnie wypowiedzieć, gdzie nie jest pilnowana merytoryka wypowiedzi, gdzie nikt nikogo nie bedzie ,,opietruszał" za odbieganie od meritum, ..... A to, że ktoś, coś nie tam wpisze, gdzie nie wskazane, to po prostu się przeniesie we właściwe miejsce, bez zbytecznych komentarzy :-D
Ad.1. Nie ma najmniejszego problemu by założyć nowy temat w dziale Ogólnie o papugach i innych ptakach - Papugi w internecie - Zakup ptaków lub w dziale My- nasze zwierzęta - nasze zainteresowania - inne tematy - konkursy - Offtopic , poddział Różne inne tematy. Wybór jest :-D Tam nie jest pilnowana merytoryka tak, jak w zasadniczych, innych działach.
Ad. 2. Do luźnych ,,gadek" , mogą być i ,,gajdorki" :-D o wszystkim i o niczym :-D jest dział Offtopic. Tam każdy może pisać co mu tylko ślina na język przyniesie, co wymyśli własny rozum, palce wystukają w odpowiednie klawisze (ja mam problem z Q :mrgreen: ) - oczywiście wszystko z kulturą, bez tzw wyrażeń, kuchennej łaciny, itd :-D czy zwykłej, komercyjnej reklamy.
Co na to odpowie główny Wódz forum ? Do niego należy decyzja :-D ale i zdanie userów również jest ważne.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn mar 04, 2013 21:43

Źle się czuję z takimi tytułami bo ja naprawdę tylko to założyłem i nie bardzo chcę się wtrącać w Twój porządek. Jest bardzo dobry i myślę podobnie. Jest gdzie pisać a wszystko co się nie nadaje w inne miejsca można opisać w offtopiku
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn mar 04, 2013 23:07

A gdyby tak zrobić chociaż pkt w regulaminie że jak ktoś w dziale "sprzedam" wystawia papuge na sprzedaż to ma obowiązek napisać od razu cene za nią? To z tymi cenami jest na serio fajne. Ogłoszenie wtedy jest takie "pełne".

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt mar 05, 2013 04:39

Grzesiu, mea culpa i sorry , ale bez Twego zdania nie da się obyć :-D Przecież możesz mieć inne zdanie .... po to jest dyskusja, by osiagnąć jakiś konsensus :-D
Adrianie1 - ten sprzedający, który chce, podaje cenę w ogłoszeniu.
Natomiast my jako forum nie możemy ani żądać, ani poprzez Regulamin zmuszać by podawali swoje ceny w ogłoszeniach bo to jest poniekąd ich ,,tajemnica handlowa"
Dlatego jestem za tym by panowała zasada dobrowolności. Wszak kupujący może na forum dopytać o cenę i zależy tylko od ogłoszeniodawcy czy ją poda do publicznej wiadomości, czy poda poprzez PW lub mejla, telefon.

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt mar 05, 2013 09:23

Tajemnica hodowlana? Niezrozumiałe jest to dla mnie. Skoro wystawiam papugę na sprzedaż to mam już w głowie jaką cenę cce za ptaka, to czemu nie można napisać jej w ogłoszeniu? Przecież i tak będzie trzeba w końcu powiedzieć jak ktoś napisze lub zadzwoni.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt mar 05, 2013 10:51

Na wielu forach, w regulaminie działu sprzedam- kupie, podanie ceny sprzedawanego ptaka jest obowiązkowe

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt mar 05, 2013 11:44

I to jest wlaśnie fajne ;) wystawiasz ogłoszenie? to Wystaw pełne ;) Cena również jest bardzo wazna ;)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt mar 05, 2013 11:45

Adrian1, :-D napisałam : tajemnica h a n d l o w a , a to jest różnica .
Adrian1 pisze:Przecież i tak będzie trzeba w końcu powiedzieć jak ktoś napisze lub zadzwoni.

A czy Ty osobiście chciałbyś być do czegoś zmuszany wbrew swojej woli ?
Tak, ale sprzedawca powie/odpisze to może kilku osobom a nie napisze publicznie.
Al, być może , ale czy nasze forum ma postępować jak inne ? :-D
Zresztą ja wyraziłam jedynie swoje zdanie. Jeśli będzie więcej głosów za propozycją Adriana, wówczas nad sprawą się zastanowimy.

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt mar 05, 2013 11:51

Wydaje mi się że tajemnica handlowa dotyczy HANDLU :P typu kupujemy taniej sprzedajemy drożej z zyskiem dla nas. Np w sklepach targowiskach itd. A jak hodowca ma mlode które chce sprzedać to jaka to tajemnica? :)

deasy
Miłośnik ptaków
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne, żako :D
Kontakt:

Post autor: deasy » wt mar 05, 2013 11:58

Tajemnica handlowa???
Ja jestem za. Jak ktoś jest zdecydowany sprzedać to ma ustaloną cenę jaką chce uzyskać i nie ma w tym żadnej tajemnicy. Poza tym uczciwwy człowiek nie ma nic do ukrycia. ;-)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt mar 05, 2013 12:12

Jesteś Adrianie w błędzie.
Termin „tajemnica handlowa” jest w Polsce często używany, chociaż nie ma go w zapisach polskiego ustawodawstwa. W prawie polskim istnieje natomiast pojęcie „tajemnica przedsiębiorstwa”, które obejmuje swoim zakresem również tajemnicę handlową.
Resztę doczytaj tu http://mojafirma.infor.pl/dzialalnosc-g ... lowej.html
A każda hodowla jest w pewnym sensie przedsiębiorstwem, w którym w tym przypadku papuga jest wartością gospodarczą, za którą sprzedający będzie miał zysk.
Zalecam przeczytanie artykułu http://www.monitorprawniczy.pl/index.ph ... m_artykuly a zwłaszcza Pojęcie tajemnicy handlowej a pojęcie informacji.
Tajemnica handlowa tak samo jak ochrona danych osobowych ma swoje ustawowe podstawy prawne.

Zatem wszystko zależy od dobrowolności sprzedających. Jedni podadzą ceny do publicznego wglądu, inni nie. Nikogo nie można do niczego zmusić.

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt mar 05, 2013 12:59

No dobra już dobra :P

Ja i tak swoje wiem i nadal nie rozumiem tego czemu nie jest tak że trzeba podac cene i już ;) Przeciez to hodowcy a nie handlarze ;) Od razu byłoby wiadomo ile kosztuje dana papuga u hodowcy i zawsze można go polecić komuś z poza forum od razu podając cenę ;) Ale to tylko takie moje zdanie.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt mar 05, 2013 13:43

Nie chciałabym być źle zrozumiana :-D Nie forsuję sprawy, że czegoś zrobić nie można. Jednak dobrze by było gdyby więcej osób zabrało głos w tej dyskusji, min i osoby ogłaszające się ze sprzedażą. Dobrze jest poznać punkt widzenia i innych, a nie tylko dwóch czy trzech osób .

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt mar 05, 2013 14:22

Mam nadzieje ze te 4 osoby to dopiero poczatek ;D

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » wt mar 05, 2013 14:59

fajnie jeśli byłaby cena, jednak sądzę, że nie można nikogo zmuszać do jej podania, tym bardziej że ceny ptasiorów to ceny umowne
Ostatnio zmieniony wt mar 05, 2013 15:03 przez fotorobart, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt mar 05, 2013 15:00

Adrian1, Pracujesz w Urzęcie Skarbowym :?:
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt mar 05, 2013 16:14

Nie :P Jestem menagem sieci pizzerii ;)

Awatar użytkownika
LUKA
Ptaki które hoduję: Patagonki Aleksandrety Rozelle Królewskie Barnardy i inne...
Kontakt:

Post autor: LUKA » wt mar 05, 2013 19:04

Mi jakoś podawanie ceny średnio się podoba, po co podawać a zwłaszcza drogich papug po co jak ktoś chce kupić np. drogiego ptaka to już jest dobrze zorientowany po ile chodzą takie ptaki, więc nie widzę potrzeby podawania cenny, z drugiej strony, po co komu wiedzieć po ile chodzą takie ptaki jak i tak ich nie będzie kupował żeby zaspokoić swoja ciekawość? Na międzynarodowych serwisach aukcyjnych o ptakach jest może tylko 1% ogłoszeń z cenami reszta jest bez takich informacji. Musimy zadzwonić i zapytać. Nie mówię już o całkiem pospolitych ptakach gdzie np. tańszy ptak o 10 zł jest już kupowany na allegro.
;-)
W wolnych chwilach zapraszam na www.CentrumEgzotyki.pl

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt mar 05, 2013 19:22

Bez sensu. Dla mnie osobiscie takie ogloszenie jest niepelne. I po przeczytaniu jaki ptak itd itd musze wziac telefon i dzwonic z pytaniem tylko o cene. Bez sensu. Bo po co pytac o cos wiecej skoro wszystko jest napisane w ogloszeniu? Zamiast napisac wszystko lacznie z cena to tu sie robia tajemnice ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy dotyczące wyglądu, tematów oraz prawidłowości działania forum”