robaczki na ptaku

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
ewcia
Ptaki które hoduję: afrykanka senegalska

robaczki na ptaku

Post autor: ewcia » pn cze 18, 2007 17:09

Proszę o pomoc z opisów piórojadów i ptaszyńców nie zgadza sie co ma moja papuga takie białe maleńkie robaczki .prosze powiedzieć co to może być- łażą po niej .
ewcia pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn cze 18, 2007 18:36

Obojętnie jakiego rodzaju są to pasożyty , to postaraj się kupić ten preparat i dokładnie spryskaj nim papugę , zasłaniając jej tylko oczy.
Piórojady żywią się piórami i je uszkadzają, dokładnie to widać rozkładając skrzydła , są tam małe dziórki jak po nakłuciu szpilką. Natomiast wszoły ( a jest ich bardzo dużo odmian ) żywią się krwią ptaków.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
ewcia

Post autor: ewcia » pn cze 18, 2007 18:42

dzięki za pomoc a mam pytanie własnie zaaplikowałam mu od weta po kropelce pod skrzydełka preparat który mi dał jakies 5 godzin temu ale jeszcze łażą po niej .Czy trzeba bedzie ja jeszcze spryskać czy to jej minie po tych kropelkach :cry:
a dziurek nie widze jak na razie na piorkach
Ostatnio zmieniony pt sty 14, 2011 05:10 przez ewcia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn cze 18, 2007 18:46

Są też preparaty właśnie w kroplach , które zakrapla się na grzbiet ptaka, niestety nie znam ich działania. Wiem że znajomi również to stosują, jednak nie mam dokładnych informacji na ten temat. Ten preparat który Ci poleciłem jest naprawdę dobry , spryskuję nim każdego nowo zakupionego ptaka. Jeżeli będziesz miała trudności z jego zakupem to JustynaB ma podobne preparaty.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn cze 18, 2007 19:40

Jak ptaki mogą się tymi wszystkimi robakami,wszołami i piórojadami zarazić?Kiedy i gdzie może się taki pasożyt przyczepić?
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn cze 18, 2007 20:01

Od dzikiego ptactwa: gołębi i wróbli, przy wystawianiu na świerze powietrze,balkon.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » pn cze 18, 2007 22:10

Tym preparatem nie pryszcze się całych ptaków, a tylko pod tzw. pachami na gołe nie opierzone miejsce. Jest on głównie na roztocza, na piórojady tez można go uirzywać i ptaszyńce ale jednak lepszy tu jest inny środek.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt cze 19, 2007 08:45

Ezra napisał :
ezra pisze:Tym preparatem nie pryszcze się całych ptaków, a tylko pod tzw. pachami na gołe nie opierzone miejsce. Jest on głównie na roztocza, na piórojady tez można go uirzywać i ptaszyńce ale jednak lepszy tu jest inny środek.

Zapomniałeś tylko dodać dla czego nie można pryskać tym preparatem całego ptaka oraz podać nazwę lepszego środka, może tak byś podał tą informację.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
dred
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: dred » wt cze 19, 2007 09:19

Ja podam nazwe tego srodka ale jest bardzo mocny i tzreba go umiec stosować , tak ze nie wprawionym nie polecam działa pasożyty wewnętrzne jak i zewnętrzne ivermektryna- pod róznymi nazwami, zastosowanie na gołebia to dwie krople , ale przy podaniu młodemu osobnikowi słabszemu 2 kropel ptaszek moze paść, ten prepart jest u hodowców gołebi od lat, ale i u hodowcó drobiu i ptaków egzotycznych.POZdr PAweł
Obrazek

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt cze 19, 2007 09:37

Dred, właśnie to najprawdopodobnie zastosował wet. w przypadku papugi Ewci. Po takim zabiegu powinno być spokojnie przez pół roku. Znajomy popryslał tym gołębnik ale zrobił to dość nieudolnie, po prostu zastosował za dużo i gołębie chodziły jak pijane a i jemu samemy kręciło się od tego w głowie.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
ewcia

Post autor: ewcia » wt cze 19, 2007 11:00

Mam pytanko do Pana WojtkaZ bo zamówiłam w necie ten preparat który mi pan polecił czy mam popryskać ta druga papuge profilaktycznie ,tak żeby to nie powróciło na tą co miała zaaplikowane te kropelki ,boje sie o nia bo ma dopiero 4 miesiace .
A co do pani Boguśki to moge powiedzieć tylko tyle ze papuzke mam trzeci dzień i hodowca mnie oszukał że nie ma pasozytów w domu zaraz na drugi dzień zauważyłam ta robaczki .Więc proszę kupujcie od sprawdzonych hodowców ja miałam poprostu pecha .Biedny mój maluszek,dzisiaj obserwuje go od rana i jak na razie nic nie zauwazyłam.już mnie oczy od obserwacji bolą.Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc!!!!!! ;-) ;-)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt cze 19, 2007 13:15

Ewcia, tu na forum mówimy sobie na ''TY'' tak jest o wiele prościej :lol: tu jest link jak najlepiej trzymać papugę aby nie wyrządzić jej krzywdy i samemu nie zostać podziobanym. http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=89 Pytanie czy Twoja papuga jest oswojona i da się tak złapać :?: bo do tego to trzeba mnieć dużą wprawę. Jeżeli nie dasz rady to od razu zakładaj grubą rękawicę, unikniesz w ten sposób bolesnych ran. Spryskaj całą papugę i tą drugą też , pozmieniaj żerdzie i wyparz klatkę we wrządku, po takim zabiegu musisz wszystko bacznie obserwować , bo skoro było już widać pasożyty na ptaku gołym okiem to musiało być ich bardzo dużo. Sama zobaczysz czy coś jeszcze widać po pryskaniu, zabieg możesz powtórzyć po tygodniu. Ten preparat jest nie szkodliwy więc możesz się nie obawiać o ptaki. Ja to dostałem bardzo dawno temu od niemieckiego hodowcy z opisem jak stosować , jak w Polsce to było jeszcze nieznane, teraz już można to kupić u nas bez problemu. Uważaj tylko na oczy papugi , o resztę się nie martw.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
ewcia

Post autor: ewcia » wt cze 19, 2007 15:55

Bardzo dziękuję za odpowiedz obydwie papugi sa oswojone ale ta starsza oj bedzie troche problemu ale dam sobie rade :lol: tak myśle ,naszczescie zauważyłam robaki zaraz na drugi dzień po zakupie papugi wiec od razu zadziałałam tymi kroplami od weta teraz je jeszcze spryskam tak jak radzisz, wiec myśle ze to wytępie z niej szybko jak na razie nic nie widze dzisiaj na niej ale i tak je popryskam tym spreyem jak go mi przyślą poczta .klatki też tym preparatem popsikam.SERDECZNE DZIĘKI za POMOC !POZDRAWIAM :-D

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt cze 19, 2007 15:59

Tym preparatem możesz też spryskać okolice klatki , istnieje prawdopodobieństwo że robaki mogły się porozłazić więc trzeba zwrócić uwagę czy nie pokazują się blisko klatki.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
ewcia

Post autor: ewcia » wt cze 19, 2007 16:04

Tak spryskam też obok klatek choć nic nie widać a obserwuję bardzo mocno od 6 rana ,ale lepiej zapobiegac niż potem zwalczać

Awatar użytkownika
ewcia

Post autor: ewcia » czw cze 21, 2007 11:40

Witam!
Dzisaj jest dla mnie i moich senegalców szczęśliwy dzien nie mają już tych robaczków wetka dala kropelki także tej starszej i sa zupelnie zdrowe i wesołe .Połączyłam je dzisiaj razem do jednej duuuużej klatki .Sa przyjaźnie do siebie nastawione Dexter (starszy chce ja cały czas całować a Miko też ją lubi) :mrgreen: .Sprayem popryskałam klatke tak na wszelki wypadek,wetka powiedziała że te kropelki bedą działać od 3 do 4 tygodni wiec i tak wszystko zginie .Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję za pomoc !!!! :-D :-D :-D

Awatar użytkownika
ewcia

Post autor: ewcia » pt cze 22, 2007 15:15

Podaję namiary na weta który sie zajmuje ptakami to jest pani weterynarz z bytomia ul.Mickiewicza ;-)

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » pn lip 27, 2009 15:21

Stary temat,ale ja w sprawie tego sprayu co go polecił WojtekZ.Jak czesto mamy spryskiwać ptaki w ciagu roku?
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn lip 27, 2009 18:15

Spray ten nie działa zapobiegawczo lecz jego zadaniem jest wytępienie pasożytów. Jeżeli ptak ma pasożyty zewnętrzne to należy go tym spryskać 2-3 razy w odstępach 7-10 dni.
Pozdrawiam
GG 7481455

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące senegalek”