Senegalka a sprowadzenie z czech.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Senegalka a sprowadzenie z czech.
Dlugo sie przygotowywalem do sprowadzenia senegalki z czech (w polsce brak)
Z mojego bledu, dzis wywiazal sie pewien problem:
Jak jest u czechow z dokumentami?
Podobno u nich nie sa potrzebne na senegalke.
Z tego co sie orientuje, to w polsce jest potrzebny dokument o urodzeniu w niewoli (CITES?).
Czy da sie jakos legalnie przewiezdz ja do polski?
Z mojego bledu, dzis wywiazal sie pewien problem:
Jak jest u czechow z dokumentami?
Podobno u nich nie sa potrzebne na senegalke.
Z tego co sie orientuje, to w polsce jest potrzebny dokument o urodzeniu w niewoli (CITES?).
Czy da sie jakos legalnie przewiezdz ja do polski?
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
w Czechach senegalki nie podlegaja rejestracji, więc nie dostaniesz tam dokumentu o "urodzeniu w niewoli", chyba, że ptak będzie z odłowu, to firma może miec papiery "citesowe". Natomiast do podrózy trzeba mieć dokument wystawiony przez lekarza weterynarii że ptak jest zdrowy, to jest jedyny dokument wymagany przy przewozie zwierząt na terenie UE, jezeli jest się poza terenem swojego województwa.
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Wez od zaświadczenie od czeskiego weterynarza,że ptak jest zdrowy i pochodzi z hodowli(czyjej imię i nazwisko, adres). Spisz umowę kupna sprzedazy z nazwą łacińską ptaka. To powinno wystarczyć Ci do rejestracji w urzędzie.Ceny idą w górę od 3500 do 5000 koron.
ps mam dziesięciodniowe senegalki.
ps mam dziesięciodniowe senegalki.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
Czyli wystarczy, ze hodowca pojdzie do pierwszego lepszego lekarza weterynarii w czechach i on mu wypisze papierek o zdrowiu i pochodzeniu z hodowli?
Jak mialaby wygladac umowa?
A co do tego dlaczego chce kupic z czech:
Znajomy rowniez kupuje z tamtad amazonke i przy okazji chcialem wziasc cos dla siebie.
A poza tym, w Polsce nie ma praktycznie karmionych recznie o tej poze roku, a nie chcem juz dluzej czekac:)
Pozdrawiam
Jak mialaby wygladac umowa?
A co do tego dlaczego chce kupic z czech:
Znajomy rowniez kupuje z tamtad amazonke i przy okazji chcialem wziasc cos dla siebie.
A poza tym, w Polsce nie ma praktycznie karmionych recznie o tej poze roku, a nie chcem juz dluzej czekac:)
Pozdrawiam
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Aktualnie młode senegalki ma Wojtek z Białegostoku, i najprawdopodobniej będzie je sprzedawał.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Kolejne pytanie:
Czy jesli czesi nie potrzebuja zadnego dokumentu na papugi, to bez nich bede mogl ja chociaz legalnie przywiezc do polski??
Czy celnicy moga robic jakies problemy przy "wnoszeniu" jej do polski?
Co do tego zaswiadczenia o zdrowiu i pochodzeniu z hodowli:
Tego dokumentu nie da sie czasem zalatwic tylko jesli wet. zobaczy jaja i pozniej mlode?
Czy z 2-3 miesiecznym ptakiem, mozna w czechach pojsc do weta i on wystawi dokument o jego zdrowiu i pochodzeniu z hodowli?
Licze na tresciwe odpowiedzi
Pozdrawiam.
Czy jesli czesi nie potrzebuja zadnego dokumentu na papugi, to bez nich bede mogl ja chociaz legalnie przywiezc do polski??
Czy celnicy moga robic jakies problemy przy "wnoszeniu" jej do polski?
Co do tego zaswiadczenia o zdrowiu i pochodzeniu z hodowli:
Tego dokumentu nie da sie czasem zalatwic tylko jesli wet. zobaczy jaja i pozniej mlode?
Czy z 2-3 miesiecznym ptakiem, mozna w czechach pojsc do weta i on wystawi dokument o jego zdrowiu i pochodzeniu z hodowli?
Licze na tresciwe odpowiedzi

Pozdrawiam.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Celników nie interesuje 1 ptak, przewożony w obrębie UE, chyba że narusza przepisy weterynaryjne. Tu stosuje się te same prawa co przy transporcie psa, kota czy kury. Prawo naruszysz dopiero jeżeli w ciągu 2 tygodni od nabycia nie zarejestrujesz ptaka lub będziesz go chciał sprzedać.
Czy oświadczenie czeskiego hodowcy wystarczy do jego rejestracji to musisz zapytać w swoim Powiatowym Urzędzie Ochrony Środowiska.
Weterynarz czeski jak będzie chciał to wystawi Ci kwit bez ogladania ptaka, tę sprawę niech załatwi czeski hodowca.
Czy oświadczenie czeskiego hodowcy wystarczy do jego rejestracji to musisz zapytać w swoim Powiatowym Urzędzie Ochrony Środowiska.
Weterynarz czeski jak będzie chciał to wystawi Ci kwit bez ogladania ptaka, tę sprawę niech załatwi czeski hodowca.
Wielkie dzieki.
Czyli teraz wszystko zalezy tylko od czeskiego hodowcy, weta i urzedu ochrony srodowiska:)
Musze sie zorientowac co jak wyglada.
I jeszcze jedno:
Po czym wet. bedzie wiedzial ze ptak jest z hodowli?
Mam rozumiec, ze rozwiazanie z wystawieniem papierka bez zobaczenia ptaka, nie jest za bardzo sposobem legalnym:/?
Pozdrawiam
Czyli teraz wszystko zalezy tylko od czeskiego hodowcy, weta i urzedu ochrony srodowiska:)
Musze sie zorientowac co jak wyglada.
I jeszcze jedno:
Po czym wet. bedzie wiedzial ze ptak jest z hodowli?
Mam rozumiec, ze rozwiazanie z wystawieniem papierka bez zobaczenia ptaka, nie jest za bardzo sposobem legalnym:/?
Pozdrawiam
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Ja sprowadzałam ( a właściwie mój znajomy , dla mnie sprowadził ) amazonkę niebieskoczelną, która w Czechach nie jest na liście , a u nas jest i wyglądało to tak : amazonka musiała mieć dokument od tamtejszego powiatowego weta stwierdzający, że amazonka jest zdrowa i pochodzi z hodowli pana XX i jego dokładne dane. Na granicy nie wiem jak to wyglądało, bo mnie tam nie było, ale jak rano w poniedziałek pojechałam do naszego weta. powiatowego, to on już na mnie czekał i o wszystkim wiedział, bo to poszło drogą elektroniczną, byłam zdziwiona jak mi powiedział, że właśnie na mnie czekał
. Potem wet powiatowy przyjechał do mnie na " inspekcje " wszystko pooglądał, pomierzył nawet klatkę i napisał protokół, wszystkie te dokumenty musiałam zawieść do Urzędu Gminy wydz. ochrony środowiska i czekałam na decyzje. To chyba wszystko
Decyzja była dla mnie pozytywna Kika jest legalnie u nas w kraju

- Figa
W Czechach hodowca od którego będziesz kupował musi ci załatwić dokument od weta powiatowego, tak jak pisałam w którym będzie napisane, że papuga jest zdrowa, pochodzi z legalnej hodowli i tu podać jakiej. Musisz mieć też umowę kupna papugi i najlepiej jak będzie tam napisane, że nie podlega w Czechach rejestracji.
Jak wet to sprawdzi skoro papuga ma juz przeszlo 2 miesiace?
Czy hodowca musi isc z nia do weta, czy wet ma przyjsc do niego??
Czy wet na miejscu wypisuje papierek o zdrowiu i legalnym pochodzeniu papugi, czy trzeba na to czekac X czasu?
Co do umowy, to wystarczy ze bedzie to taka prosta formulka napisana po Polsku, ze np XXX sprzedal XXX dnia XXX osobie XXX. Ptak ten nie podlega rejestracji w Czechach.
Pozdrawiam, dziekuje za odpowiedzi:)
Czy hodowca musi isc z nia do weta, czy wet ma przyjsc do niego??
Czy wet na miejscu wypisuje papierek o zdrowiu i legalnym pochodzeniu papugi, czy trzeba na to czekac X czasu?
Co do umowy, to wystarczy ze bedzie to taka prosta formulka napisana po Polsku, ze np XXX sprzedal XXX dnia XXX osobie XXX. Ptak ten nie podlega rejestracji w Czechach.
Pozdrawiam, dziekuje za odpowiedzi:)
- Figa
To chodzi tylko o to czy jest zdrowa i czy pochodzi od pana XXJak wet to sprawdzi skoro papuga ma juz przeszlo 2 miesiace?
To chyba nie ma znaczeniach5oh pisze:Czy hodowca musi isc z nia do weta, czy wet ma przyjsc do niego??
chyba na miejscuCzy wet na miejscu wypisuje papierek o zdrowiu i legalnym pochodzeniu papugi, czy trzeba na to czekac X czasu?
Tak, musi być po Polsku, a te zaświadczenia urzędowe to miałam w dwóch egzemplarzach po Polsku i po Czesku.ch5oh pisze:Co do umowy, to wystarczy ze bedzie to taka prosta formulka napisana po Polsku, ze np XXX sprzedal XXX dnia XXX osobie XXX. Ptak ten nie podlega rejestracji w Czechach.
Tak na wszelki wypadek to poproś hodowcę o kopię zaświadczenia legalności hodowli, chyba nie jest to wymagane ale zależy jaki się trafi urzędnik u nas w kraju , bo jedni to bez problemów rejestrują, a inni robią problemy i ciągle się czegoś domagają