Nowy

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

chrum

Nowy

Post autor: chrum » pn sie 22, 2011 17:45

Witam forumowe SENGALKI. Dołączam, jako szczęśłiwy posiadacz 7-o miesięcznego samczyka Tolka

Pozdrawiam serdecznie.

chrum

Post autor: chrum » wt sie 23, 2011 08:42

Dzisiaj czwarty dzień. Tolek już bez żadnego strachu włazi na palec jak podstawiam go pod klatkę. Czasem tylko ma problemy ze złapaniem równowagi, za to rewelacyjnie radzi sobie na ramieniu. Podstawia się do drapania, ale nie lubi być drapany zbyt długo.

Obrazek

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw sie 25, 2011 18:57

chrum,
Witaj na forum. Tolek to trafne imię.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

chrum

Post autor: chrum » wt sie 30, 2011 18:22

Postaram się w miarę regularnie publikować dziennik z życia Tolka.... W zasadzie można uznać go za ptaszysko w pełni oswojonego... Czekamy teraz aż lotki mu odrosną (przycięte przez poprzedniego właściciela)...

tFaruq's blog

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt sie 30, 2011 19:08

Nie karm go tylko ,,ludzkim żarciem"
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

chrum

Post autor: chrum » wt sie 30, 2011 19:15

Spokojnie, ostaje papuzie gotowe i surowe owoce warzywa. Widać, ze owoców i warzyw do tej pory chya nie jadł, bo dopiero się rozkręca, na początku w ogóle nie był zainteresowany, teraz pochłania ich coraz więcej.

xlukaszx
Ptaki które hoduję: Senegalka, Konura Sloneczna
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » ndz wrz 25, 2011 12:50

Chrum jak sie miewa Paputek?

chrum

Post autor: chrum » ndz wrz 25, 2011 13:38

Zasadniczo to Tolek. A dziękuję, super. Upierdliwy jest okropnie, w ciągu dnia, nie ma siły żeby się go pozbyć, ale to w końcu tak miało być...

Awatar użytkownika
Sebobon
Ptaki które hoduję: senegalka

Post autor: Sebobon » ndz wrz 25, 2011 14:27

moja też upierdliwa, zwłaszcza jak sie nudzi. ale umie się też sama bawić (podobno to cecha senegalek).
z tego co wiem to trzeba uważać żeby nie rozpieścić. no i trzeba mieć sprzęt i zmieniać zbawki.
wydaje mi się że trzeba mieć parrot tower i jakąś siatkę, linę do wspinania. większość zbawek sklepowych to bzdety. nawet w sklepach internetowych nie mam wyboru.
moja Elfi lubi dzwonki. trzeba uważać na mosiądz bo sprzedają.

chrum

Post autor: chrum » ndz wrz 25, 2011 14:30

Tolek bawi się wszystkim co można w łapkę wziąć, obracać i obgryzać. Na razie dopiero zaczyna wyruszać na samotne wędrówki i z reguły po przejściu metra, reflektuje się i biegiem wraca do mnie...

Jedno mnie bawi. Jak wieczorem zaczyna się ściemniać, Tolek wydaje komendę "o klatki" i żadna siła go nie powstrzyma...

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » pn wrz 26, 2011 12:57

I normalnie mówi ''do klatki''? To wesoło i chyba dobrze że sam chce. U mnie odwrotnie, musze przekonywać, gimnastykować się.

chrum

Post autor: chrum » pn wrz 26, 2011 13:01

:)
Nie, staje sobie na stole na szeroko rozstawionych nogach i wpatryje w klatkę. Kiedy go do niej zanoszę, w odległości około metra skacze i podfruwa do niej.
Po tej ceremonii, nawet siłą nie da się go z tej klatki wyciągnąć ;) aż do rana, kiedy to z radością z niej wybiega (górą).

chrum

Post autor: chrum » wt wrz 27, 2011 22:30

No właśnie, czy można jakoś przestawić mu ten zegar biologiczny, żeby nie szedł spać codziennie jak tylko zacznie się ściemniać? Dzień w dzień mamy papugę o kilka minut krócej...

Co zabawne, rano ,albo w ciągu dnia, wyskakue z kklatki jak rakieta, ale wieczorm to nawe tsiłą by się nie dało go stamdąd wyciągnąć..

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » wt wrz 27, 2011 22:45

papugi dużo śpią, senegalki chyba z 12 godz na dobe. moja 9 godz w nocy plus drzemki w ciągu dnia.
musiałaby później wstawać to będzie się później ''kłaść'', a to zależy jak opiekunowie wstają. moja się doregulowała do naszego trybu, co prawda jest w living roomie

Plaster
Ptaki które hoduję: Senegalka

Post autor: Plaster » śr wrz 28, 2011 18:02

Nasz papug zasypia wtedy kiedy ma ciemno w pokoju.
Jak mocne światło się świeci to siedzi do późna razem z nami. ;)

xlukaszx
Ptaki które hoduję: Senegalka, Konura Sloneczna
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » czw wrz 29, 2011 03:35

Moja niestety nie hehe lapke zawinie glowa w piora i spi taka mala kuleczka hehe i nie patrzy czy swiatlo czy telewizor

chrum

Post autor: chrum » czw wrz 29, 2011 08:06

Tak, na Tolka też nie działa sztuczne światło. Wczoraj zrobiłęm tak, że dałem mu więcej spokoju w ciągu dnia, a w rezultacie posiedział z nami dłużej wieczorem....

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » czw wrz 29, 2011 09:02

ja moje ptaki przez to że mieszkam na osiedlu w domku w zabudowie bliźniaczej mam nauczone że ida spac o 22. 6 juz słychać jak klara mówie dzień dobry, zaraz zaczynaja wszystkie śpiewać i dokazywać. No i moje ptaki są nauczone że w przypadkach dziwacznych a czasem sie takowe zdarzaja kładą się wcześniej wystarczy zasłonić rolety i klare kocykiem od strony drzwi bo światło pod drzwiami działa na nią jak "płachta na byka" .

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » czw wrz 29, 2011 22:19

glizda177 pisze: 6 juz słychać jak klara mówie dzień dobry, zaraz zaczynaja wszystkie śpiewać i dokazywać.

jestem wdzięczny losowi że moja rano nie budzi, np. w sobotę czeka sobie cicho do 9.
ze sporadycznymi wyjątkami znaczy.
pewnie fajnie usłyszeć takie dzień dobry.

chrum

Post autor: chrum » pt wrz 30, 2011 22:11

Dzisiaj dałem Tolkowi wolną rękę (pazur?). Godzina 19:30 zeskoczył ze stolika w salonie, pomaszerował prosto jak strzała przez przedpokój do sypialni do klatki. Wskoczył do niej, po drodze skubnął ziarenko, wskoczył na swoją najwyższą żerdkę, nastroszył piórka i już nie ma ptaka. Pobudka zaplanowania na około 6:45 rano.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące senegalek”