Moja senegalka i pytanie o jej wiek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Sebobon
Ptaki które hoduję: senegalka

Moja senegalka i pytanie o jej wiek

Post autor: Sebobon » ndz maja 08, 2011 22:33

Witam serdecznie,

wiem że temat się powtarza i może nudzi, ale chciałbym poprosic o Wasz osąd w związku z faktycznym wiekiem senegalki, a tym podanym przez hodowcę. Moją senegalkę mam od 2 miesięcy, a kiedy ją kupowałem to miała niby mieć 3 i pół miesiąca. Jej oko nie było całe czarne, ale z białą, no może w porywach szarawą czy niebieskawą obwódką. Byłem (jestem) kompletnie nowy w temacie papug i choć coś mi tam przemknęło podczas moich wstepnych badań w necie, że młody ptak ma całe oko czarne, ale nie byłem pewien i pomyślałem, że może rzeczywiście kolor oka się zmienia w okresie trzeciego miesiąca, a pan hodowca przecież mówi prawdę (no bo po co się oszukiwać). Zobaczyłem to na miejscu już u hodowcy w Irlandii Płn po ponad 2 godzinnej jeździe, więc odwrót raczej i tak nie wchodził w grę. Zdjęcia ptaków zamieszczonen w ogłoszeniu, jak później zauważyłem, okazały się ściągnięte z youtuba.
Sprawa wygląda tak, że oko nabiera żółtego odcienia. Wychodziłoby więc na to, że właśnie stuka mu rok. Ciekawy również jestem, w jakim wieku ma miejsce pierwsze pierzenie, bo mój sie właśnie pierzy od jakiegoś czasu.
Ptak jest zaobrączkowany, rok mówi: 10, więc chociaż to by sie zgadzało :). Nie dostałem żadnych papierów, poprosiłem tylko o taką umowę sprzedaży, na której hodowca ochoczo podpisał domniemaną datę urodzin (wyklucia?). Aha, no oczywiście jest ręcznie karmiona, ale to akurat prawda, bo jest naprawdę oswojona. Wchodzi na rękę, ramię, sama przychodzi, nawołuje jak sie oddalam, cieszy sie strasznie jak wracam z pracy. Mówie on abo to najprawdopodobniej kura.
Ogólnie to nie czuję się oszukany, bo Elfi (tak ją nazwałem) wybrała mnie na swego ludzkiego towarzysza, a to jest chyba sens kupienia młodego ptaka. Miałem więcej szczęścia niż rozumu chyba, o ile to nie przeznaczenie, bo ta chęć bycia z papugą gdzieś głęboko sięga.. Dodam jeszcze że jesteśmy rodziną, rano jest w pokoju syn, do południa żona, a ja od 18stej, tak że ptak jest sam pare godzin. Spróbuję zamieścić zdjęcia, nie wiem czy wejdą, jak nie to jutro coś wymyślę. Z góry dziękuję za opowiedzi i pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » ndz maja 08, 2011 23:41

Któraś tam próba z kolei zamieszczenia zdjęć... gif tym razem jakiś ucięty...
Załączniki
Capture-3.gif

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz maja 15, 2011 20:05

To jest młody ptak nie ma roku.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » pn maja 16, 2011 23:40

Dziękuje panie Wojtku za opowiedź.
I tak mnie ten mój hodowca oszwabił a raczej oirlandczył bo domniemanych 4 mieisęcy to ptak też nie mam na tym zdjęciu. Myśle że ma obecnie coś koło roku bo oko się żółte robi. Spróbuje zamieścić aktualne foto tak gwoli uzupełnienia tematu.

Pozdrawiam
Załączniki
Elfi maj2.jpg

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn maja 16, 2011 23:55

Karm go skiełkowanym pokarmem. Ogranicz tłuste orzechy, słonecznik czarny. Warzywa i owoce przede wszystkim. Do tej pory był zle karmiony.

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » wt maja 17, 2011 09:53

Panie Wojtku, mowi pan o czarnym sloneczniku, to znaczy ze bialy nie jest taki tlusty?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt maja 17, 2011 15:43

Sebobon pisze:Panie Wojtku, mowi pan o czarnym sloneczniku, to znaczy ze bialy nie jest taki tlusty?

Tak
Biały i pasiasty nie są takie ,,tłuste" Najlepiej podawaj skiełkowany pokarm.
jestem wojtek i to z małej litery

Awatar użytkownika
jolly_mah
Kontakt:

Post autor: jolly_mah » wt maja 17, 2011 19:24

wojtku po czym stwierdzasz,że był źle karmiony?? Myślę, że nie ma "coś koło roku" ponieważ mój Kubuś oczko ma podobnie podżółkłe już, a ma coś około pół roku ;)
Karoline

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt maja 17, 2011 19:39

Z okiem jest tak, że na fotkach może mieć różne odcienie i ciężko jest dokładnie ustalić wiek. Ptak trzymany w ciemnych pomieszczeniach będzie miał dłużej ciemne oko.
jolly_mah pisze:był źle karmiony

Po piórkach. Mają ciemnie obwódki.

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » śr maja 18, 2011 15:16

Dzięki za opowiedzi i rady.

No to może mówił prawdę ten mój hodowca... Już sobie najgorsze wyobrażałem że dla garści srebrników trzymał może ptaka w piwnicy żeby mu oko nie pożółkło.

Z tym slonecznikiem i tlustymi nasionami to wiedziałem że trzeba ostroznie u arykańskich papug, no i warzywa oczywiście też dostaje, ale z kiełkami to po pierwszych próbach odpuściłem. Kiełki i granulat to coś czego zdecydowanie nie chce jeść.
Spróbuje to nadrobić i zacznę od skiełkowania słonecznika :)
No ale wiem ten temat to inny dział na forum.

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt maja 31, 2011 17:30

Sebobon,
Tu masz zdjęcia półrocznego senegalca:
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... 1&start=75

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » śr cze 01, 2011 15:02

Dzięki wojtek. Ten post jolly_mah czytałem już ale mi ta 6sta strona ze zdjęciami jakos chyba umknęła. WOJTEKZ pisze też że pierwsze pierzenie ma miejsce miedzy 4-6 miesiącem i to by się wtedy u mojej papużki zgadzało. Wyluzowałem sie w tym temacie bo juz mi sie teoria spisku włączała.

Wczoraj moja Elfi zachorowała. Rano zdrowy ptak a w ciagu 2 godzin ledwo stoi, z trudem oddycha przez dziób plus krwawienie z ,,nosa''. Mysle że uratowaliśmy ją dzięki szybkiej interwencji. Vet dał antybiotyk który zadziałał momentalnie.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr cze 01, 2011 15:39

Sebobon pisze:Wczoraj moja Elfi zachorowała. Rano zdrowy ptak a w ciagu 2 godzin ledwo stoi, z trudem oddycha przez dziób plus krwawienie z ,,nosa''. Mysle że uratowaliśmy ją dzięki szybkiej interwencji. Vet dał antybiotyk który zadziałał momentalnie.

Będziesz miał chwilę napisz więcej i dokładnie.

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » śr cze 01, 2011 22:58

Hej,

to była jakaś infekcja, najwyraźniej bakteryjna skoro antybiotyk tak szybko pomógł. Co podobno dziwne to te krwawienie z jamy nosowej (jednej dziurki).

Ptak rano był ok, ale gdzies o 10 tej telefon że Elfi niewyraźna, ''robi'' dziobem jakby sie udławiła, charczy plus katar. No i w ciągu jakichś 2-3 godzin poszło lawinowo, pojawiło sie krawienie. Kiedy wszedłem do domu to widok był żałosny, przejmujący. Ptak próbuje sie cieszyć na mój widok, ale ledwo stoi (na płaskim) na dwóch nogach, popiskuje, krew cieknie z noska, widac że kompletnie osłabiony i chory. Odchody: białe i pieniste. Od razu do veta. Taki zwykły vet żaden specjalista od ptaków bo takich jest w dublinie chyba tylko dwóch b. daleko ode mnie, ale facet dawał rade i miał dobre spojrzenie. Zatamował krwawienie watą, dał antybiotyk i powiedział ze jak ma sie poprawic to na drugi dzień. Mówi ze infekcja, ciężko oddycha, moze wirus ale te krwawienie nietypowe. Spowrotem w domu. Zero zainteresowania piciem, jedzeniem - śpi. Włączyłem kaloryfery i położyłem mokry ręcznik, taka prowizorka. Jak sie przebudziła dałem jej jogurtu naturalnego z miodem. No i potem coraz lepiej. Wieczorem jeszzce spadła z ''grzędy'' w klatce i było troche zamieszania ale teraz jest ok, je, bawi sie itd. Ten antybiotyk 2 razy dziennie przemycam w łyżeczce jogurtu.
Może przesadzam ale odczucie bylo naprawdę że ptak sie przekręca.
Pytanie skąd taka infekcja? Byłem z nią na dworzu w weekend ale doslownie na chwile. Co prawda tu jest taka pogoda że świeci słonce a jest zimny wiatr coś jak polski wrzesień. Wiem że nie można wystawiać ptaka na nagłe zmiany temperatury, ale czy aż tak?. Słyszałem że może byc też od kurzu (?). Jedzenie zmieniam codziennie itd itp.
Mam tez refleksje na temat bycia przygotowanym na takie wypadki w sensie klatka przenośna, hide-away jakis jak nie może siedzieć na żerdzi, glukoza, elektrolit itd, tu nic nie można dostać.
No i to tragedia jak by papuga umarła, to nie jest tylko pet, zwierzątko domowe. Dziwna więź międzygatunkowa...

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw cze 02, 2011 04:27

Sebobon pisze:Pytanie skąd taka infekcja? Byłem z nią na dworzu w weekend ale doslownie na chwile. Co prawda tu jest taka pogoda że świeci słonce a jest zimny wiatr coś jak polski wrzesień. Wiem że nie można wystawiać ptaka na nagłe zmiany temperatury, ale czy aż tak?. Słyszałem że może byc też od kurzu (?).

Nie możno żadnych ptaków wystawiać na przeciąg i takie nagłe zmiany temperatury. Na kurz kup jonizator powietrza, ale podejrzewam, że to nie od tego. Podawaj do picia glukozę 5%
Życzę Wam, aby było dobrze.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw cze 02, 2011 04:52

Sebobon, na wszelki wypadek skompletuj sobie mini apteczkę http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?p=1551#1551 Może ktoś z Polski mógłby Ci dosłać.

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » czw cze 02, 2011 16:30

wojtek, Krysia- dzięki za rady. Jade niedlugo do kraju to postaram sie kupic apteczke i jonizator, jak nie to z UK zamówie.

Ptak ma sie dużo lepiej.

Ale następny problem - jak aplikować lekarstwo. Dzis rano nie chciała tego zjeść. A na siłę to boje sie że ptak sie do mnie zrazi. A tu trzeba byc bardzo zdecydowanym. Weterynarzowi naprawde sprawnie to poszło.

Odnośnie wychodzenia na dwór - rozumiem że to musi byc naprawdę letnia pogoda?

Dzięki / pozdrowienia

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw cze 02, 2011 17:18

Sebobon pisze:następny problem - jak aplikować lekarstwo.

Spróbuj rozmoczyć granulat i taką papkę podaj z lekarstwem łyżeczką do dzioba. Antybiotyk musisz podać całą dawkę i przez tyle dni ile wet zalecił.
Sebobon pisze:Odnośnie wychodzenia na dwór - rozumiem że to musi byc naprawdę letnia pogoda?

Nie może być nagłych skoków temperatury, przeciągów i powyżej + 15*

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt cze 07, 2011 06:26

Sebobon,
Co z papugą? Nic nie piszesz, jestem zaniepokojony.

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » wt cze 07, 2011 11:30

Dzięki wojtek, to naprawdę miło...

Moja kochana papuga ma się dobrze, właśnie tydzień mija od tej choroby.

Antybiotyk raz dałem na siłę, a tak przemycałem w jedzeniu: jogurcie, soczewicy gotowanej, owocach granatu, soku marchwiowym. Niestey nie lubi granulatu. Sprytna jest, od razu widziała że coś kombinuję.

Teraz bedę sie bał wychodzic z nią na dwór. Chciałem żeby miała bezpośredni kontakt ze słońcem, no i skończyło sie infekcją.

Znacie jakiś konkretny polski sklep internetowy dla papug, ev. coś w W-wie lub Gdańsku?

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące senegalek”