Moja senegalka i pytanie o jej wiek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Sebobon
Ptaki które hoduję: senegalka

Post autor: Sebobon » śr wrz 28, 2011 11:34

glizda177 pisze: (...) mimo ze wiem ze mnie użre i zostawi bolesne krwiaki to przy kazej okazji pozwalam jej siedziec mi na ramieniu zdarza sie ze sprzata ze mna w pokoju przez godzine i nic mi nie zrobi a innym razem wpija sie jak wampir w ramie :) udziobanie zako to cos (...)

właśnie zaczyna do mnie docierać że papugi są niepoczytalne. trzeba zawsze uważać.
jak na razie moja nie atakuje twarzy, tylko dłonie.
żeby kurde do jakiegos wypadku nie doszło, przeciez to można stracić oko. a wyobrażam sobie że kakadu czy ara może śmiało odgryźć palec.

chrum

Post autor: chrum » śr wrz 28, 2011 11:58

Tolek jak jest bardzo podekscytowany dziobie oczy. Ale to jest takie pieszczotliwe, w sumie określił bym to jako markowanie dziobnięcia...

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » śr wrz 28, 2011 12:08

hihih zgadza się kakadu potrafiłaby zrobić liczne uszkodzenia ciała (razu pewnego przekonał się o tym mój narzeczony który nosi obecnie bliznę po jej ataku wściekłości i zazdrości
).Mój tato kiedyś był zdania że powinno się nosić okulary ochronne ale moim zdaniem to bardziej zwraca uwagę na twarz.Miałam wiele kontuzji przez papugi nosze dużo blizn ale tylko raz mnie ptak złapał za nos:P .Ja wyznaje zasadę jak i mówie to moim papużkom, "ja sie nie boje takiego dziobka nic mi nie zrobisz ::) i działa w każdym z przypadków oprócz mojej słodkiej koko -żako:) .To taka sama zasada jak to by nie okazywać strachu przy psie czy nawet co zauważyłam przy gadach każde zwierze czuje nie pokój.Zasiskanie oczu i nastawianie sie zaraz mnie użre to jak "tak tak ptaszku podoba mi sie to :P.
jedna rada jaka moge dac to taka by nie zabierac rak jak papug dziobie(ja to stosuje u każdej z papug)
ścisnąć dłoń w pięść i nastawić rękę od zewnetrzej części ptak nie ma jak złapać za skórę i ręka przestaje być atrakcyjna:).A co do twarzy uwaga na zwracanie uwagi błyskotkami kolczyki w uszach czy nosie to świetna zabawka każda z moich papug kiedys wyciagneła mi kolczyka z nosa ale kiedy nie zareagowałam szybko sie znudziła:)

chrum

Post autor: chrum » śr wrz 28, 2011 12:12

Dodałbym jeszcze, jeśli kakadu złapie za palec, nie wyrywać. Dziób działa jak dobrze naoistrzona piła.

glizda177

Post autor: glizda177 » śr wrz 28, 2011 12:13

jak złapie za palec to już jakby to powiedzieć "po jabłkach" :)

chrum

Post autor: chrum » śr wrz 28, 2011 12:17

Eee tam. Byłem zawsze pewny, że jak już dziób skrobnie o kość to kakadu nudzi się i swoje zainteresowanie przenosi na inny obiekt któy można przegryźć... ;)

glizda177

Post autor: glizda177 » śr wrz 28, 2011 12:20

nie wiem moja atakuje wszystkich poza mna może uda mi się znaleźć ochotnika by to sprawdzic:)

chrum

Post autor: chrum » śr wrz 28, 2011 12:23

Po prostu wyznacz ochotnika. Najlepiej tak, żeby dowiedział się o wyborze jako ostatni... Jeżeli będziesz miała pod ręką środki optrunkowe, na pewno nie będzie miał Ci z złe... No chyba, że odgryziony palec zagubi się gdzieś w drodze do szpitala... ;)

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » śr wrz 28, 2011 13:14

glizda177, chrum, uważajcie, lepiej dmuchać na zimne (póki sie jeszcze ma czym)

chrum

Post autor: chrum » śr wrz 28, 2011 13:23

Masz rację, jeśli chodzi o dmuchanie, wolę być ostrożny...

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » wt mar 13, 2012 20:15

Moja senegalka jest dziś starsza dokładnie o rok...

Jak dotąd odrosło jej dopiero siedem zewnętrznych lotek.
A problemy z gryzieniem ustały - zdaje się że był to przejściowy okres w rozwoju (mam nadzieję).

Pozdrawiam,

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące senegalek”