Senegalka razem z Lorą Wielką?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw kwie 05, 2012 18:34

Mam doświadczenie tylko w senegalkach i wiem że w lęgu kazdy ptak ma inny charakter, są łagodne, spokojne i rozrabiaki.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: zatra » pt kwie 06, 2012 19:20

wojtek pisze:Mam doświadczenie tylko w senegalkach i wiem że w lęgu kazdy ptak ma inny charakter, są łagodne, spokojne i rozrabiaki.

W 100% się zgadzam i nie dotyczy to tylko senegalek ale i pion, lor i podejrzewam innych papug.
Co do wyżywienia to faktycznie lory różnią się zdecydowanie od innych papug i prawidłowo odchowane po podaniu jedzenia wybierają pokarmy miękkie typu ryż, makarony, jarzyny i owoce a ziarno nawet skiełkowane na szarym końcu.
Co do agresji to faktycznie samce lor pomimo potężnego dzioba są łagodnymi papugami - u mnie nawet dziki gdy go muszę złapać mnie nie gryzie. Z kolei oswojony nawet jak gryzie robi to bez agresji i stosunkowo delikatnie.
http://www.swiatpapug.pl

Pozdrawiam
Rysiek

Awatar użytkownika
Sebobon
Ptaki które hoduję: senegalka

Post autor: Sebobon » śr kwie 11, 2012 13:28

zatra, na swojej stronce swiatpapug.pl piszesz że hodujesz również senegalki i piony. Jak byś scharakteryzował różnicę między małą a dużą papugą - w tym wypadku konkretnie między senegalką a lorą? Chodzi mi o inteligencję, wrażliwość, kontakt z opiekunem (nie o umiejętności naśladowcze).

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr kwie 11, 2012 15:54

Sebobon pisze:Chodzi mi o inteligencję, wrażliwość, kontakt z opiekunem

Co innego ręcznie karmione papugi a co innego dzikie.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Sebobon
Ptaki które hoduję: senegalka

Post autor: Sebobon » śr kwie 11, 2012 17:49

wojtek pisze:
Sebobon pisze:Chodzi mi o inteligencję, wrażliwość, kontakt z opiekunem

Co innego ręcznie karmione papugi a co innego dzikie.

Oto przykład na to jak doświadczony hodowca widzi temat w szerszej perspektywie ;-)
Miałem na myśli ręcznie karmione papugi.
Na ile te małe są mniejsze od dużych w powyższych kryteriach, konkretnie: senegalka vs. lora, piona vs. lora.
Senegalki to bystre ptaszki, np. rozumieją że trzeba podciągnąć sznurek żeby się dobrać do orzeszka wiszącego na końcu tak jak to robią np. kruki.
A jednak wydaje sie że lora ma w sobie coś więcej, nie wiem czy to tylko różnica w temperamencie, że są bardziej spokojne - mam np. wrażenie że patrzą się w oczy.

zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: zatra » śr kwie 11, 2012 19:23

Sebobon pisze:zatra, na swojej stronce swiatpapug.pl piszesz że hodujesz również senegalki i piony. Jak byś scharakteryzował różnicę między małą a dużą papugą - w tym wypadku konkretnie między senegalką a lorą? Chodzi mi o inteligencję, wrażliwość, kontakt z opiekunem (nie o umiejętności naśladowcze).

Jest to trudne porównanie bo nawet w ramach jednego gatunku w jednym lęgu młode znacznie różnią się od siebie jeżeli chodzi o cechy charakteru. Można tylko ogólnie scharakteryzować poszczególne gatunki ale to wcale nie znaczy, że konkretna papuga w 100% będzie odpowiadała opisowi. Na mojej stronie scharakteryzowałem w opisach poszczególnych gatunków jak i poradach w miarę dokładnie cechy lor i pion co do senegalek, to tu na forum jest poświecony dział, toteż jest w miarę dokładnie opisana. Według mnie wszystkie te wymienione gatunki są bardzo inteligentne i przy dobrym traktowaniu nawiązują znakomity kontakt z opiekunem. Różnią je inne cechy, które gdyby scharakteryzować jednym zdaniem to Lory pomimo, że są największe z wymienionych to są najbardziej wrażliwe i delikatne. Piony są wesołe i równie delikatne natomiast nie są tak wrażliwe jak lory - nie skubią się i nie mają problemów behawioralnych gdy są zaopuszczone. Co do wielkości to piony są pośrodku - większe od senegalek a mniejsze od lor.
http://www.swiatpapug.pl

Pozdrawiam
Rysiek

Taipan
Ptaki które hoduję: Niedługo Senegalkę

Post autor: Taipan » pt kwie 13, 2012 11:16

Ostatecznie prawie na pewno zdecyduję się na Afrykankę kongijską. :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące senegalek”