zakup senegalki. Proszę o pomoc
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Piona niebieskogłowa
zakup senegalki. Proszę o pomoc
Witam.
Planuję zakup senegalki. To będzie moja pierwsza papużka. Mieszkam na śląsku i z tego co szukałem na necie to nie ma zbyt wiele ofert zakupu senegalek...Na dzień dzisiejszy mam takie 2 opcje:
1) kupić w sklepie zoologicznym za ok 850zł. Senegalka jest z 2012 r. Czy warto brać takiego ptaszka który już ma z 2,5 roku ? Jak może być z jego oswajaniem?
2) poczekać 3 miesiące i kupić u hodowcy młodą senegalkę. Teraz właśnie są w czasie lęgu. Więc będzie naprawdę młodziutka.
Nie ukrywam, że jestem trochę niecierpliwy i wolałbym już kupić skoro się zdecydowałem...Jednak chcę podjąć tę słuszną decyzję. Proszę o pomoc
Chyba, że ktoś zna jeszcze jakieś miejsca lub hodowców w woj. śląskim gdzie można kupić senegalkę ?
Pozdrawiam
Planuję zakup senegalki. To będzie moja pierwsza papużka. Mieszkam na śląsku i z tego co szukałem na necie to nie ma zbyt wiele ofert zakupu senegalek...Na dzień dzisiejszy mam takie 2 opcje:
1) kupić w sklepie zoologicznym za ok 850zł. Senegalka jest z 2012 r. Czy warto brać takiego ptaszka który już ma z 2,5 roku ? Jak może być z jego oswajaniem?
2) poczekać 3 miesiące i kupić u hodowcy młodą senegalkę. Teraz właśnie są w czasie lęgu. Więc będzie naprawdę młodziutka.
Nie ukrywam, że jestem trochę niecierpliwy i wolałbym już kupić skoro się zdecydowałem...Jednak chcę podjąć tę słuszną decyzję. Proszę o pomoc
Chyba, że ktoś zna jeszcze jakieś miejsca lub hodowców w woj. śląskim gdzie można kupić senegalkę ?
Pozdrawiam
- Etna
- Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki
Na Twoim miejscu bym poczekała. Młoda papuga od hodowcy lepiej się u Ciebie zaaklimatyzuje.
Nie bądź "w gorącej wodzie kąpany", na swoje papugi czekałam od marca do października.
Jest tu dział polecanych hodowców, może w nim poszukaj kogoś z Twojej okolicy.
Nie bądź "w gorącej wodzie kąpany", na swoje papugi czekałam od marca do października.
Jest tu dział polecanych hodowców, może w nim poszukaj kogoś z Twojej okolicy.
-
przeglądałem neta i wszystkie ogłoszenia odnośnie sprzedaży senegalek no i jedynie najszybciej by były za 3 miesiące... chyba, że ktoś wie kto ma teraz senegalki do sprzedania ? (jestem z woj. śląskiego) natomiast z ptaszków dostępnych na już by była piona niebieskogłowa od Pana Zatra (Ryszard). Z tego co czytałem o niej to też bardzo fajny ptak o wspaniałym charakterze. Nie wiem tylko czy jest on tak inteligentny i podatny na naukę sztuczek jak senegalka....Wybór jest ciężki. Może ktoś doradzi ?
-
- Ptaki które hoduję: Żako Nimfy
Zastanów się dobrze senegalka to ciężki ptak z charakerkiem
-
a czy orientujecie się czy piona jest równie inteligentnym ptakiem co senegalka ? Idzie ją też nauczyć tylu sztuczek itp itd ? bo nie znalazłem żadnych filmików na necie ze sztuczkami wykonywanymi przez pionę....
Piona jest mądra, ale bardziej spokojna, cicha i opanowana.
Miałem styczność i polecam pionę.
Senegalka to mały bandyta.
Miałem styczność i polecam pionę.
Senegalka to mały bandyta.
-
czyli faktycznie coś w tym jest, że z senegalką mogą być problemy ? Dodam, że od 6 do 14 pracuję, więc ptaszek by musiał tyle wytrzymać w dużej klatce z zabawkami. Nie wiem jak senegalka by to znosiła...bo piona chyba lepiej.,.Po przyjściu z pracy oczywiście będę ptaszkowi poświęcał czas.
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
grzebar44 pisze:Senegalka to mały bandyta.
Każda papuga będzie bandytą jak ją właściciel rozpuści.
lbanez, Nie każdy ptak ma zdolności do nauki mówienia jak i do wykonywania poleceń
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
-
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna i Afrykanka senegalska
Ja sprzedam moją senegalkę. Jest temperamentna ale do ułożenia. Znaleźliśmy na nią sposób:) Mówi "Zuzia", "Masz", "Chodź", "Widzisz", "Idziesz"i próbuje coś tam nowego powiedzieć ale nie identyfikujemy na razie:). Wybiera sobie jednego właściciela ale po czasie przestała ingerować w życie pozostałych domowników. Można z nią robić wszystko, daje się przytulać, całować itp Mamy amazonkę i się nie dogadują. Afrykanka ją atakuje.
Ibanez, moja znajoma ma senegalkę i czasami daje jej nieźle popalić. Ale tak jak ktoś już wcześniej wspomniał - to kwestia rozpuszczenia :) Przemyśl swoją decyzję i dawaj znać, co postanowiłeś :)
Witam, planuje zakup senegalki raczej młodej, bo ze starszą mogą być kłopoty tym bardziej jak bedzie z woilery , i czy jest różnica w charakterze np. samca i samiczki ,która łagodniejsza czy nie ma znaczenia?
Ja mam w tej chwili samca i samiczkę i wg mnie samiec jest o wiele łatwiejszy w "obsłudze"
chociaż pewnie są osobniczki o wiele milsze niż moja Stefania:|

A u mnie z kolei jest nieco na odwrót to samiec wydaje się być bardzo... "rozpuszczony"
Może co ptak to inny charakter niezależnie od płci.