Nowy przybysz :)
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Nowy przybysz :)
Dzisiaj dotarł do mnie nowy lokator :) Piękna senegalka. Płeć nieokreślona, ponieważ hodowca nie robi badania DNA (Dodatkowe koszty) a, że papuga i tak ma być pupilem to płeć nam jest obojętne. Ptaszek ręcznie karmiony, dotarł trochę zestresowany i zmęczony. Pojadł trochę, napił się. Daje się chwilami dotykać, lecz na rękę jeszcze nie wchodzi. Jak się troszkę zadomowi to wstawię fotki. Imienia póki co brak :D
Czy to normalne, że ptaszek ciągle się drze ? Stoi w pokoju gościnnym, gdzie jest telewizor. Czy to taka reakcja na nowe otoczenie, prócz tego wszystko jest ok. Ręczne karmiony, lecz trochę płochliwy, jak pisałem czasem daje się dotknąć. Non stop coś zajada i grzebie w karmidełku oraz nie schodzi z huśtawki zrobionej z grubego sznurka :) Oraz jeszcze jedno. Po wyjęciu z pudełka transportowego ptak otwierał maksymalnie dziób i jak by "warczał". Czy to normalne zachowanie
Czy to normalne, że ptaszek ciągle się drze ? Stoi w pokoju gościnnym, gdzie jest telewizor. Czy to taka reakcja na nowe otoczenie, prócz tego wszystko jest ok. Ręczne karmiony, lecz trochę płochliwy, jak pisałem czasem daje się dotknąć. Non stop coś zajada i grzebie w karmidełku oraz nie schodzi z huśtawki zrobionej z grubego sznurka :) Oraz jeszcze jedno. Po wyjęciu z pudełka transportowego ptak otwierał maksymalnie dziób i jak by "warczał". Czy to normalne zachowanie
Ostatnio zmieniony śr maja 23, 2012 04:55 przez FriQ, łącznie zmieniany 1 raz.
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Witaj!Poczytaj forum a później zadawaj pytania.Nikt nie będzie odpowiadał na zadane już pytania tylko przez inną osobe.Naprawde wszystkie odpowiedzi znajdziesz na forum jak nie w dziale senegalki to w innym.Papugi w zachowaniu w mieszkaniu nie różnią się tak bardzo od siebie więc spokojnie poczytaj lekture forum 

Gdyby była jakaś obszerna lektura czy podpięte tematy, ale sprawdzanie każdego tematu i czytanie wszystkich postów na dodatek są aż 3 strony tematów, to może być ciut uciążliwe szukanie informacji tak więc się nie dziw, że zakładam nowy temat.. Na necie mało pisze, przeważnie o żywieniu, ale o szczegółowym zachowaniu brak info.
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
FriQ pisze:Gdyby była jakaś obszerna lektura
Nie znajdziesz obszerniejszej niż tu na forum.
FriQ pisze:Na necie mało pisze, przeważnie o żywieniu, ale o szczegółowym zachowaniu brak info.
Jest i zachowanie opisane.
FriQ pisze: Jak się troszkę zadomowi to wstawię fotki.
Papuga ręcznie karmiona od razu wejdzie na rękę i będzie zadomowiona. Czekamy na zdjęcia.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
No nic poszukam :d Paput trochę nieśmiały bo z jakieś 2 tygodnie siedział z innymi papugami, ponieważ nie miałem możliwości wcześniejszego kupna. Zauważyłem, że nie może wytrzymać w klatce. Jest coraz spokojniejszy. Myślę, że za kilka dni już nie odstąpi mnie na krok. Dam na pewno fotki, dzieki za pomoc :)
Czytałem trochę na necie o różnych metodach lecz nic nie pomaga. Jak pisałem Ferdek jest ręcznie karmiony, lecz 2 - 3 tygodnie siedział z innymi paputami i nie w chwili obecnej nie jest taką przytulanką. Robi postępny, wczoraj już zaczął wchodzić na rękę i jeść z ręki. Lecz mam pewien kłopot, gdy np. jest na dnie klatki to jak się zbliżam do niego to otwiera dziub na maxa i tak syczy, natomiast jak wejdzie już najwyższą żerdkę to normalnie wchodzi na rękę. Oraz jest problem z gryzieniem, przed wejściem na rękę strasznie mocno łapie dziobem palec, aż do krwi czasami. Oraz jak jest na ręce to zdarza mu się kąsał. Pstryczki w dziub nie pomagają, metoda drabinkowa też. Dużo czytałem na temat gryzienia i praktycznie nic nie pomaga :/.
Oswajałem Ferdka i wreszcie się udało. Przepraszam, że długo nie pisałem. Ferdek nie dziobie, siedzi na rece, ramieniu, często przylatuje na głowe. Tylko czasem mu coś odwali, jak wieczorem po lataniu idzie do klatki i jak się np. wsadzi rekę aby dosypać jedzenia to się rzuca rękę. Ale po chwili jest miły. Strasznie rano się drze szczególnie jak ktoś spi, nie wiem czy chcę obudzić aby się z nim bawić czy co :) Na papierze widnieje data rejestracji kwiecień a na obrączce pisze RM 001 PL 12. Nie lubi trochę głaskania po czubku głowy, ale pod dziobem tak :)

- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
FriQ pisze:Czy da się jakoś papugę od tego odzwyczaić ?
zrób jakąś papkę i na ciepło podawaj łyżeczką, jak będzie jadł od Ciebie pozwól następnym razem niech Mama nakarmi.
Tak to jest jak się kupuje papugi z fabryki, kiedy papuga widzi tylko jedną osobę i to tylko przy karmieniu.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.