Jeśli szczęście dopisze, niedługo stanę się szczęśliwą posiadaczką młodej senegalki. Posiadam też jednak inne ptaki. W ogóle mój dom to maleńka, radosna menażeria zwana przez przyjaciół Arką Noego. Jestem też zaangażowana w pomoc zwierzętom bezdomnym. Przez moje ręce przewija się sporo zwierząt potrzebujących pomocy. Działam na zasadzie domu tymczasowego i pośredniczę w adopcjach.
Mam kilka pytań do znawców i miłośników papug. Wiem, że senegalki są bardzo towarzyskie, ale bywają też bardzo terytorialne i zaborcze. Czy młodziutki ptak nie będzie miał problemu z zaakceptowaniem tak zróżnicowanego towarzystwa (ptaki, psy, koty)? Mam już przygotowaną przestronną klatkę, ale może weselej mu będzie w towarzystwie modrolotek, lub np aleksandretty większej? Oczywiście wiem, że ptaków nie należy łączyć od razu, ale czy w ogóle próbować? Do tej pory miałam szczęście trafiać na zwierzaki, które świetnie się ze sobą zgadzają. Moje psy nie polują na koty, a koty nie polują na ptaki, ale czy senegalka nie będzie polować na psy?