Senegalka w domu
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- jolly_mah
- Ptaki które hoduję: senegalka
- Kontakt:
Przeczytała dziękuję :) Muszę się pochwalić :) Dziś Kubuś po raz pierwszy dał mi się drapać po karku, ale miałam frajdę! Podejrzewam, że większą niż on :). Kolejny nasz sukces - przylatuje do mnie już z innego pokoju, a raz czy dwa zdarzyło się nawet, że przyleciał z dołu na górę do mnie :D! Mała rzecz, a tak cieszy :). Teraz uczymy się grzecznie przylatywać na zawołanie, nawet coś wychodzi ;). Ale jestem z niego dumna, mówię wam!! 

Karoline
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
- Ptaki które hoduję: Senegalka
Nasz zieleniec jest od razu gotowy do kąpieli jak słońce mocniej zaświeci. Wręcz trzeba mu przygotować pojemnik z wodą, bo inaczej kąpie się w poidełku. ;)
Rozkładamy na biurku ręcznik, stawiamy na nim pojemnik i po paru sekundach ptak już się moczy. Jak nie zauważy pojemnika od razu, to wystarczy ręką trochę wodę poruszać i od razu wie, o co chodzi. Jak woda jest za zimna to kąpiel jest raczej szybka. ;)
Rozkładamy na biurku ręcznik, stawiamy na nim pojemnik i po paru sekundach ptak już się moczy. Jak nie zauważy pojemnika od razu, to wystarczy ręką trochę wodę poruszać i od razu wie, o co chodzi. Jak woda jest za zimna to kąpiel jest raczej szybka. ;)
- jolly_mah
- Kontakt:
Witam wszystkich ponownie :). Mój senegalec żyję i ma się chyba dobrze, ma już dużą klatkę, i teraz zamiast żyrandola woli przesiadywać na niej ;) Ostatnio zauważyłam, że boi się pomalowanych paznokci (nawet na rękę wtedy nie siada), dlatego muszę zrezygnować z takich przyjemności ;)) Kubuś przyzwyczaił się już nawet trochę do mojego taty, kiedy mnie nie ma w pobliżu, to trzyma się jego ;) Mam natomiast jedno pytanie. Od niedawna Kubuś czasem wykonuje takie dziwne ruchy głową i szyją, jakby się dławił, przy tym ma opuszczone skrzydła w dół, i po jakimś czasie wylatuje mu z dzióbka jedzenie, no i zastanawiam się o co chodzi. Czy on się czymś dławi? Czy mu coś staje w gardle? Czy może chce mnie karmić (gdzie coś takiego przeczytałam)?
Karoline
- jolly_mah
- Kontakt:
Wściekać się nie będę, chodziło mi raczej co mam robić, czy odchodzić od niej czy co :D Ale ok już będę wiedzieć, żeby po prostu nie robić nic, tak :D? Ostatnio mój Kubuś zrobił się także dość głośny, ktoś możę znać powód? Od razu mówię, że to nie przez to, że siedzi sam, bo jest cały czas wypuszczony i przebywam z nim nawet więcej niż wcześniej :).
Karoline
- jolly_mah
- Kontakt:
dokładnie,mój też popiskuje tak jak już ma głowę w piórach. Ale wcześniej tak nie robił dlatego zastanawiam się czemu zaczął :) Może ktoś ma jakiś pomysł, jak sprawić, żeby papuga nie atakowała psa??Dodam, że to owczarek niemiecki i boję się, żeby kiedyś papudze po prostu nie zrobił krzywdy :)
Karoline