Afrykanka kongijska

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Afrykanka kongijska

Post autor: Michallip » wt mar 22, 2011 21:14

Czas zacząć kolejny watek, może nie o senegalkach ale o ich niedalekich kuzynach afrykankach kongijskich. Niedawno trafiła do mnie młoda para tych ptaków. Samiec dopiero zaczyna się wybarwiać, samica już ma sporo pomarańczowych piór na głowie.

Pierwsze wrażenia - ptaki bardzo spokojne i opanowane, ciche (zresztą to chyba cecha wszystkich afrykanek). Są bardzo ciekawskie i bacznie obserwują otoczenie ze swojej klatki, w której przechodzą kwarantannę. Pierwsze fotki poniżej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » wt mar 22, 2011 23:51

Gratuluje nowego nabytku :-) Para ręcznie karmiona czy z pod rodziców? :-) No nic tylko podziwiać rozrastającą się hodowlę :-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » śr mar 23, 2011 10:13

No ptaki naprawde ladne!Chyba niewiele osob trzyma takie cuda co?<przynajmniej u nas w Polsce>Gratuluje tak prężnie rozwijajacej sie hodowli.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » śr mar 23, 2011 20:12

Samica była dokarmiana a samczyk z naturalnych lęgów. Mi akurat taki układ pasuje bo ptaki sa zgrane i same dobrały się z większej grupy młodych ptaków.

Wiem, że te afrykanki ma jeszcze Pan Marcin z Radlina od którego akurat mam tą parkę. A czy ktoś jeszcze? Pewnie jak jakiś hodowca się wypowie w tym temacie to się dowiemy ;)
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » czw mar 24, 2011 15:16

Marcin posiada jeszcze 2-3 pary tych ptaków z tym ze jedną super parę złożoną dla siebie ale sam jeszcze nie wie czy ptaki będzie hodował dlatego iż gatunek ten gniazduje w sezonie zimowym a co z tym się wiąże musiałby trzymać ptaki w pomieszczeniach ogrzewanych a to raczej nie wchodzi w grę.
Jeśli ptaki zaś "przestawią" sie z lęgami na okres wiosenno - letni to gatunek zostanie u niego.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » pt mar 25, 2011 18:50

No i jeszcze są chyba u Justyny w Częstochowie.
www.moje-papugi.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące senegalek”