Kilka pytan dotyczących SENEGALKI ???

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Cobra241
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

Kilka pytan dotyczących SENEGALKI ???

Post autor: Cobra241 » śr lut 02, 2011 10:34

Witam wszystkich na forum, jestem nowy tutaj i mam kilka pytań dotyczących senegalki.
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem tego gatunku ptaszek jest SUPER w miarę oswojony bo daje się pogłaskać je z ręki przylatuje na ramię albo na głowę myślę że jak na tydzień to jest dobrze.
Teraz kilka pytań:
1. Jaki może być wiek ptaszka (miał mieć 5 miesięcy) :oops:
2. Na obrączce pisze tak: F134 PL8 i w pionie (po liczbie 8) pisze 08
3. Co zrobić by poprawić wygląd dzióbka (może zastosować jakieś dodatkowe witaminy)
4. Jaki macie pogląd na trzymanie dwóch senegalek oswojonych (czy nie zdziczeją)

Przedstawiam wam mojego pupila :lol:
Załączniki
DSC04089.JPG
DSC04090.JPG
Ostatnio zmieniony śr maja 23, 2012 14:00 przez Cobra241, łącznie zmieniany 1 raz.
Pazdrawiam
Wojtek

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » śr lut 02, 2011 10:44

hm.. specem od senegalców nie jestem ale z obrączki wchodzi że jest z 2008 roku .Powinnaś miec podany rok urodzenia w papierach (które powinnaś dostać od poprzedniego właściciela).
dziób się łuszczy daj żerdki kup kamień mineralny ...U mnie ładnie spisała się taka sztanga do ściegania dziobka i pazurków .Kup też witaminki i dobre jedzenie i będzie dobrze.Odnośnie trzymania oswojonych senegalek u każdego gatunku jest ciezko złożyć parkę z oswojonych papużek ale to możliwe.

Cobra241

Post autor: Cobra241 » śr lut 02, 2011 11:19

No to wychodzi na to że mnie oszukano a papierów do niej nie mam przynajmniej tych oryginalnych, co najgorsze to że oszukuje człowiek podający się za hodowcę to jest przykre :shock:
Ja daje mieszankę Deli Nature - 64 Mieszanka owocowa Supreme, 59 Mieszanka dla średnich papug Standard i jeszcze daję jej granulat co prawda bierze go niechętnie świeże owoce warzywa no i w klatce ma sepię i kamień mineralny także ma żerdkę do ścierania dzióbka i pazurków. Jakie witaminy polecacie dodatkowo ??
Pazdrawiam
Wojtek

Cobra241

Post autor: Cobra241 » śr lut 02, 2011 11:46

Zapomniałem dodać że nie chodzi mi o dobranie parki aby je rozmnażać i mieć młode tylko po to by nie czuła się samotna i było im weselej jak idziemy do pracy.
Pazdrawiam
Wojtek

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » śr lut 02, 2011 12:42

W sprawie partnera/partnerki (lub po prostu towarzysza :-> ) napisz do wojtek. Co do papierów-powinieneś zajrzeć tutaj. Jeśli masz ją tydzień to na zgłoszenie do rejestru pozostał drugi tydzień :-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » śr lut 02, 2011 14:39

Witaminy ja mam nektora .. ornitowit , muta-wit :).Co do papierów wystarczy ci kopia .
Granulat niektóre papugi nie lubią :)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr lut 02, 2011 15:17

Ptak ma na pewno więcej niż rok na moje oko ze 2 lata. Po jego piórach widać,że je za dużo tłustych ziaren. Zacznij kiełkować mieszankę ziaren (ta 64 nie nadaje się ) najlepsza jest 60. Granulat podaj zwilżony. Więcej warzyw i owoców. Jeżeli nie chcesz rozmnażać dokup drugiego samca i będzie miał towarzysza
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Cobra241

Post autor: Cobra241 » śr lut 02, 2011 17:52

Dzięki wszystkim za odpowiedź, zmieniam jej mieszankę na 60 i spróbuję kiełkować ziarno choć nigdy tego nie robiłem ale nie powinno być trudne (Chyba).
Wojtku co powiesz na te oznaczenia na obrączce (F134 PL8 i w pionie (po liczbie 8) pisze 08) bo glizda177 sugeruje że ptak jest z 2008r ja nie mam pojęcia co powinno się znajdować na takiej ptasiej obrączce i jeszcze jedno Wojtku z twojej wypowiedzi wynika że to jest SAMIEC ??? :shock:
Pazdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr lut 02, 2011 18:19

http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... %B3kowanie
Tu pocztaj o kiełkowaniu.
Na obrącce może dużo pisac. Ważne na jaki rok jest wypisany w ,,papier" Ja swoje senegalki obrączkowałem jeszcze zeszłorocznymi obrączkami. Wstaw więcej zdjęć z profilu. Wygląda na samca.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » śr lut 02, 2011 18:25

Cobra241 pisze: i jeszcze jedno Wojtku z twojej wypowiedzi wynika że to jest SAMIEC ??? :shock:

Zajrzyj tutaj. Co do rozróżniania płci:

Artykuł pisze:Rozróżnianie płci:

Zarówno samce jak i samice wyglądają podobnie, jednak zostały opracowane pewne teorie na podstawie których można próbować rozróżnić płeć wizualnie. Trzy, które odniosły największy sukces, są pierwsze:
-”V” u samic kończy się między nogami, podczas gdy u samców „V” kończy się już na klatce piersiowej, mniej więcej w połowie drogi do nóg.
-Kształt głowy: Samice; dziób i głowę mają na ogół nieco mniejszą i węższą niż samce. Górna część jest zaokrąglona podczas gdy u samców jest ona bardziej płaska, jak również mają one głowę i dziób większe.
-Spodnia część ogona(krótkie pióra pod podstawą głównej części ogona) jest w zasadzie czysto żółty u samców i zielono-żółty u niedojrzałych ptaków oraz samic. Kiedy u samców spotka się choć odrobinę zielonego na ogonie jest to bardzo szpecące i bardzo niepożądane. Przez większość czasu nawet najmniejsza ilość zielonego na ogonie wskazywała samicę, choć niewielka ilość tej zieleni może podczas pierzenia zniknąć i zamienić się w czysty odcień żółci. Oznacza to, że można spotkać samice z upierzeniem samca.
-Wielkość: Samce są zazwyczaj większe i cięższe od samic.
-Zachowanie: Niektórzy spekulują, że płeć u ptaków można odróżnić po zachowaniu. Samice są zwykle bardziej nieśmiałe od samic, a samce wydają się być odważniejsze i agresywniejsze. Nie jest to jednak niezawodna metoda, ponieważ zdarzają się odważne i agresywne samice, jak i nieśmiałe samce.

Ale tak jak pisze na początku cytatu to są teorie i nie wiem na ile się zgadzają. Być może Wojtek mógłby się przyglądnąć swoim ptakom i zobaczyć na ile się to pokrywa z jego parami.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr lut 02, 2011 19:19

GoldAngelo,
dzięki Michał, ale najlepiej jest ptaka zobaczyć ,,na żywo" choćby na flmie

Cobra241

Post autor: Cobra241 » pt lut 04, 2011 11:49

Zrobiłem jeszcze kilka zdjęć ale obiekt był nie chętny do pozowania niektóre są nie ostre za co przepraszam ale tak wyszło, może uda się Wojtkowi postawić diagnozę czy samiec albo samiczka.
Załączniki
DSC04117 (1).JPG
DSC04134 (1).JPG
DSC04144 (1).JPG
Ostatnio zmieniony śr maja 23, 2012 13:59 przez Cobra241, łącznie zmieniany 1 raz.
Pazdrawiam
Wojtek

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » pt lut 04, 2011 12:04

Może nagraj filmik? :-) Wojtkowi będzie łatwiej, jak sam to zresztą zauważył :-)
Pozdrawiam, Michał.

Cobra241

Post autor: Cobra241 » pt lut 04, 2011 12:12

OK, postaram się tyko muszę dorwać kamerkę, ale ten rozbójnik im jest u nas dłużej to nabiera więcej pewności siebie i pokazuje co potrafi oczywiście gryząc (dziobiąc) coraz bardziej dotkliwie mam nadzieję że jej to przejdzie (chyba) :-> jak się do nas całkowicie przekona bo mamy ję dopiero drugi tydzień.
Pazdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » pt lut 04, 2011 16:01

na 95% samiec

Cobra241

Post autor: Cobra241 » sob lut 19, 2011 10:41

witam wszystkich, mam pytanie czy klatka w której odstępy między prętami są 2,5cm nadaje się do trzymania w niej senegalek :?: :?: :?:
Pazdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » sob lut 19, 2011 12:15

Taki rozstaw prętów może okazac się za duży.
Na PW podałeś mi tego linka:
http://www.zooplus.pl/shop/ptaki/klatki ... 70768#more
Klatka jest piękna.

Cobra241

Post autor: Cobra241 » sob lut 19, 2011 13:24

No właśnie Wojtku taką chcę kupić myślisz że mogą przez te szczeliny przejść chyba nie ???
Pazdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » sob lut 19, 2011 13:28

Przejść nie przejdą, ale boję się żeby nie przesadzały łebków i nie uwięzły.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące senegalek”