Senegalka a dzieci

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

nedka
Ptaki które hoduję: senegalka

Senegalka a dzieci

Post autor: nedka » czw maja 07, 2009 16:43

Witajcie!
Chcę kupić senegalkę. Przeczytałam już chyba wszystko, co było w necie. Mam jednak jedną obawę i w związku z tym pytanie:
Czytałam, że niektóre senegalki atakują inne osoby z rodziny. Czy to zdarza się często, czy jest bolesne? Muszę się upewnić, bo mam dzieci (5 i 7 lat) i nie chciałabym, żeby były atakowane czy ranione przez ptaka.

Chciałam jeszcze zapytać o zniczenia, jakie senegalka robi: czy obgryzie meble i drzwi (mam nowe) i czy po takim kilkugodzinnym lataniu jest dużo kupek w pokoju? Czy papugę da się jakoś upilnować, by oszczędzić nowe mieszkanie. Przyznam się szczerze, że jak znalazłam zdjęcia zdemolowanych mieszkań właścicieli papug, to przed dokonaniem zakupu postanowiłam się jeszcze Was, właścicieli senegalek, zapytać o to wszystko.
Bardzo bym chciała wypuszczać ptaka z klatki zaraz po powrocie do domu i żeby sobie latał po pokoju do późnego wieczora. Czy poznam jeszcze po miesiącu ten pokój? ;-)
Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
nedka

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw maja 07, 2009 18:06

Wprawdzie nie wiem jak niszczą senegalki ale wszystko zależy jak przygotujesz się na pobyt papugi w domu.Jak odpowiednio przygotujesz pokój to zniszczenia są niewielkie.Też mam pokój teraz po remoncie i dużo czasu zajeło mi obmyślenie wystroju z myślą o ptasim kąciku do zabawy by nie niszczył nic po remoncie.Po okresie jaki musi na początku spędzić w klatce wypuszczaj papuge tylko w Waszej obecności i przeganiaj z miejsc w których nie chcesz by przebywała,ale musisz mieć przygotowane miejsce specjalnie dla niej.Plac zabaw ,jakieś miejsce gdzie bedziesz dawać gałązki do obgryzania...Co do kupek to też jest to uzależnione od miejsca jakie jej przygotujesz.Papugi lubią siadać wysoko,więc karnisz jest ulubionym miejscem,lampa w zależności od wyglądu(u mnie nie bo jest to łamany pałąk cały u sufitu)ale już w dużym pokoju to tak.Poczytaj forum,pooglądaj zdjęcia w galeriach użytkowników w albumie też jest troche takich zdjęć i zadawaj pytania jak coś sobie wymyślisz.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw maja 07, 2009 19:12

Na początku po zakupie ptaka należy podchodzić ostrożnie. Senegalka jak i inne papugi w nowym miejscu są zestresowane i mogą objawiać tą agresję dziobnieńciem. Należy w tym okresie poznac zachowanie ptaka i nie nażucać się ze swoimi pieszczotami. Po jakimś tygodniu w razie by ugryzł, proszę reagować stanowczo, by ptak wiedział,że zle postępuje. Najepiej dać pstryczka w dziób.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » czw maja 07, 2009 19:57

Zadnej papugi nie mozna zostawiac samej w pokoju,na zasadzie -niech sobie lata ,a ja ide ogladzc film(chyba ze papuga spi gdzies na stojaku).Co do dzieci-generalnie papugi nie przepadaja za dziecmi,gdyz zabawa dzieci to czesto przytulanie,lapanie za ogon,skrzydlo itd.papugi nie lubia tego.Papuga natomiast w czasie zabawy czesto uzywa dzioba...Mam dziecko blisko 8letnie i kilka lat zako,gatunek podobny.Kupki-ja np.nauczylem moja papuge informowac(w duzym procencie)o robionej za chwile kupce.To chetnie napisze w innym temacie.Po za tym papuga jest w stanie wytrzymywac do ok.6 godz.sama codziennie przy dobrych ukladach. ;-)
Pozdrawiam. Artur

nedka

Post autor: nedka » pt maja 08, 2009 10:48

Dziękuję za odpowiedzi.
Wojtku, coś czuję, że zakupię od Ciebie tę senegalkę. Gdybyś mieszkał w Warszawie lub okolicach, na pewno bym się już do Ciebie wybrała, a tak, to ciągle odkładam decyzję.

Poza tym, dzisiaj dostałam maila od dziewczyny, która ma senegalkę i napisła mi, że drzwi i meble na pewno będę miała zniszczone. Jej senegalka potrafi też nieźle zaatakować, nawet przedziurawiła jednej osobie ucho.
Bardzo bym chciała mieć tę papugę, ale wiem, że to zakup na wiele lat, dlatego też moja decyzja musi być dobrze przemyślana.
Napiszcie proszę jeszcze, jak to jest u Was z tymi meblami, drzwiami i atakami.
Pozdrawiam.
nedka

nedka

Post autor: nedka » pt maja 08, 2009 11:02

essex1 pisze:Kupki-ja np.nauczylem moja papuge informowac(w duzym procencie)o robionej za chwile kupce.To chetnie napisze w innym temacie.Po za tym papuga jest w stanie wytrzymywac do ok.6 godz.sama codziennie przy dobrych ukladach. ;-)

Napisz, proszę, więcej na ten temat.
nedka

Awatar użytkownika
sidu
Ptaki które hoduję: senegalka 1
Kontakt:

Post autor: sidu » pt maja 08, 2009 18:20

moja senegalka nie niszczy mebli ani kwiatków lata po pokoju tylko wtedk kiedy ja w nim jestem. nigdy jej nie zostawiam samej w domu poza klatka bo mogła by sobie zrobic krzywde.co do ataków innych domowników to u mnie ja jestem dla niej oczkiem w jej małej głowce i nikt inny toleruje zone i syna na swój sposób poprostu siada na ramieniu przez chwile i wraca zaraz do mnie. syn ma 5 lat wie ze bez pozwolenia nie moze sie do niej zblirzac bo moze dziobnac.
Słowami ciepłymi rozpoczynam dzień każdy, by nie pozwolić smutkom zasnuć nieba.Na przekór
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...

Diana
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Diana » pt maja 08, 2009 21:54

u mnie senegalce nie niszczą mebli ,jedynie senegal zniszczył tapetę przed remontem ,a po już nie :-) może kolor mu się podoba :-) ,przyznam ,że to prawda o atakowaniu przez te paputy innych członków rodziny,senegal od początku nie tolerował mojej kilkunastoletniej córki ,chociaż ona robiła wszystko ,by mu się przypodobać, niestety musi bardzo uważać by ją nie dziobnoł,czasami domownicy zadają mi pytanie dlaczego kupiłam takie papugi z "obcęgami" zamiast dziobów,sama nie potrafię tego wytłumaczyć ,po prostu zauroczyły mnie i to bardzo,chociaż nie jeden raz zostałam przez samca porządnie skaleczona :-)

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » pt maja 08, 2009 22:54

Ja nauczalem moja zako informowac od samego poczatku,jak byla bardzo mloda.Jak papuga przymierzala sie do zrobienia kupki lub zrobila mowilem "kupka" w formie pozytywnej dla papugi,no i po jakims czasie(nie pamietam dokladnie) moj Olek skojarzyl slowo z robieniem kupki.Ale nauczyl sie mowic "kuka".Teraz na ok.10sekund przed informuje,wiec zanosze go odrazu w miejsce gdzie moze to zrobic-klatka,stojak,umywalka w lazience np.Sa dni ze informuje niemal za kazdym razem,ale niekiedy tylko w 50% :mrgreen: Sprobuj z senegalka,moze zaskoczy :lol: Jak Olek zostaje sam w domu to wlanczam nawilrzacz powietrza,radio z rozmowa,nie raz kilka zabawek ruchomych na baterie,po za tym w pokoju jest zegar bardzo mocno ruszajacy sie,bardzo ciekawy.Papuga dlugich godzin samotnosci dlugo nie wytrzyma,albo wezmie sie za piora,albo agresja wejdzie,albo zdziczeje.
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
naka

Post autor: naka » sob maja 09, 2009 00:06

Moja senegalka zniszczyła mi tylko lampę w pokoju (ale była to taka papierowa kula). Po za tym wszystko jest cale i zdrowe. :)

Mi zdarza sie zostawić otwarta klatkę w pokoju na caly dzien nawet jak mnie nie ma. Nie wydaje mi sie zeby to bylo takie straszne. Pokoj jest zamkniety i przystosowany tak zeby sobie nic nie zrobiła.

U mnie sie ułożyło że najbardziej akceptuje mnie, ale kiedy mnie nie ma przymila sie do innych kobiet w domu (do mamy, czy siostry kiedy przyjedzie). Czasem odwiedzaja mnie siostrzency (6 i 4 lata) i papuga chociaz nie pała do nich miłością, nie robi im krzywdy, parę razy dziobnęła ale nigdy nie mocno.

Nad kupkami nie udało mi sie nigdy zapanować, zreszta nawet niepróbowałam, ale nie sa one tak dokuczliwe jak moze sie wydawac.

Tak na koniec, powiem Ci że senegalka to wspaniala papuga. Moja jest tak slodka, kiedy sie przytula, prosi o głaskanko albo daje buziaki, można jej wybaczyć wszystko nawet zjedzony żyrandol czy kupki :lol:

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz maja 10, 2009 19:40

nedka pisze:Poza tym, dzisiaj dostałam maila od dziewczyny, która ma senegalkę i napisła mi, że drzwi i meble na pewno będę miała zniszczone. Jej senegalka potrafi też nieźle zaatakować, nawet przedziurawiła jednej osobie ucho.

Ta tajemnicza dziewczna powinna złożyć jak Ty temat, napewno pomożemy. Dużo zależy od pochodzenia ptaka i jak został wychowany przez hodowcę.

nedka

Post autor: nedka » pn maja 11, 2009 11:15

Zdecydowałam się na zakup senegalki! :-D
W weekend przedyskutowałam temat z rodziną i hurra, kupujemy papugę. :-D

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi.
Wojtku, odezwę się do Ciebie w sprawie zakupu, bo chciałabym kupić z Twojej hodowli, tylko nie wiem, co z tym dojazdem.
nedka

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt maja 12, 2009 06:12

nedka, co prawda nie mam senegalki ale przemyśl dokładnie decyzję bo co nagle, to po diable..... Żebyś później nie żałowała decyzji i ewentualnie nie szukała nowego domu dla ptaka. Ty i rodzina macie swoje wymagania, papuga ma również swoje wymagania, o które musisz zadbać Ty.
Masz jeszcze małe dzieci. Musisz im powiedzieć to i owo o obchodzeniu się z papużką, że to nie jest maskotka ani coś do zabawy, że to żywe stworzenie odczuwające ból, o ewentualnych konsekwencjach w przypadku dziobnięcia, o nie dozwolonych zachowaniach względem ptaka, o wielu innych rzeczach .......
Ptak wydala odchody kiedy zechce i akurat tam, gdzie będzie. Może to się zdarzyć i na Twojej głowie i na ramieniu i na nowym dywanie , czy na śnieżno białych firanach. Może to być zwarta kupka a może to być rozwodniona, zielono jakaś tam ciecz - w zależności od tego co ptak zjadł......
Obawiasz się o ewentualne zniszczenia wyposażenia mieszkania. Choć nie koniecznie ale wszystko zdarzyć się może....... Zależy To od Ciebie. Ile czasu i swojej uwagi poświęcisz senegalce, jakich zabawek jej dostarczysz poza klatką by się nie nudziła, co jaki czas będziesz te zabawki wymieniać na nowe bo staną się nudne tak samo jak zabawkami nudzą się dzieci.
Obawiasz się również ataków. U papug tak jak i u ludzi są charaktery i charakterki. Jeden osobnik bedzie nad wyraz spokojny, drugi zaś okaże się złośliwcem. Nie ma reguły w tym i zależy na jaki egzemplarz trafisz ...............
Papużka musi być wypuszczana z klatki na rozprostowanie skrzydeł. Czy zapewnisz jej to każdego dnia ? Nawet w chwilach złego samopoczucia lub nawału obowiązków w domu ?
W końcu sprawa jakiegoś wyjazdu na urlop a nie zawsze istnieje możliwość zabrania ptaka ze sobą - czy masz kogoś bliskiego kto by się ptakiem zaopiekował podczas Waszej nieobecności ?

I tak na zakończenie, to ja Cię nie odwodzę od zakupu (bo marzenia trzeba spełniać )lecz chcę Ci uzmysłowić to, jakie konsekwencje kryją się za posiadaniem papugi zwłaszcza, że do tej pory chyba nie miałaś z nimi do czynienia. Chcę byś po fakcie nie pluła sobie w brodę na zasadzie ,, nie miała baba kłopotu, kupiła sobie ....... "
Uwierz mi proszę, wiem co mówię bo sama miesiąc temu popełniłam radykalny, życiowy błąd.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt maja 12, 2009 06:30

Krysia- pisze:Uwierz mi proszę, wiem co mówię bo sama miesiąc temu popełniłam radykalny, życiowy błąd.

Kupiłaś starego ptaka po przejściach. W Twoich rekach dojdzie do siebie, już robi postępy. :-P

Diana
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Diana » wt maja 12, 2009 07:01

nedka :-D w takim razie witaj wśród senegalomaniaków :-) ,wybrałaś już klatkę dla paputa ? przemyśl sprawę, bo ja nie sądziłam ,że dokupię drugą senegalkę i klatkę (woliere pokojowa)mam ciut teraz za wąską,ale już sobie poradziłam ,sądzę, że zdecydujesz się kiedyś na drugą senegalkę ,bo magia posiadania jednego paputa wyzwala chęć na drugą i może jeszcze ...........nigdy nie wiadomo :-D :-D :-D
pozdrawiam

nedka

Post autor: nedka » wt maja 12, 2009 15:48

Krysiu, sprawę przeanalizowałam bardzo dokładnie.
Dzieci są małe, ale już opowiadam im o papudze. Nie należą do takich urwisów, które by ciągały papugę za ogon itp. Mówiłam im np., że przez pierwszy tydzień będziemy tylko obserwować ptaszka, łagodnie do niego przemawiać i wiem, że one dokładnie tak będą robić. Córka obiecała też, że codziennie przed pójściem spać będzie odkurzac pokój. Pewnie tak różowo z tym sprzątaniem nie będzie i w końcu ja będę latała ze szmatą, ale zdaję sobie z tego sprawę.

Co do wyjazdów, to już teściowie zaoferowali swoją pomoc.

Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że trafi mi się ułożony i nieagresywny egzemplarz.

Diano, zamówiłam wolierę z Allegro. :-)
nedka

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt maja 12, 2009 17:30

nedka pisze:trafi mi się ułożony i nieagresywny egzemplarz

Taki będzie, ale jak go dalej wychowasz to juz od Was zależy.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz maja 17, 2009 17:36

http://www.garnek.pl/wojte23/5451504/senegalki
Nedka wybiera ptaka. Jak zawsze dla papug karmionych ręcznie najlepszym przysmakiem jest papka. Teraz czekamy już na nowy temat jak się sprawuje w domu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące senegalek”