Co jedza wasze senegalki?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- sidu
- Ptaki które hoduję: senegalka 1
- Kontakt:
moja Gapa tak krzyczy strasznie jak jest głodna jak zjada papke dla pisklat to jak by jej nie było wczoraj dopadła mi sie do kukurydzy z puszki ale jej zabrałem bo nie wiem czy taka moze 

Słowami ciepłymi rozpoczynam dzień każdy, by nie pozwolić smutkom zasnuć nieba.Na przekór
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Ja tą mieszankę (od Justyny) moczę w miseczce przez jedną dobę, Następnie wyrzucanm na sitko , dokładnie płuczę i odstawiam na parapet (sitko jest umieszczone na miseczce aby woda miała gdzie ściekać). Płukanie powtarzam co kilka godzin aby nasiona były cały czas wilgotne. Po skiełkowaniu podaje papugom ale moje jedzą to też na sucho. Tak prawdę mówiąc to moje senegalki jedzą wszystko co jest tylko zjadliwe nie próbowałem tylko ze ''starym kaloszem'' 

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- mbk
- Ptaki które hoduję: papugi
Może nie jest to chęć karmienia, może to jest choroba wola ale nie zakładajmy najgorszego. Papugi karmią się nawzajem nie tylko rodzice młodych ale partner partnerkę lub na odwrót jak również jest to gest przyjaźni w stosunku do innych osobników nie koniecznie tego samego gatunku. A nawet widziałem jak falista próbowała karmić królika.
-
- Kontakt:
Witam! od niedawna ma dwie młodziutkie senegalki (jedna ma 7 miesiecy, druga jest z lutego). Uwielbiają truskawki, rodzynki i gruszki. Zajdają się też specjalnymi biszkoptami dla papug. Bezczelnie podkradają też orzeszki od innych papug

-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Ptaki które hoduję: senegalka
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
mój senegalec oprócz podstawowej mieszanki ziaren, dostaje czasami biszkopty specjalne dla papug , fistaszki (oczywiście po sprawdzeniu czy skorupka nie jest spleśniała i czy nie pachną stęchlizną) dużo owoców i warzyw(nie za bardzo lubi buraka) kiełki z ziaren do kiełowania od Justyny,uwielbia też figę ,owoce granatu i mandarynkę (skórka mandarynki musi być bardzo dobrze wyszorowana przed obraniem),gdy je mandarynkę tak fajnie przymróża oczka jakby mówił jakie to pyszne,jeszcze raz na jakiś czas daje paputowi orzecha włoskiego w rozpołowionych łupinkach ,wybierając zawartość z łupinki ma większą zabawe,a najciekawsze jest to, że wszystkie twardsze pokamy moczy w wodzie
i dopiero później wcina,można też podawać na łyżeczce troszkę naturalnego jogurtu no i oczywiście trzeba pamiętać o wapnie, senegalki wyjątkowo potrzebują go dużo
troszkę ryżu i ziemniaka też podaję (bez soli) .... oczywiście to wszystko dawkuję z umiarem

troszkę ryżu i ziemniaka też podaję (bez soli) .... oczywiście to wszystko dawkuję z umiarem

-
- Kontakt:
Moje senegalce tez moczą pokarm w wodzie
. Od Justyny kupiłem ostatnio Prestige Fruit Mix i cwaniaki każdy suszony kawałek owcu oraz orzechy najpierw moczą w wodzie. Są tak cwane, że najpierw powybieraja to co chcą zjeść i wrzucają do miseczki z wodą. Potem lecą zająć sie swoimi sprawami a dopiero po kilku minutach przylatują z powrotem i wyławiają ładnie nasiąknięte kawałeczki 

-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Kontakt:
Mój senegalec od jakiegoś czasu nie rusza granulatu...Wyrzuca go z miski lub rozgryza na pół i też z zrzuca na dół.A co dziwne jadł go dużo u poprzedniego opiekuna ,u mnie na początku też .Robiłam nawet przerwę z podawaniem z myślą ,że mu się znudził-nic nie pomaga .Może podaję mu za dużo innego pożywienia?Codziennie dostaje parę rodzajów warzyw i owoców,czasem wzbogaconych zieleniną i sobie wybiera,staram się by było różnorodnie-ale(?)może dostaje tego za dużo i przez to zniechęca się do granulatu?Dostaje i dostawał cały czas Rainbow Chunky z Kaytee,może go zmienić na inny?Odpuścił też sobie sepię -a na początku też ją jadł.
-
- Kontakt:
-
- Ptaki które hoduję: Senegalka
A mnie zastanawia takie coś: ma sens wysianie w doniczce mieszanki nasion, które normalnie się kiełkuje? Coś większego powinno z tego wyrosnąć, tylko czy taka zielenina będzie miała pozytywną wartość dla papugi?
Słonecznik zebrał pozytywne recenzje w wątku o hodowaniu pokarmu, pytanie co z resztą składu mieszanek. :)
Edit:
Takie cuda pewnie są lepszym pomysłem:
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=680
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=866
ale mimo wszystko proszę o odpowiedź na pytanie powyżej. :)
Słonecznik zebrał pozytywne recenzje w wątku o hodowaniu pokarmu, pytanie co z resztą składu mieszanek. :)
Edit:
Takie cuda pewnie są lepszym pomysłem:
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=680
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=866
ale mimo wszystko proszę o odpowiedź na pytanie powyżej. :)
- Sebobon
Skoro wątek kulinarny jest kontynuowany (na marginesie to czuję sie spóźniony na tym forum o jakies 3 lata) to napiszę, co moja senegalka lubi / nie lubi. To młody ptak (wiek chyba w porywach do roku), ręcznie wychowany.
Od razu widać, że rzeczywiście mogą być problemy z wpadaniem w złe nawyki żywieniowe i uzależnianiem się od słonecznika (staram sie wybierać słonecznik).
Nie chce jeść kiełków i granulatu. Nie lubi też marchewki (surowej) choć na początku jadła. Wczoraj dałem jej sok z marchwii i była zadowolona.
Polubiła bardzo granat, i ziarnka anyżu lubi wydłubywać. Z warzyw najbardziej groszek (świeży) i świeżą kukurydzę. Tak sobie z chilli. Ostatnio namoczyłem troche granulatu, zjadła ale drugi raz juz nie chciała.
Pytanie: przeczytałem, że senegalki jedzą w naturze kwiaty. Trochę sie bałem, ale dałem jej kwitnącą gałązkę głogu. Potraktowała to tylko jak ciekawostkę. Czy dajecie swoim senegalkom jakieś kwiaty jadalne?
Od razu widać, że rzeczywiście mogą być problemy z wpadaniem w złe nawyki żywieniowe i uzależnianiem się od słonecznika (staram sie wybierać słonecznik).
Nie chce jeść kiełków i granulatu. Nie lubi też marchewki (surowej) choć na początku jadła. Wczoraj dałem jej sok z marchwii i była zadowolona.
Polubiła bardzo granat, i ziarnka anyżu lubi wydłubywać. Z warzyw najbardziej groszek (świeży) i świeżą kukurydzę. Tak sobie z chilli. Ostatnio namoczyłem troche granulatu, zjadła ale drugi raz juz nie chciała.
Pytanie: przeczytałem, że senegalki jedzą w naturze kwiaty. Trochę sie bałem, ale dałem jej kwitnącą gałązkę głogu. Potraktowała to tylko jak ciekawostkę. Czy dajecie swoim senegalkom jakieś kwiaty jadalne?