Rozróżnianie płci u Senegalek
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Właściciele Senegalek często głowią się jakiej płci jest mój ptak. Proszę poobserwujcie swoje pupilki i porównajcie ze zdjęciem. Na pierwszy planie siedzi samiczka. Czy widzicie jaką ma piękną okrągłą głowę? Na drugim planie siedzi samiec. Ma kanciasty łeb. Zwróćcie też uwagę na rozstaw oczu i wielkość dzioba. Wstawcie zdjęcia z profili swoich podopiecznych, najlepiej w takich pozycjach jak na tym zdjęciu.
Właściciele Senegalek często głowią się jakiej płci jest mój ptak. Proszę poobserwujcie swoje pupilki i porównajcie ze zdjęciem. Na pierwszy planie siedzi samiczka. Czy widzicie jaką ma piękną okrągłą głowę? Na drugim planie siedzi samiec. Ma kanciasty łeb. Zwróćcie też uwagę na rozstaw oczu i wielkość dzioba. Wstawcie zdjęcia z profili swoich podopiecznych, najlepiej w takich pozycjach jak na tym zdjęciu.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- sidu
- Ptaki które hoduję: senegalka 1
- Kontakt:
oto moja Gapa
troszke małe zdjecie ale tylko takie mam
jak by kto pytał to jest samiczka
troszke małe zdjecie ale tylko takie mam
jak by kto pytał to jest samiczka

- Załączniki
-
- 20071126010ym3.th[1].jpg (4.14 KiB) Przejrzano 24885 razy
Słowami ciepłymi rozpoczynam dzień każdy, by nie pozwolić smutkom zasnuć nieba.Na przekór
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Czesc
A tu zdjecia moich senegalców:
Zdjecie z maja 2007
Zdjęcie ze stycznia 2008
Pretor jest znacznie bardziej żółty niż Mała, która ma około roku. Gdy był w jej wieku zakres zółtych piór na brzuchu był znacznie większy niż u Małej obecnie. Poza tym kształ głowy u Pretora jest nieco inny (jakby bardziej wydłużony), a Mała ma główkę bardziej krągłą, ale to chyba od głaskania
A tu zdjecia moich senegalców:
Zdjecie z maja 2007

Zdjęcie ze stycznia 2008

Pretor jest znacznie bardziej żółty niż Mała, która ma około roku. Gdy był w jej wieku zakres zółtych piór na brzuchu był znacznie większy niż u Małej obecnie. Poza tym kształ głowy u Pretora jest nieco inny (jakby bardziej wydłużony), a Mała ma główkę bardziej krągłą, ale to chyba od głaskania

-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Zakładam, że samiec to ten po lewej sronie z szerszą głową i szerszym dziobem??????
A tak swoją droga to nieźle Ci pozują do zdjęć
A tak swoją droga to nieźle Ci pozują do zdjęć

-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
Moja senegalka to podobno samica, ma 1,5 roku. Zastanawiam sie czy na Fanta to na pewno dziewczyna, bo akceptuje tylko kobiety a mezczyzn atakuje bez powodu.
Niestety nie wiem jak wstawic tu zdjecia ale podaje link do na garnek gdzie sa zdjecia fanty.
Panie Wojtku prosze o pomoc w identyfikacji :)
http://www.garnek.pl/fancik
Niestety nie wiem jak wstawic tu zdjecia ale podaje link do na garnek gdzie sa zdjecia fanty.
Panie Wojtku prosze o pomoc w identyfikacji :)
http://www.garnek.pl/fancik
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Dla mnie to jest samica, , jednak poczekajmy co powie nasz znawca senegalek- Wojtek.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
naka pisze:Zastanawiam sie czy na Fanta to na pewno dziewczyna, bo akceptuje tylko kobiety a mezczyzn atakuje bez powodu
Samiczka. Atakuje męzczyzn, bo moze była wykarmiona przez kobietę.
naka pisze:ma 1,5 roku.
Od kiedy ją masz i co pisze na obrączce? Ptak w jej wieku powinien mieć już żółtą tęczówkę. Wyglada na młodszą, ale może dlatego, że nie przebywa dużo na słońcu.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
Na obraczce ma AR O8 2 PL , jest podobno z lutego 08, u mnie jest od sierpnia 08. Rzeczywiscie nie jest czesto na słońcu, to dlatego że boje się wystawiac ja na balkon kiedy nie moge tam z nią być. Cały czas mam wrażenie że jakimś cudem sie wydostanie z klatki i ucieknie.
Czy to, że jest mało na słońcu może mieć jakieś negatywne skutki?
Z tego co mówił mi hodowca on się zajmował pisklakami, ale dopiero kiedy rodzice je troche wykarmili, nazwał to "dokarmianiem", a nie wykarmieniem ręcznym przez człowieka.
Może wiec atakuje mężczyzn ze wzgledu na to że głównie ja sie nią zajmuje i moja mama czasami?
Czy to, że jest mało na słońcu może mieć jakieś negatywne skutki?
Z tego co mówił mi hodowca on się zajmował pisklakami, ale dopiero kiedy rodzice je troche wykarmili, nazwał to "dokarmianiem", a nie wykarmieniem ręcznym przez człowieka.
Może wiec atakuje mężczyzn ze wzgledu na to że głównie ja sie nią zajmuje i moja mama czasami?
-
- Ptaki które hoduję: jeszcze nie mam
Tak, tak - wychodzi moje małe jeszcze pojęcie o TYCH ptaszkach - Pan Wojtek, z którym nawiązałam kontakt emailowy odnośnie ewentualnego zakupu papużki, skorygował moje wątpliwości z wcześniejszego posta co do płci ptaszków. Wielkie dzięki:)
Forum czytam z ciekawością i jak wszystko pójdzie po mojej myśli, to być może na wiosnę stanę się właścicielką pięknego ptaszka afrykanki senegalskiej. Pozdrawiam wszystkich przedświątecznie.
Forum czytam z ciekawością i jak wszystko pójdzie po mojej myśli, to być może na wiosnę stanę się właścicielką pięknego ptaszka afrykanki senegalskiej. Pozdrawiam wszystkich przedświątecznie.
-
- Ptaki które hoduję: senegalka
- Kontakt:
Witam.
Dziś bardzo zaskoczyła mnie reakcja paputa na mój widok gdy siedział mi na kolanie, opuścił skrzydła, potrząsał nimi i popiskiwał (przyjemne dla ucha dżwięki, nigdy takich nie słyszałam mimo iż wiele ich wydaje). Czasem próbuje mnie karmić, chociaż kiepsko mu to wychodzi.
Senegalka jest z grudnia 2007.
Główka jednak wygląda na główkę samca...
Od razu skojarzyło mi się z zachowaniem samicy nimfy, którą kiedyś miałam.
Możliwe, że to samiczka?
Dziś bardzo zaskoczyła mnie reakcja paputa na mój widok gdy siedział mi na kolanie, opuścił skrzydła, potrząsał nimi i popiskiwał (przyjemne dla ucha dżwięki, nigdy takich nie słyszałam mimo iż wiele ich wydaje). Czasem próbuje mnie karmić, chociaż kiepsko mu to wychodzi.
Senegalka jest z grudnia 2007.
Główka jednak wygląda na główkę samca...
Od razu skojarzyło mi się z zachowaniem samicy nimfy, którą kiedyś miałam.
Możliwe, że to samiczka?
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche