Witam!

-tutaj mozna napisac kilka słów o sobie o swoich skrzydlatych przyjaciołach o rodzinie i o tym czego sami sobie i innym życzylibyście-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Zbullerbyn
Ptaki które hoduję: jeszcze żadne ;)

Witam!

Post autor: Zbullerbyn » sob maja 23, 2015 17:56

hej!

postanowiłam się zarejestrować, choć narazie, to nie mam o czym pisać ;)

Obecnie nie mam paputa, jakiś czas temu byłam bliska wzięcia na tymczas(lub na zawsze) nimfy, którą ktoś znalazł i przyniósł do nas do sklepu (zoologicznego-pracuję od niedawna w zoo).
Paputa była po przejściach, połamaniec, ale widać, że oswojony, pare mies. była w sklepie i nikt się nie zgłosił, w końcu pewien chłopak ją zabrał i podejrzewam, że ma u niego bardzo dobrze (państwo odwiedzają sklep :) ) dawała mi się głaskać, i się nie bała, żal mi jej strasznie było i o mały włos (dosłownie 1 dzień) nie porwałabym się na paputa kalekę ;)

Byłaby to szalona decyzja, bo obecnie mam i psa i kota w pokoju, myślałam, żeby papugę w kuchni zainstalować, ale... no , generalnie planu opracowanego to nie miałam ;)

Jak byłam mała (taka przed zerówką), to miałyśmy z siostra nierozłączki czerwonoczelne, przepiękne, ale niestety uciekły.
Zaczęła mi "chodzić" po głowie papuga, najpierw myślałam o własnie nierozłączkach, albo nimfie, ale teraz najbardziej interesują mnie rudosterki i senegalki....
Jestem tutaj, żeby się co nieco dowiedzieć ;)

Paputa nie spodziewam się w najbliższym czasie-bo jak pisałam, póki co, obawiam się, że mój kot byłby zbyt napastliwy dla ptaka... (pies do momentu zaakceptowania nowego domownika, na pewno też), czy któreś z wymienionych gatunków, są hodowane na Podlasiu, albo gdzies w pobliżu? :)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob maja 23, 2015 18:12

Witaj na forum .Co zaś się tyczy hodowli senegalek to Wojtek z Białegostoku ma właśnie senegalki, ręcznie karmione, a za miesiąc będą młode rudosterki. Wojtek jest teraz na Siemianówce , będzie na forum dopiero jutro po południu.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Zbullerbyn

Post autor: Zbullerbyn » sob maja 23, 2015 22:36

Hej :)
dzięki za odpowiedź! Super, dobrze wiedzieć!
Na pewno na paputa zdecyduje się dopiero za dobrych parę miesięcy, nie wcześniej, ale dobrze wiedzieć, że są w pobliżu :)

Przepraszam, jeśli to jest nieodpowiedni wątek i jeśli ktoś się oburzy, ale po prostu nie mam pojęcia i chcę wiedzieć, żeby się przygotować, lub przekierunkować, na "coś" w ramach moich możliwości :) Ponieważ wcześniej myślałam o nierozłączkach czy nimfach - o których wiem mniej więcej, w jakich widełkach cenowych się mogą mieścić, może mi ktoś podpowiedzieć, jak to jest z takimi większymi papugami, jak senegalki albo rudosterki? To kwestia kilkuset zł czy już w 3 cyfrowej kwocie się zamyka zakup takiego paputa?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz maja 24, 2015 10:10

Zbullerbyn pisze:Paputa nie spodziewam się w najbliższym czasie......................................... czy któreś z wymienionych gatunków, są hodowane na Podlasiu, albo gdzies w pobliżu? :)

Witaj na forum.
Hoduję oba gatunki, teraz mam na sprzedaż, ale czy za kilka miesięcy będę miał tego nie wiem.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Zbullerbyn

Post autor: Zbullerbyn » ndz maja 24, 2015 10:34

Cześć Wojtku! :)
niestety obecnie jestem kompletnie nieprzygotowana na papugę, więc na hurra nie będę jej sobie sprawiać, jak będzie trzeba poczekać, to poczekam i więcej niż kilka miesięcy ;)

Możesz mi powiedzieć- jako osoba trzymająca oba gatunki, czym się od siebie różnią? Nie chodzi mi o wygląd, a o zachowanie, temperament, czy są jednakowo głośne, czy któreś mniej od drugich itd. :) a jak jest gdzieś podobny temat, to poproszę o linka <spoko>

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz maja 24, 2015 21:09

Czytaj forum, każdy inaczej odbiera zachowanie papug.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Zbullerbyn

Post autor: Zbullerbyn » ndz maja 24, 2015 23:31

właśnie czytam, czytam i przynajmniej po dotychczasowej lekturze, skłaniałabym się jednak ku rudosterkom :)
Chciałabym 2 paputy, tylko najpierw nabyć pierwszego, oswoić i po jakimś czasie dołączyć 2, czy to jest dobry pomysł?
Zależałoby mi, żeby mieć towarzyską papugę, która będzie skłonna do nawiązania przyjacielskich stosunków z domownikami, ale nie chciałabym, żeby była sama, kiedy mnie nie będzie. Czy to prawda, że ptaki wykarmione przez hodowcę, mają później jakieś problemy z nawiązaniem więzi z drugą papugą?

Chiara
Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny wspaniałe, wróbliczki

Post autor: Chiara » czw cze 11, 2015 10:14

Witam ZBullerbyn.
Znajomy przydomek hodowlany, czy się mylę? <biggrin> (dla niewtajemniczonych-chodzi o staffiki, psy). Mam nadzieję że tak, w każdym razie pozdrawiam i witam na forum aleksandretta, gdzie sama jestem od niedawna...
Beata, pancia Arielki Z Błękitnego Rodu i chihuahuas...

P.S. Papugi ręcznie karmione mogą mieć zaburzony instynkt rozrodczy (nie mają "wkodowanego" pewnego wzorca zachowań.
Ale lepi3j niech wypowiedzą się eksperci.

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pt cze 12, 2015 22:08

Oho :D widzę że o staffikach mowa :D jedna z moich ukochanych ras! :)

Moje zdanie na temat ręcznie karmionych papug jest takie. Są gatunki które z drugim osobnikiem łączą się łatwiej są takie które połączyć się nie dadzą czasami w ogole. Kwestie osobnicze. Fajnie że myślicie o towarzyszu dla paputa własnego gatunku :) Ja jestem zdania że pomimo uczłowieczenia papugi powinny mieć swoją drugą połówkę :) rudosterki to fajne ptaki :) jak wychowacie jednego to z drugą później raczej nie będzie problemów bo będzie uczyć się od waszego pierwszego pupilka ;) . jak nie będzie was w domku papugi zajmą się sobą i to jest fajne ważne jest tylko to żeby połączyć jak najszybciej. Młode osobniki szybciej się akceptuja wzajemnie i nie są o siebie aż tak zazdrosne :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Poznajmy się-”