Witamy gorąco wszystkich!

-tutaj mozna napisac kilka słów o sobie o swoich skrzydlatych przyjaciołach o rodzinie i o tym czego sami sobie i innym życzylibyście-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Forrest
Ptaki które hoduję: Ara nobilis(Forrest), mewki japońskie
Kontakt:

Witamy gorąco wszystkich!

Post autor: Forrest » wt cze 19, 2012 17:10

Pochodzę z okolic Gdańska, aktualnie mam Arę Nobilis (Forrest ^ ^), parkę mewek japońskich oraz inne zwierzaki - psa (Alaskan Malamute - Milka) oraz kota (mieszanka Syjamskiego - Sylwuś). W przeszłości miałam klika papug - najpierw papużki faliste, potem nimfę, jednak prawdziwa przygoda z papugami zaczęła się kilka lat temu, kiedy już na prawdę zaczęłam się nimi interesować, czytać książki, fora, rozmawiać z hodowcami...
I tak, po 3-4 latach oczekiwania, 27 maja zawitał do nas Forrest, kupiony od P. Dominika z okolic Krakowa (bardzo polecam jego hodowlę). :) Już pierwszego dnia chciał wyjść z klatki i zwiedzać dom, ręki nie bał się od początku, ale gryzł wyjątkowo mocno, jestem w trakcie oduczania go tego. ;)
Na moim kanale na youtube mam kilka filmików z paputem ( http://www.youtube.com/user/TheKristal96/videos ), prowadzę też blog o nim ( http://zielone-dni-nobilis.blog.pl/ ), zapraszam do oglądania i czytania!

W przyszłości, jeżeli dopisze szczęście ("finansowe szczęście" że tak powiem ;D) bardzo chciałabym założyć hodowlę tej ary, marzy mi się też (już nie do hodowli) Ara Ararauna (którą raz mogłam odratować z sąsiadującej firmy). Oprócz takich "papuziej" przyszłości marzy mi się zostanie ornitologiem, sokolnikiem z hobby i pracowanie w Oruńskim Zoo przy ptakach, mam nadzieję że chociaż jedno marzenie z wymienionych się spełni. :-P

To chyba wszystko, dziękuję za przeczytanie ;)
Pozdrawiam!
.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt cze 19, 2012 17:50

Forrest pisze:...... ręki nie bał się od początku, ale gryzł wyjątkowo mocno, jestem w trakcie oduczania go tego......

Ogladałam film z Forrestem :-D Nie widać by Cię ,,gryzł" choć owszem, dziobem za palucha łapał. Ale to moim zdaniem jest coś w rodzaju ostrzeżenia : na tę chwilkę mam dość pieszczot, drapanka, itp. lub nie drap mnie w tym akurat miejscu. Musisz się nauczyć mowy ciała pupila :-D
Marzenia masz piękne, a ja życzę Ci spełnienia tych związanych z sokolnictwem a przede wszystkim ich ochrony bo to zagrożony wyginięciem w naszym kraju gatunek.
Lepiej załóż hodowlę sokołów i przywracaj je naturze poprzez wypuszczanie na wolność :-D

Awatar użytkownika
Forrest
Kontakt:

Post autor: Forrest » wt cze 19, 2012 18:30

Krysia- pisze:
Forrest pisze:...... ręki nie bał się od początku, ale gryzł wyjątkowo mocno, jestem w trakcie oduczania go tego......

Ogladałam film z Forrestem :-D Nie widać by Cię ,,gryzł" choć owszem, dziobem za palucha łapał. Ale to moim zdaniem jest coś w rodzaju ostrzeżenia : na tę chwilkę mam dość pieszczot, drapanka, itp. lub nie drap mnie w tym akurat miejscu. Musisz się nauczyć mowy ciała pupila :-D
Marzenia masz piękne, a ja życzę Ci spełnienia tych związanych z sokolnictwem a przede wszystkim ich ochrony bo to zagrożony wyginięciem w naszym kraju gatunek.
Lepiej załóż hodowlę sokołów i przywracaj je naturze poprzez wypuszczanie na wolność :-D

Masz rację, pewnie niektóre z tych dziobnięć są ostrzegające, ale czasami ma tak że go nie dotykam ale on podchodzi do ręki i zaczyna ją "rzuć" ;) Albo gryzie palca kiedy go głaszczę, to jak przestaję go głaskać, sam się przysuwa do ręki i nastawia główkę, więc jest różnie :-P
A powiedz, czy przy ostrzegawczych dziobnięciach wydają jakieś charakt. dźwięki, czy może coś jeszcze robią? Żebym mogła odróżnić takie gryzienie ostrzegawcze a gryzienie dla zabawy. :)

I dziękuję, mam wielkie nadzieje co do sokolnictwa, marzy mi się posiadanie sowy lub jastrzębia, z tą hodowlą też dobry pomysł. :-)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt cze 19, 2012 18:37

Lekkie ugryzienia w palce to oznaka żebrania jedzenia. Tak robią ptaki recznie karmione.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Forrest
Kontakt:

Post autor: Forrest » wt cze 19, 2012 18:52

wojtek pisze:Lekkie ugryzienia w palce to oznaka żebrania jedzenia. Tak robią ptaki recznie karmione.

A to możliwe, bo Forrest był właśnie odkarmiany ręcznie. Czyli takie lekkie dziobanie mogę ignorować?

Jeszcze jedno, od jakiegoś czasu Forrest tak rusza gwałtownie głową, czuć wtedy taki nieprzyjemny zapach, czy to jest zwracanie pokarmu (w tym sensie że chce zwrócić dla mnie pokarm ) i nie muszę się tym przejmować?
Przepraszam jeżeli zadaję w tym temacie za dużo pytań :oops:

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt cze 19, 2012 18:58

Forrest pisze: ... A powiedz, czy przy ostrzegawczych dziobnięciach wydają jakieś charakt. dźwięki, czy może coś jeszcze robią? Żebym mogła odróżnić takie gryzienie ostrzegawcze a gryzienie dla zabawy......... :)

Nie odpowiem Ci na to pytanie bo nie miałam i nie mam ptaków karmionych ręcznie, więc i nie znam zachowań takich ptaków.

Awatar użytkownika
Forrest
Kontakt:

Post autor: Forrest » wt cze 19, 2012 19:04

Krysia- pisze:
Forrest pisze: ... A powiedz, czy przy ostrzegawczych dziobnięciach wydają jakieś charakt. dźwięki, czy może coś jeszcze robią? Żebym mogła odróżnić takie gryzienie ostrzegawcze a gryzienie dla zabawy......... :)

Nie odpowiem Ci na to pytanie bo nie miałam i nie mam ptaków karmionych ręcznie, więc i nie znam zachowań takich ptaków.

Ok, pewnie z czasem sama nauczę się je rozpoznawać. ;-)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt cze 19, 2012 19:19

Forrest pisze:Jeszcze jedno, od jakiegoś czasu Forrest tak rusza gwałtownie głową, czuć wtedy taki nieprzyjemny zapach, czy to jest zwracanie pokarmu (w tym sensie że chce zwrócić dla mnie pokarm ) i nie muszę się tym przejmować?

Chce Ciebie nakarmić, a to dobry znak, lubi Ciebie i zaleca się. Musisz się tym przejmować, bo co bedzie jak zechce z Tobą mieć młode.

Awatar użytkownika
Forrest
Kontakt:

Post autor: Forrest » wt cze 19, 2012 19:54

wojtek pisze:
Forrest pisze:Jeszcze jedno, od jakiegoś czasu Forrest tak rusza gwałtownie głową, czuć wtedy taki nieprzyjemny zapach, czy to jest zwracanie pokarmu (w tym sensie że chce zwrócić dla mnie pokarm ) i nie muszę się tym przejmować?

Chce Ciebie nakarmić, a to dobry znak, lubi Ciebie i zaleca się. Musisz się tym przejmować, bo co bedzie jak zechce z Tobą mieć młode.

Hehe :lol:
Tylko co mam w takim razie zrobić? Jeżeli w ogóle mam coś robić. :-)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt cze 19, 2012 20:24

Dokupić partnerkę.

Awatar użytkownika
Forrest
Kontakt:

Post autor: Forrest » wt cze 19, 2012 21:39

wojtek pisze:Dokupić partnerkę.

Na razie niestety nie będę miała możliwości, ale w przyszłości, kto wie. :)
Tylko czy to byłoby możliwe, żeby odkarmiony ręcznie ptak bez żadnych problemów przyzwyczaił się do nowej papugi i odchował z nią młode? Słyszałam że odchowane ręcznie ptaki mają z tym problemy. :(

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr cze 20, 2012 04:12

Forrest pisze:...... Tylko czy to byłoby możliwe, żeby odkarmiony ręcznie ptak bez żadnych problemów przyzwyczaił się do nowej papugi i odchował z nią młode? Słyszałam że odchowane ręcznie ptaki mają z tym problemy. :(

Jak najbardziej możliwe.
Tak dla przykładu, to proszę przeczytaj temat o żako http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2121

Awatar użytkownika
Forrest
Kontakt:

Post autor: Forrest » śr cze 20, 2012 18:31

Krysia- pisze:
Forrest pisze:...... Tylko czy to byłoby możliwe, żeby odkarmiony ręcznie ptak bez żadnych problemów przyzwyczaił się do nowej papugi i odchował z nią młode? Słyszałam że odchowane ręcznie ptaki mają z tym problemy. :(

Jak najbardziej możliwe.
Tak dla przykładu, to proszę przeczytaj temat o żako http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2121

Dziękuje za podanie tematu, ale zaniepokoiło mnie jedno, co wojtek tam napisał "Samica może być ręcznie karmiona, ale samiec musi być wychowany przez rodziców. Gdyby było na odwót mogło nic by nie wyjść. Taka para połączona w młodym wieku może się rozmnożyć." Forrest jest samczykiem, na dodatek nie mam pojęcia kiedy będę miała możliwość dokupienia dla niego partnerki, czy za 2 lata, czy za 5, więc już będzie różnica wieku, chyba że bym kupiła kilku letnią nobiliskę, że tak powiem doświadczoną. ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Poznajmy się-”