Witam.

-tutaj mozna napisac kilka słów o sobie o swoich skrzydlatych przyjaciołach o rodzinie i o tym czego sami sobie i innym życzylibyście-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Shira
Ptaki które hoduję: mnicha nizinna

Witam.

Post autor: Shira » wt wrz 02, 2014 21:37

Witam. Przeglądam forum już od jakiegoś czasu, a od ponad miesiąca jestem tu razem z Wami. Od końca lipca w naszym domu mieszka z Nami Mincha nizinna. Czytałam sporo opisów gatunków i do końca nie byłam pewna co z Nami zamieszka, miałam 2 konkretne gatunki na oku( mnichę i afrykankę senegalską) i rezerwowe 2 gdybym pierwszych nie mogła dostać.
Aż którejś niedzieli wyciągnęłam męża na tzw wycieczkę po pobliskich zoologach pokazać mu papugi które mnie interesują, mieliśmy tylko pooglądać :) W większości sklepów były papużki faliste, nimfy i jakaś mała egzotyka, już zrezygnowana poprosiłam o ostatni sklep, który jest na terenie marketu najbliżej nas. I tam się stało... zamiast szukać hodowcy jak wszędzie radzą, ja po prostu się zauroczyłam, a mąż po mojej minie chyba wiedział już, że ona jedzie z Nami zanim mu to oznajmiłam.
Pani w sklepie poradziła zaopatrzyć się w grube rękawice :) ale oprócz tego ptak ponoć nawoływał żeby się nim interesować. Papużka ma 14 miesięcy posiada obrączkę. Po tygodniu z Nami i kilku dniach powtarzania do niej/niego imienia które mu nadaliśmy, Koko, papużka się odwdzięczyła. Powiedziała swoje imię. Teraz robi to jak ma ochotę coraz częściej i wyraźniej. Rękawicy nie kupowaliśmy, ba nawet nie myśleliśmy o tym. Okazuje się, że paput jest pieszczochem o jakim nawet nie marzyłam. Ptak który około pół roku był na sklepie uwielbia smyranko :) Sporo cierpliwości nas kosztuje jedynie przyzwyczajenie Koko do siedzenia na ręce, ba w ogóle na czymś innym niż pręty klatki. Jak podsuwamy dłoń pod jego brzuszek to zaraz się kuli (nie ucieka) i napina łapki. 3 dni temu z wielkim bólem położyłam na klatce półkę i zaciskałam zęby z obawy o niego jak chciał lądować na niej ale już są efekty mojego małego podstępu. Ląduje na niej sprawnie a jak wezmę ją w dłonie to nie zeskakuje już od razu. Dzisiaj przesiedział na ramieniu z 5minutek co jest ogromnym postępem jak dla mnie. Oczywiście nie robię nic na chama tylko delikatnie po malutku jak papudze się nie podoba to odchodzę i próbuję ponownie po paru minutach.
Streszczając paput nie boi się rąk daję się smyrać wszędzie nawet pod skrzydłami ( a czytałam, że to miejsce jest najtrudniej dostępne) Zaczyna przesiadywać na dłoni i ramieniu. Jak jesteśmy w domu to ma klatkę cały czas otwartą. Pewnie w okresie zimowym za ryzykuję zostawiać ją na okrągło otwartą.
Mam tylko jedno pytanie czy jak bym chciała za jakiś czas dokupić 2 sztukę (a obecna będzie fajnie oswojona) to paputy zajmą się sobą i odsuną od człowieka? Bo mając Nimfy tak właśnie było jak była 1 to często do nas podlatywała a jak były 2 to już trzymały się razem odsunęły się. Pozdrawiam. Ilona.
Załączniki
2014-08-03-327_1.jpg

Awatar użytkownika
puertoasis
Ptaki które hoduję: papużki faliste, mnicha nizinna
Kontakt:

Post autor: puertoasis » śr wrz 03, 2014 13:36

Hej! Również mam mnichę od końca lipca i także myślałam o kupnie drugiej, żeby Julian nigdy nie czuł się samotny. Odstrasza mnie jednak wizja dwóch papug z ADHD, jedną ciężko mi opanować, wszędzie jej pełno, wszystkiego się uczepi, co chwila zmienia zajęcie, jest mega energetyczna - wolę nie wiedzieć, co byłoby z dwiema <haha>
Jeżeli chodzi o odsuwanie się od człowieka, to mnichy są bardo ufnymi papugami, więc nie sądzę, że tak by się stało, ale mimo wszystko to kwestia indywidualna - słyszałam zarówno o "zdziczeniach" (niejednokrotnie z moimi falistymi właśnie tak się działo), jak i o braku zmiany w zachowaniu.
Pozdrawiam, Marietta
Pozdrawiam!

Julian w całej okazałości: http://juliannizinny.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Shira

Post autor: Shira » śr wrz 03, 2014 14:08

hej ja nie wiem jakiej plci jest moj paput, wiec pewnie bym musiala zrobic badania przed druga szt. Jast malo informacji na temat mnich, wszystkiego sie uczymy i my i nasz paput. Jak na razie to wszystko poznaje na spokojnie nie ma tak ze leci do wszystkiego i odpukac nie naduzywa dzioba.Marietta jaka mieszanke podajesz Julianowi i czy tez zaczyna gadac?

Awatar użytkownika
puertoasis
Kontakt:

Post autor: puertoasis » śr wrz 03, 2014 15:19

Ja też nie wiem, nie robiłam mu badań DNA, ale jeżeli nie zamierzasz papug rozmnażać, to płeć drugiego ptaka nie ma znaczenia. Oj to prawda, sama przed zakupem Juliana przewertowałam cały internet w poszukiwaniu informacji, dużo się dowiedziałam ze stron amerykańskich - polecam, mimo że tam mają głównie mnichy ręcznie karmione. Moja pochodzi z dzikich lęgów. Co do mieszkanki to dostaje taką, jaką mi polecił pan w lokalnym sklepie zoologicznym - właściwie to mieszam dwie - karma vitapol premium dla nimf i vitapol dla dużych papug. Papuga chętnie to je, ale chyba jak się skończy raczej wypróbuję typową dla średnich papug. Bardzo lubi owoce i warzywa - banan, jabłko, marchewka i papryka, próbuje kraść jedzenie z talerza, dziś podałam mu makaron (niesolony), bo od dłuższego czasu miał na niego ochotę <rotfl> Nie mówi, ale na to ma jeszcze czas - wczoraj skończył dopiero 3 miesiące.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Shira

Post autor: Shira » śr wrz 03, 2014 18:41

oj to masz młodego szkraba, moja jak już pisałam ma 14miesięcy więc nawet nie przypuszczałam, że w tym wieku coś się nauczy a tu tak szybciutko imię zaczął powtarzać. Ja mam w większości karmę z grubszego ziarna kameleon dla dużych papug i versele laga exotik frut i light dostaje na zmiany plus owoce i marchew. drobnej dla nimf nie chciał ruszyć. Chyba w sklepie musieli go do słonecznika przyzwyczaić. Ale do znęcania się ma kolby dla średnich papug, do których po malutku zaczyna się przekonywać i sepię który bardziej woli od kostki wapiennej.

Awatar użytkownika
puertoasis
Kontakt:

Post autor: puertoasis » śr wrz 03, 2014 19:27

O, mój też ma sepię i nawet ją lubi. Jak skończy się ten pokarm, wypróbuję coś nowego, bo ten dla nimf wydaje mi się taki suchy, a w tym dla dużych papug jest sporo słonecznika i dyni, a nie jestem pewna czy aż tyle tłuszczu jest dobre dla Juliana. Za to jest tam dużo suszonych owoców i różnych kolorowych chrupków :D Mam wrażenie, że paputek lubi wszystko, więc póki jest młody, chcę mu zaprezentować jak najwięcej pokarmów, żeby później nie był wybredny :D
Mój znęca się na kolbie kukurydzy, ma specjalną dla ptaków i wyrywa sobie ziarenka <haha>
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Shira

Post autor: Shira » śr wrz 03, 2014 22:28

oo a jaka ta kolba kukurydzy jaka firma? Mnichy ponoć nie należą do wybrednych papug i jak na razie moja próbuje co jej dam albo zje albo wywali ale częściej zjada.
Podaję ci linka do tych karm versele
http://www.versele-laga.eu/NUTRI/Nutrit ... &pro=23933
http://www.versele-laga.eu/Nutri/Nutrit ... &pro=23926
Następnym razem spróbuję jakąś podstawową karmę z tej firmy bo na chwilę obecną mam chyba ze 2kg żarełka plus kilka kolb. Ale te żarełka mu bardzo pasują bardziej niż ta z kolibra. Pewnie ze względu na urozmaicenia sporo różnego suszu. Dzisiaj miał spotkanie z moim psem nos w nos pies by go zalizał :)

Awatar użytkownika
puertoasis
Kontakt:

Post autor: puertoasis » czw wrz 04, 2014 10:52

powiem Ci, że ta karma wygląda naprawdę smakowicie <haha> wybredne nie są, ale ich układy pokarmowe podobno tak, podobno mają skłonności do chorób wątroby i otyłości. Chętnie bym Ci podała firmę, ale już nie mam opakowania, kupowałam ją w "pets at home" w UK :)
Ja Juliana z moimi falistymi ciągle nie zapoznałam, mam jakąś głupią obawę, że Julkowi będzie przykro, że falki są dwie, a on nie ma towarzysza <rotfl>
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Shira

Post autor: Shira » czw wrz 04, 2014 22:12

a jak pachnie <mniam>
Co do chorób to wydaje mi się, że co ma być to będzie. Nie wiemy jakie geny dostały od rodziców i jak były krzyżowane, ale karmić musimy z głową. Jak ma apetyt niech je wszystkiego po troszku. Mają ruch więc spalą.

Awatar użytkownika
puertoasis
Kontakt:

Post autor: puertoasis » pt wrz 05, 2014 11:10

Coś w tym jest - moje faliste wszystkie karmię jednakowo i są w identycznych warunkach, jedna żyje siedem lat, druga odchodzi po trzech <bezradny>
Co gorsza, w mojej okolicy ciężko o weterynarza-specjalistę w dziedzinie papug, więc lepiej zapobiegać. Niestety Julian bierze do dzioba wszystko co popadnie, dlatego trochę się obawiam, że pewnego dnia dorwie coś, co mu naprawdę zaszkodzi <zmeczony>
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Shira

Post autor: Shira » pt wrz 05, 2014 21:32

jest sporo specjalistów którzy pomogą telefonicznie. Ja tak znalazłam pomoc z moją jedną jaszczurą. Przez maile mi doktorka z Warszawy dużo pomogła bo nasz wet stwierdził że nie da się nic zrobić. Aż w końcu znalazłam kilkadziesiąt kilometrów od nas równie wspaniała wetkę która wiedziała o co chodzi z konsultacji mailowych i mi prowadzi prawie cały zwierzyniec. Do ptaszora zaleciła weta z mojego miasta. Ale oby nie był potrzebny.
Zaraziłam znajomego ptaszorem który od nie całego tygodnia ma brzdąca 3miesięcznego. A moje Koko robi postępy i co raz dłużej z nami przesiaduje. Ale siedzi na nogach albo dłoni nawet nos psa nie jest w stanie jej zepchnąć <haha>

Awatar użytkownika
puertoasis
Kontakt:

Post autor: puertoasis » sob wrz 06, 2014 19:34

Dzięki za podpowiedź, chyba konsultacje ze specjalistą byłyby dobrym rozwiązaniem :)
O, to brzdąc jest w wieku Julcia :D jak się sprawuje?
Zobaczysz, jeszcze chwila i Koko nie da wam spokoju! :mrgreen: a na głowie nie siada? Bo pierwszym miejscem u mnie, na jakie Julcio przyleciał była właśnie głowa :)
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Shira

Post autor: Shira » sob wrz 06, 2014 21:14

Wrzeszczy ponoć <haha> ale jeszcze nie jest wypuszczany z klatki. Mój dzisiaj jak wychodziłam z pokoju dawał po uszach, ale do życia. Robi postępy z dnia na dzień, co raz to nowe podłoża ale jak zdjęłam półkę z klaki to na chama się jej trzymał wiec półka tam powróciła. Myślę troszkę nad mniejszą klatką, dzisiaj myłam obecną w całości i mnie coś chciało wziąć ledwo do brodzika zmieściłam a znajoma stwierdziła ze papuga znika w tak wielkiej klatce i że tą mogę zostawić jakby mi odbiło i druga będę chciała <wysmiewacz> (tak mnie cholera zna że wie bez gadania co mi po głowie łazi) Koko sam nie siada na nas muszę go z klatki brać ale jak wezmę to już z dnia na dzień co raz dłużej na nas siedzi i pozwala sobie tym dziobasem mocniej.

Awatar użytkownika
puertoasis
Kontakt:

Post autor: puertoasis » ndz wrz 07, 2014 00:46

Z tego co widać na zdjęciu, Koko ma faktycznie dużą klatkę :) W sumie ta wielkość na pewno mu nie przeszkadza, to dla ptaka dobre, ale jeśli jest ciężka w utrzymaniu i sprawisz mu nową, to powinien się przestawić :D
Julian nie pozwala wychodzić z pokoju - tylko się zbliżę do drzwi, już siedzi mi na głowie, żebym czasem go nie zostawiła w pokoju samego. A jak już go zostawię, wydaje z siebie śmieszne dźwięki - piskliwe pretensje, z nutką tęsknoty. Chciałby rządzić wszystkimi <haha>
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Shira

Post autor: Shira » śr wrz 10, 2014 21:43

Koko też wrzeszczy jak zostaje sam, dzisiaj siadł mi na drzwiach do łazienki i patrzał co robię. Ciekawe czy zacznie sam do nas przylatywać czy będziemy musieli go zbierać z klatki żeby z nami posiedział. Pies go chce zalizać.

Awatar użytkownika
puertoasis
Kontakt:

Post autor: puertoasis » czw wrz 11, 2014 21:25

Widocznie Koko jest pyszny <mruga> Julek często siada na drzwiach i w zasadzie wszędzie. W najbliższym czasie będzie miał budowany plac zabaw z różnymi atrakcjami. Mam nadzieję, że tam będzie przesiadywał (i się załatwiał <milczek> ). Ale z nim to jest tak, że interesuje się tym, czym nie powinien, a zabawki specjalne dla niego ignoruje <haha>
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Shira

Post autor: Shira » czw wrz 11, 2014 22:24

Koko ma w klatce kilka pierdułek, jak ma ochotę to coś dziobnie ale ostatnio najlepiej mu wychodzi skręcania mojego ubioru, lub szczypanie moich dłoni a no i kolby zgryza ma się na czym wyżyć. Na razie od pukać rzadko zdarza mu się załatwić po za klatką, oby mu tak zostało. Też się zastanawiam nad taki placem ale nie wiem czy znajdziemy czas na zrobienie czy kupię gotowy. Na razie zamiast zmiany klatki kupiłam kuwetę w kolorze brązu, bo ten mi pasuje pod pokój w którym się znajduje. I paput jest bardziej widoczny <haha>

Awatar użytkownika
puertoasis
Kontakt:

Post autor: puertoasis » pt wrz 12, 2014 17:43

Na początku chciałam kupować, ale tata majsterkowicz, więc jednak będziemy budować, już mam mniej więcej wizję placu i jego atrakcje <haha> u mnie z załatwianiem jest ogromny kłopot <boisie> Julian nie ma żadnych hamulców <sciana>
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Poznajmy się-”