witaminy dla żako
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: żako
witaminy dla żako
Witam!
Moi drodzy, gdy zauważycie, że wasze pupile się pierzą podajecie im witaminy ? (jakie)
Jeśli tak to jak długo?
Co jest lepsze dla żako wapno w kostce czy sepia? (oczywiście oprócz kamienia)
Moi drodzy, gdy zauważycie, że wasze pupile się pierzą podajecie im witaminy ? (jakie)
Jeśli tak to jak długo?
jolka
Wojtku, Calci-lux podaję do wody lub do pokarmu jajecznego. W przypadku papug afrykańskich podawanie calci- lux jest bardzo ważne. Papugi te, są podatne na niedobory wapnia. Podaję dawkowanie Calci-lux: zapobiegawczo 2x w tygodniu 1miarka na 100g pokarmu. przed i podczas lęgów: codziennie 2 miarki. przy niedoborach: codziennie 3 miarki na 100g.
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
jolka pisze:Witam!
Jeśli tak to jak długo?
Papugi się pierzą cały rok, jedynie jest NASILENIE pierzenia, i wtedy podaje się im częściej jajka na twardo, to źródło białka - budulca piór. Witamin tak naprawdę, nie trzeba dawać. Bo codziennie papugi muszą dostawać warzywa i owoce i kiełki, to wystarczające źródło witamin.
Lepsza jest sepia od kostek wapiennych, gdyz są z gipsu - w mniejszej czy większej ilości.
Ja moejj żako nie podaję żadnych witamin. o wapno się nie martwie, bo uwielbia jogurt naturalny i jajko... regularnie dostaje i za każdym razem aż mu sie "uszy" trzęsą
do tego w klatce ma sepię, granulat, ziarno. w trakcie dnia, albo warzywka, albo owoce+ptasi chlebek , wieczorem sok z marchwi :)
Chyba nie jest konieczne ładowanie w ptaka sztucznych witamin...

Chyba nie jest konieczne ładowanie w ptaka sztucznych witamin...
mireczka
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Domo , na temat mieszanek do kiełkowania oraz sam jego proces zezdjęciem mieszanki jest tu http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=405
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
mundek1 pisze:Mam pytanie:jakie konkretnie warzywa podajecie ,proszę o nazwy?i jakie owoce ?też proszę o konkret
Warzywa - marchew, brokuły, brukselka,kalafior, koperek,gotowany zielony groszek, seler naciowy
Owoce : jabłko, pomarańcze, mandarynki, banany, kiwi, liczi, granaty, melony, papaja, czereśnie ale bez pestek
Zakazane AWOKADO, nie wskazane winogrona i rodzynki ze względu na opryski.
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
ezra pisze:A czemu są w tym temacie tylko witaminy dla żako ? Czy nie uważacie ze każde papugi powinny dostawać takie same witaminy ?.Przecierz się nie różnią pod względem ich spoożywaniua.
Forum jest podzielone na gatunki papug, żeby było łatwiej odszukać odpowiedz której szukamy

Warzywa - marchew, brokuły, brukselka,kalafior, koperek,gotowany zielony groszek, seler naciowy
Owoce : jabłko, pomarańcze, mandarynki, banany, kiwi, liczi, granaty, melony, papaja, czereśnie ale bez pestek
Zakazane AWOKADO, nie wskazane winogrona i rodzynki ze względu na opryski.[/quote]
Figa dzięki za rady.Pytałem dla tego bo ja poprostu jestem jeszcze zielony w sprawach karmienia mojej żako. Wolałem zasięgnąć rady osób bardziej doświadczonych aby nie popełnić błedów w żywieniu.JESZCZE RAZ DZIĘKUJE

Zakazane AWOKADO, nie wskazane winogrona i rodzynki ze względu na opryski.[/quote]
Figa dzięki za rady.Pytałem dla tego bo ja poprostu jestem jeszcze zielony w sprawach karmienia mojej żako. Wolałem zasięgnąć rady osób bardziej doświadczonych aby nie popełnić błedów w żywieniu.JESZCZE RAZ DZIĘKUJE