-Pokarm- dobry dla zako-!!??
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-Pokarm- dobry dla zako-!!??
Jak w temacie.
Spodkalem sie z wieloma opiniami i osobami, ktorzy twierdza, ze zako jest potrzebny pokarm, ktory sie stosuje dla ar, kakadu i amazonek. Glownie chodzi mi o pokarmy firmy Prestige, gdyz te opinie widzialem glownie o tej firmie.
W jakich proporcjach stosowac w.w. pokarmy dla zako??
Ile % ogolnej diety zako powinny stanowic pokarmy "suche"??
Pozdrawiam
Spodkalem sie z wieloma opiniami i osobami, ktorzy twierdza, ze zako jest potrzebny pokarm, ktory sie stosuje dla ar, kakadu i amazonek. Glownie chodzi mi o pokarmy firmy Prestige, gdyz te opinie widzialem glownie o tej firmie.
W jakich proporcjach stosowac w.w. pokarmy dla zako??
Ile % ogolnej diety zako powinny stanowic pokarmy "suche"??
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt gru 01, 2006 18:51 przez ch5oh, łącznie zmieniany 1 raz.
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Żako ma bardziej zbliżoną karmę do ary, a niżeli amazonki, bo amazonki nie powinne dostawać mieszanek zbyt tłustych, a co za tym idzie mniej słonecznika i orzechów. Firma Prestige ma właśnie mieszanki podzielone według gatunków. Możesz też mieszać te pokarmy. Pokarm suchy musi być stale dostępny, do tego warzywa, owoce, jajko, gotowane fasolki, biały ser itp. moja dostaje też granulat raz na dzień.
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
-Trochę namieszałeś ch5oh z tymi czteroma gatunkami papug, ale odpowiem ci jak jest w rzeczywistości
Wszystkie te duże papugi które wymieniłeś jedzą podobny pokarm-a wręcz taki sam
Są trzy rodzaje słonecznika :)- biały ,czarny i paskowany
Jest kilkanaście rodzai rzepaku- są orzechy włoskie , orzechy laskowe , orzechy ziemne i masę innych
Wszystkie te ziarna są takie same- i jeśli ty kupisz firmę Prestige.. ?? czy Versele-Laga czy inną ,bo jest ich masa na rynku-!!- słonecznik będzie czarny ,paskowany lub biały
Nie będzie słonecznika czerwonego - bo niema go wcale
Chodzi w tym tylko o to że pokarmy tych firm są lepiej pakowane, przetrzymywane w odpowiednio suchych miejscach i gatunkowo są o wiele lepsze niż te kupione na targowisku czy gdziekolwiek indziej
Pyzatym są po badaniach na grzyba ,a to jest szczególnie ważne przy naszych papugach
Musze zaznaczyć że wszystko tez ma się do tego czy papugi przebywają w wolierach czy na powierzy-?? czy mają lęgi -??czy się pierzą bo w tych okresach dobiera się całkiem inny skład ziaren.!!-Odpowiedni do danej pory roku itd.
Przetłuszczone amazonki które są trzymane w klatce mają zapach pizma-i nie jest ten zapach pierwszej świeżości !!! jest mało przyjemny dla nosa !!
JacekW
Wszystkie te ziarna są takie same- i jeśli ty kupisz firmę Prestige.. ?? czy Versele-Laga czy inną ,bo jest ich masa na rynku-!!- słonecznik będzie czarny ,paskowany lub biały
Nie będzie słonecznika czerwonego - bo niema go wcale
Chodzi w tym tylko o to że pokarmy tych firm są lepiej pakowane, przetrzymywane w odpowiednio suchych miejscach i gatunkowo są o wiele lepsze niż te kupione na targowisku czy gdziekolwiek indziej
Pyzatym są po badaniach na grzyba ,a to jest szczególnie ważne przy naszych papugach
Musze zaznaczyć że wszystko tez ma się do tego czy papugi przebywają w wolierach czy na powierzy-?? czy mają lęgi -??czy się pierzą bo w tych okresach dobiera się całkiem inny skład ziaren.!!-Odpowiedni do danej pory roku itd.
Przetłuszczone amazonki które są trzymane w klatce mają zapach pizma-i nie jest ten zapach pierwszej świeżości !!! jest mało przyjemny dla nosa !!
JacekW
Jacku moja amazonka ma właśnie taki zapaszek, nie pachnie tak zawsze, ale czasami to czuję. Czy to znaczy, że jast przetłuszczona ? Ja się o nią martwiłam , że jest za chuda bo nie ma dobrze wykształconych mięśni piersiowych, ale to może być wynikiem tego, że jako młodej papudze opcieli lotki i teraz ona lata bardzo nie chętnie, a jak już przeleci to widzę, że jest zmęczona bo skrzydełko jej nieco opada.Przetłuszczone amazonki które są trzymane w klatce mają zapach pizma-i nie jest ten zapach pierwszej świeżości !!! jest mało przyjemny dla nosa !!
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
-Tak amazonki mają to do siebie że wydają taki właśnie zapach. Miałem wiele amazonek i zazwyczaj te co się przetłuszczały właśnie tak pachniały. Mnie ten zapach nie odpowiadał zawsze. Najlepiej sprawdzić jej mostek czy jest ok.-czy obydwie połówki są równe czy przypadkiem z jednej strony nie jest za mniejszy miesień piersiowy. Zazwyczaj Amazonki się dość szybko przetłuszczają- Najlepiej jak papuga pofruwa codziennie, jest to dla niej dobra gimnastyka i zazwyczaj z jej tuszą jest wtedy ok. Poczekasz jak zmieni upierzenie i odrosną jej nowe lotki, to sama się przekonasz że fruwanie jej dobrze wyjdzie na zdrowiu
JacekW
Nasz żakulek miał podciete lotki,latał tragicznie-rozbijał się o ściany,meble....żal było patrzec.Jest u nas juz ponad 6 mies i jego kondycja zdecydowanie sie poprawiła.Moim zdaniem juz z niego jest doskonały lotnik,nie meczy sie juz tak bardzo,potrafi robić zwroty podczas lotu i celnie lądowac.Przestał sie też juz bac tego latania-nabrał pewności.....Zastanawiam sie nad zapachem amazonek?czy jest on naprawde podobny do piżmowego?czyżby taki no...heee frekowy? 

- Figa
Jacku ona na piersiach jest chuda tzn. mostek bardzo wyczuwalny, co do tych lotek to potcięła jej je poprzednia właścicielka , ale jak ją kupowałam to już miała kompletne upierzenie. Ale już u niej w domu nie dużo latała i chociaż cały dzień siedzi na stojaku i ma taką możliwość żeby swobodnie latać, to ona nie chce, woli bawić się w okolicach stojaka i klatki. Co do tego zapachu to nie wiem jak pachnie piżmo, jest to taki zapaszek dla niej specyficzny i nie zawsze go wydziela.
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
-Figa ??-mostek jest zawsze wyczuwalny !! to nie chodzi o to-!!. Chodzi o to czy mięśnie piersiowe są wypukłe a nie wklęsłe. Może już opiszę to szczegółowo :)-
przy takim mostku każdy wyczuje wagę ptaka, że jest lekki jak piórko!!
Co do fruwania-???
Musisz ją zmuszać przez zabawę z nią do fruwania po pokoju, jeśli ma wszystkie lotki wyrośnięte prosto i są w całości to nie powinna lecieć na jedną ze stron źle. Fakt jest faktem że papugi właśnie te duże jak mają źle podcięte-lotki, a kiedyś fruwały i nagle ni stądi lecą jak kłoda w dół to zostaje im uraz, zapamiętują to zazwyczaj dość długo. Na wszystko jest lekarstwo lub wiedza w twojej głowie. Człowiek jest istotą mądrą i zawsze coś może wymyślić aby pomóc papudze
-natomiast jeśli czujesz sam grzebień to ptak jest bardzo wychudzony lub chory
przy takim mostku każdy wyczuje wagę ptaka, że jest lekki jak piórko!!
Co do fruwania-???
Musisz ją zmuszać przez zabawę z nią do fruwania po pokoju, jeśli ma wszystkie lotki wyrośnięte prosto i są w całości to nie powinna lecieć na jedną ze stron źle. Fakt jest faktem że papugi właśnie te duże jak mają źle podcięte-lotki, a kiedyś fruwały i nagle ni stądi lecą jak kłoda w dół to zostaje im uraz, zapamiętują to zazwyczaj dość długo. Na wszystko jest lekarstwo lub wiedza w twojej głowie. Człowiek jest istotą mądrą i zawsze coś może wymyślić aby pomóc papudze
Mieszanki ziaren dla żako możesz kupić u naszej koleżanki z forum Justyny B. Co do owoców to możesz dawać wszystkie z wyjątkiem awokado i rabarbaru , nie można podawać pestek z jabłek, śliwek, brzoskwiń. Dwa razy w tyg. jajko gotowane na twardo, możesz dać jogurtu naturalnego lub białego sera. Warzywa najlepiej surowe, chyba, że nie będzie chciał takich to spróbuj gotowanych na parze . Moja ma stale dostępny granulat, kamień mineralny, kostkę wapienną lub sepię. Musisz dostarczyć jej dużo zabawek do urozmaicenia czasu.
www.hodowlapapug.pl mieszanka: nr 64 i 60
Ja nie wiem ile jadł by sam żako tą ilośc bo ja ma tez inne papugi,aleksy i senegalec tez je te mieszanki,czasami dosypuję i mieszam te obydwa rodzaje z mieszanka dla astralijskich-dla rozellek.Nie wiem czy tak sie fachowo piowinno robic ale moim rozelkom i nifom to smakuje.Te same mieszanki 64 i 60 podaje tez namoczone i skiełkowane.