Agresywny samiec falistej

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

MMMagda
Ptaki które hoduję: Nimfa, falista

Agresywny samiec falistej

Post autor: MMMagda » wt wrz 05, 2023 10:26

Hej,
mam faliste kilka lat - tylko samców. Od jakiegoś tygodnia 1 z nich (mam go najdłużej z całego stadka, ponad 3 lata) zaczął się ostatnio dziwnie zachowywać. Najpierw jakby nagle zapałał do mnie miłością, zaczął przylatywać, siadać na ręce, delikatnie skubał. Wyraźnie szukał kontaktu. Od 2 dni zrobił się bardzo agresywny. Przylatuje do mnie, atakuje ręce, ale tak mocno, że nie wytrzymuje bólu i zrzucam go. Nie zraża go to i znowu podlatuje - dziobie do krwi ile da radę. Ja już go automatycznie odpędzam, ale kompetnie się tym nie przejmuje tylko patrzy, gdzie by mnie dziobnąć. Zdarza się, ze mnie dziabnie i nie chce puścić nawet jak go probuje zrzucić, machając ręką (coś jak pies, któremu probuje się wyrwać maskotkę i ten pysk chodzi za maskotką - tyle ze zamiast maskotki i psa jest moja ręka i falista 😂).
O co chodzi? Skąd to zachowanie? Jak go tego oduczyć?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt wrz 05, 2023 16:02

widocznie uznal cie za partnerke, nie odp. na zaloty to robi sie agresywny

MMMagda
Ptaki które hoduję: Nimfa, falista

Post autor: MMMagda » pt kwie 12, 2024 12:41

no pieknie :D od milosci do nienawisci jeden krok!

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”