Agresja między partnerami
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Agresja między partnerami
Witam jestem tu nowy i zwracam się do was z prośbą o rade co robić ? Mianowicie jestem posiadaczem dorosłej pary papużek falisty, wiek około 2 lat. Papużki są w trakcie lęgów, mają zamontowaną budkę. Wszystko szło po mojej myśli, to znaczy - samica zaczęła przygotowywać budkę do lęgów, zaczęła składać jajka, obecnie zniosła już 4. Z budki wychodzi kilka razy dziennie, by coś zjeść, załatwić się. W tym czasie, gdy samica jest poza budką, samiec natarczywie próbuje kopulować. Od wczoraj sytuacje tego typu kończą się to bójkami, gdyż samica nie jest zbyt chętna. Co mnie dziś przeraziło to sytuacja, kiedy samiec wszedł do budki, próbował kopulować i zaczęła się "awantura", w momencie kiedy samica wysiadywała jajka. Zareagowałem i wyciągnąłem agresywnego samca z budki, na ten moment jest w osobnej klatce. Dodam że przed tym incydentem wchodził dokarmiać samice i nic się nie działo, a także nigdy wcześniej nie okazywał agresji.
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
Daj im spokój i nie przeszkadzaj w lęgach - one wiedzą co robią. Kolejne jajeczka też trzeba zapłodnić, nigdy nie wiadomo ile ich ostatecznie złoży. Gdy będziesz wkładał ręce niepotrzebnie do budki samica może porzucić jaja, a nawet je zniszczyć. Poradzą sobie same a ty im zapewnij spokój.
-
- Ptaki które hoduję: Dwie papugi faliste
Też mam podobnie walczą ze sobą niestety krew też się polala ale po 5 min buziaczki sobie dawały jak gdyby nic