Bercicki - a ja się z Tobą nie zgodzę . Nimfa jest podstępnym gatunkiem - gdy nie jest zaobrączkowana ciężko rozpoznać wiek, płeć też nie jest oczywiista, a to ma znaczenie. Oczywiście można szukać hodowcy, który ma papużki młode i oswojone częściowo już, ale to wcale nie jest takie proste, znaleźć taką hodowlę, bo hodowcom się to nie opłaca. Nimfa jest zbyt tania. Osobiście miałam dwie nimfy w życiu i żadnej nie udało mi się oswoić - mając doświadczenie i wiedzę na temat papug.
Nie zgadzam się też z tym, że mają być dwie - jeśli papużka ma być pupilem , gdy będą dwie są bardzo małe szanse na oswojenie, oczywiście nie jest to niemożliwe.
Każda papuga lubi pieszczoty, każda papuga potrai być bardzo głośna, każda papuga śmieci jak diabli i robi syf w okół klatki.
Posiadając papugę - jakąkolwiek - trzeba być świadomym jej zalet- ale też wad :) kupek na meblach, na podłodze i na ścianie też. Ścian i podłogi oblepionych resztkami owoców. Krzyków z rana, krzyków w ciągu dnia.... to trzeba kochać i akceptować :) potrafią też dziobać boleśnie.... :)
potrafią też niszczyć przedmioty, książki, ściany.....
Podsumowując - moim zdaniem , nie ma znaczenia jaką papużkę wybierzesz na początek - jeśli zapewnisz jej warunki, miłość i pełną akceptację. W całym tym zamieszaniu najważniejsze jest, by zakup był przemyślany, nie na hurra, nie w sklepie zoologicznym (tam sprzedają syf i chore ptaki) Zastanowić się jaki ptak, znaleźć hodowlę, dołożyć parę złotych więcej, ale kupić w sprawdzonym źródle, gdzie można poczytać opinie itp. NAJWAŻNIEJSZE BY PTAK BYŁ JAK NAJMŁODSZY - TUŻ PO USAMODZIELNIENIU...
Ja miałam w życiu i faliste, nimfy, rozellę białolicą, modrolotkęczerwonoczelną.... obecnie mam rudosterkę zielonolicą ręcznie karmioną - i zdecydowanie jest to najfajniejsza papuga jaką miałam w życiu. Ma jednak swoje wady ( podgryzanie palcy, ucha czasami) i trzeba być na to gotowym, więc to nie jest tak, że powiem ci- biegnij kup rudosterkę. Ale jeśli nie znasz tej papugi - poczytaj w necie. ja też trafiłam na ten gatunek przypadkiem - nie znałam go wzesniej i zakochałam się z miejsca. Sama mam kanał na YT możesz pooglądać - mówię tam o przyjemnościach - ale o wadach też

Nie ma idealnych papug :)
https://www.youtube.com/channel/UCnKxjO ... Mow/videos