Papuga dla początkującego

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

lara613
Ptaki które hoduję: *

Papuga dla początkującego

Post autor: lara613 » wt cze 04, 2019 23:52

Cześć!
Zastanawiam się, nad wybraniem odpowiedniego gatunku papugi. Moją pierwszą myślą była falka, dlatego też zaczynam temat tutaj. Sytuacja wygląda tak:
Nie ma mnie w domu tylko, gdy idę do szkoły. Jakieś 6-8 godzin. Resztę czasu spędzam w domu. Mam warunki, dla klatki większej, by papużka mogła czuć się komfortowo. Przez praktycznie 24 godziny, ktoś jest w domu. I każdy z nas, mógłby zająć się zwierzątkiem.
Nie wiem natomiast, jaka papuga byłaby odpowiednia. Głowię się i głowię, a nie chciałabym krzywdzić zwierzątka, wybierając nieodpowiednio. Jak pisze w temacie, jestem początkująca. Zaczynam swoją przygodę z tymi pierzastymi stworkami.

Z góry jestem wdzięczna za pomoc i bardzo dziękuję każdemu, kto zaangażuje się w temat! :->

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » śr cze 05, 2019 06:53

Papugi potrafią być dość głośne, niektóre drą dzioba wraz ze wschodem słońca, inne rano są w miarę spokojne, ale nieustannie coś tam wykrzykują przez resztę dnia i śmiecić wokół siebie na okrągło. Weź to pod uwagę.

Bercicki
Ptaki które hoduję: Rudosterki

Post autor: Bercicki » śr cze 05, 2019 07:14

Wiesz zaczynając od, czego ja polecam nimfy. Są to papugi które dadzą dużo radości a ale nie są zbyt wymagające. Nie sa zbytnio głośne, flaki czasem jak walna koncerty to masakra. Lubią pieszczoty,, Poczytaj jeszcze bardzo dużo o papugach, warunkach dla nich. Najlepiej jest mieć 2 papug bo pod twoja nie obecność zajmą się sobą.

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » śr cze 05, 2019 07:51

Bercicki - a ja się z Tobą nie zgodzę . Nimfa jest podstępnym gatunkiem - gdy nie jest zaobrączkowana ciężko rozpoznać wiek, płeć też nie jest oczywiista, a to ma znaczenie. Oczywiście można szukać hodowcy, który ma papużki młode i oswojone częściowo już, ale to wcale nie jest takie proste, znaleźć taką hodowlę, bo hodowcom się to nie opłaca. Nimfa jest zbyt tania. Osobiście miałam dwie nimfy w życiu i żadnej nie udało mi się oswoić - mając doświadczenie i wiedzę na temat papug.

Nie zgadzam się też z tym, że mają być dwie - jeśli papużka ma być pupilem , gdy będą dwie są bardzo małe szanse na oswojenie, oczywiście nie jest to niemożliwe.

Każda papuga lubi pieszczoty, każda papuga potrai być bardzo głośna, każda papuga śmieci jak diabli i robi syf w okół klatki.

Posiadając papugę - jakąkolwiek - trzeba być świadomym jej zalet- ale też wad :) kupek na meblach, na podłodze i na ścianie też. Ścian i podłogi oblepionych resztkami owoców. Krzyków z rana, krzyków w ciągu dnia.... to trzeba kochać i akceptować :) potrafią też dziobać boleśnie.... :)

potrafią też niszczyć przedmioty, książki, ściany.....

Podsumowując - moim zdaniem , nie ma znaczenia jaką papużkę wybierzesz na początek - jeśli zapewnisz jej warunki, miłość i pełną akceptację. W całym tym zamieszaniu najważniejsze jest, by zakup był przemyślany, nie na hurra, nie w sklepie zoologicznym (tam sprzedają syf i chore ptaki) Zastanowić się jaki ptak, znaleźć hodowlę, dołożyć parę złotych więcej, ale kupić w sprawdzonym źródle, gdzie można poczytać opinie itp. NAJWAŻNIEJSZE BY PTAK BYŁ JAK NAJMŁODSZY - TUŻ PO USAMODZIELNIENIU...

Ja miałam w życiu i faliste, nimfy, rozellę białolicą, modrolotkęczerwonoczelną.... obecnie mam rudosterkę zielonolicą ręcznie karmioną - i zdecydowanie jest to najfajniejsza papuga jaką miałam w życiu. Ma jednak swoje wady ( podgryzanie palcy, ucha czasami) i trzeba być na to gotowym, więc to nie jest tak, że powiem ci- biegnij kup rudosterkę. Ale jeśli nie znasz tej papugi - poczytaj w necie. ja też trafiłam na ten gatunek przypadkiem - nie znałam go wzesniej i zakochałam się z miejsca. Sama mam kanał na YT możesz pooglądać - mówię tam o przyjemnościach - ale o wadach też !! Nie ma idealnych papug :)

https://www.youtube.com/channel/UCnKxjO ... Mow/videos

lara613
Ptaki które hoduję: *

Post autor: lara613 » śr cze 05, 2019 15:42

Figa pisze:
śr cze 05, 2019 06:53
Papugi potrafią być dość głośne, niektóre drą dzioba wraz ze wschodem słońca, inne rano są w miarę spokojne, ale nieustannie coś tam wykrzykują przez resztę dnia i śmiecić wokół siebie na okrągło. Weź to pod uwagę.
Decydując się na to, by posiadać ptaszka, byłam tego świadoma. Również przyzwyczajona... Duża rodzina robi swoje :D Wracając.... Byłam (i jestem) przygotowana na śmiecenie, krzyczenie... Brałam to pod uwagę z samego początku.

Bercicki
Ptaki które hoduję: Rudosterki

Post autor: Bercicki » śr cze 05, 2019 20:39

Agata82 Ja Miałem w swoim życiu 10 i oswoilem 9. 5 z woliery i oswoilem, 4. I reszta to z domu które też oswoilem. Miałem jednoczwsnoe 4 papugi i wszystkie były bardzo oswojone. A jaką miały radość z siebie. Agatka piwem Ci jeszcze ze jednak nie zapewniamy mi 24H wiem że dużo spędzasz z nim czasu, ale jednak zdarza się że jest sam. I nie czyścisz sobie z nim piór, nie spisz przytulona i nie jesz z jednej miski. Ruffi ma u Ciebie jak w raju. Kochając rodzina super wyposażenie. Ale 2 papugi to nie będzie reż dla Was radość ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”