Samczyk odlatuje podczas gdy próbują się rozmnażać

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

HeinzRitter
Ptaki które hoduję: 2 papużki faliste

Samczyk odlatuje podczas gdy próbują się rozmnażać

Post autor: HeinzRitter » ndz lut 17, 2019 13:32

Mam od dłuższego czasu parkę papużek falistych obserwuje je bez przerwy podczas gdy jestem w pokoju dałem im do klatki budkę lęgową ptaszynka ciągle dziobie wejście do budki ale rzadko widuję by wchodziła tylko teraz jak im otworzyłem daszek od budki zdarzyło im się wejść
prawie codziennie obserwuję jak próbują się rozmnażać jednakże wydaję się jakby mieli z tym jakiś problem gdyż zazwyczaj wygląda to u nich tak że po chwili tych ich romansów kiedy ptasiek na nią siada trwa to conajwyżej sekundę do trzech i potem jakby czymś spłoszony odlatuje na inną żerdź raz tylko widziałem jak trwało im to nieco dłużej jeszcze zaczęli się karmić podczas gdy on był na niej co w ogóle przeuroczo wyglądało ale po chwili znowu to samo
Ja ich nijak nie płoszę zawsze obserwując je leże tylko cicho na łóżko ukradkiem na nich spoglądając
Czym może być spowodowane takie zachowanie?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz lut 17, 2019 16:02

zachowanie normalne, nie otwieraj daszku, od wchodzenia jest otwór wejściowy

HeinzRitter

Post autor: HeinzRitter » ndz lut 17, 2019 16:21

No ale czemu on odlatuję zamiast się z nią rozmnażać?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn lut 18, 2019 16:53

a wg. ciebie ile trwa kopulacja u falistych ?

HeinzRitter

Post autor: HeinzRitter » wt lut 19, 2019 11:50

Nie wiem ale wydawało mi się że nieco dłużej to może inaczej dlaczego kopulują a się nie rozmnażają?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » śr lut 20, 2019 17:05

bo jeszcze nie ejst dla nich odpowiednia pora, to nie tak - hop na krowę będzie cielę - ptaki musza stworzyć pare, zaakceptowac budkę, organizm samiczki musi wytworzyć jajka - czyli musza nastąpić zmiany hormonalne, a to sie nie dzieje z dnia na dzień

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”