Od wczoraj posiadam papużkę falistą - samca ok. dwumiesięcznego. Zamierzam ją oswoić itd. Staram się nie stresować papugi(wiem, że pierwsze dni są ciężkie dla Niej), ale niestety kiedy nadchodzi moment dosypania ziarna (papużka jak najbardziej je, nie widziałem natomiast, żeby piła, ale czytałem, że papużki piją niewiele i często tego nawet nie zauważę) jestem zmuszony wsadzić rękę do klatki po miseczkę, co oczywiście wywołuje u Niej panikę.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek rady, dzięki którym mógłbym uniknąć stresowania jej w ten sposób :)
Jak dosypywać ziarno bez zbędnego stresowania?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Jakie wymiary ma klatka? I w czym podajesz wodę?
Najlepiej jest, kiedy jedzenie wisi blisko drzwiczek, wtedy nie trzeba bardzo ingerować w przestrzeń klatki żeby wymienić jedzenie. Wodę też najlepiej podawać w zwykłych metalowych miseczkach - pojniki typu rurka trudno jest czyscić. Klatka powinna być odpowiednio duża, żeby ptak mógł się odsunąć na bezpieczną odległość.
Wszystko robimy spokojnie, ale zdecydowanie i sprawnie.
Najlepiej jest, kiedy jedzenie wisi blisko drzwiczek, wtedy nie trzeba bardzo ingerować w przestrzeń klatki żeby wymienić jedzenie. Wodę też najlepiej podawać w zwykłych metalowych miseczkach - pojniki typu rurka trudno jest czyscić. Klatka powinna być odpowiednio duża, żeby ptak mógł się odsunąć na bezpieczną odległość.
Wszystko robimy spokojnie, ale zdecydowanie i sprawnie.