Samica ciągnie samca za ogon

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

werka214219
Ptaki które hoduję: Papugi Faliste

Samica ciągnie samca za ogon

Post autor: werka214219 » wt lip 23, 2019 22:04

Witam.
Od wczesnej wiosny jesteśmy z narzeczonym właścicielami samca o imieniu Teodor.
Troche ponad Miesiąc temu kupiliśmy mu towarzyszke Jadzie.
Papugi są w podobnym wieku.
Jak tylko Jadzia została wprowadzona do klatki to widać było, że Teodorowi bardzo się spodobała. Jadzia oczywiście odganiala od siebie naszego samca, ale już następnego dnia czyścila mu główkę. On cały się wyginał, widocznie mu się podobało. Robią tak do teraz, ale od kilkunastu dni zauważyliśmy z partnerem, że samica wszędzie lata za samcem. Teodor nie może pobawic się dzwoneczkiem, pobujac na chuśtawce czy chociażby zjeść w spokoju bo ona od razu przychodzi i go wygania.
Dodatkowo Jadzia zaczepia Teodora, ciągnie go za najdłuższe piórka z ogona, przez co ogon jest wykrzywiony i postrzepiony.
Przykro mi się na to patrzy i nie wiem czy mogę coś z tym zrobić? On na początku nic sobie z tego nie robił ale teraz nawet jak próbuje wyrwać jej swój ogon to ona ciągle to przytrzymuje i Teodor aż piszczy.
Pomocy !

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » śr lip 24, 2019 07:53

a jesteś pewna co do płci ?? Przypadkiem nie jest odwrotnie ?? Najlepiej wrzucić zdjęcie zobaczymy kto jest kto :)
Osobiście mnie to wygląda na zaloty, ale samca do samicy - samiczka może być młodsza i nie być jeszcze gotowa na lęgi.

werka214219

Post autor: werka214219 » śr lip 24, 2019 10:09

Z moim tatą uważamy że zielono żółty to samiec. Też obok niebieskiej tańczy, robi takie charakterystyczne ruchy głową i daje jej się czyścić po głowie
Dodatkowo niebieska ma taką chropowatą woskowke A zielono żółty ma taką gładką
Załączniki
received_630819114081657.jpeg
received_454648878687654.jpeg

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » śr lip 24, 2019 12:15

Poczekajmy aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie, bo moim skromnym zdaniem obie są młode i żadna pewna nie jest. U tego zielonego na dole woskówki pod dziurkami - są ciemniejsze plamki - jakiego są koloru, bo na zdjęiu nie widać ?? ja mam naprawdę wątpliwości i pokusiłabym się, że to dwie samiczki - ale głowy nie dam.

werka214219

Post autor: werka214219 » śr lip 24, 2019 12:38

Ogólnie cała woskowka jest fioletowa A tam na dole jest ciemniejszy odcień, taki lekko granatowy

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » śr lip 24, 2019 13:13

Ja ekspertką też nie jestem, zgadza się są za młode ale ja myślę, że macie rację - zielony samiec i niebieska samica ale też głowy nie dam. Wydaje mi się niedługo już nie będzie problemu z płcią bo widzę, że już przejmują ubarwienie dorosłej - czoło "niezaprążkowane" i jasny dziób. Jak patrzyłam to jak inni rozpoznają papużki w tym wieku to wydaje mi się że te właśnie z fioletową woskówką to na ogół samce... ale też ekspertką nie jestem. Z moim malcem co kiedyś odhodowałam też jakoś tak było...

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » śr lip 24, 2019 13:57

no właśnie ja też sugerowałam się tym zdjęciem i pewności nie mam. Ty widzisz go na żywo to widzisz dokładniej, bo dla mnie na zdjęciu woskówka jest fioletowa, ale górą wydaje się być biaława, moze takie zdjęcie. Na mutacjach też się nie znam, ale to jest zdaje się szek - ten zielony, to u nich wiem , że woskówki się nigdy do końca nie wybarwiają:)

Poczekasz jeszcze kilka miesięcy to się powinno unormować

Co do tematu od którego nieco odbiegłyśmy - ja bym się specjalnie nie przejmowała tym, że się gonią i ciągną za piórka, póki nie ma typowych walk agresywnych - może z Twojej perspektywy to wyglada źle, a one się bawią.

werka214219

Post autor: werka214219 » śr lip 24, 2019 14:00

Może, ale ten ogon u Teodora już wygląda jak po apokalipsie 😂 dam im czas. Teraz ładnie siedzą obok siebie i oboje przysypiają, nic złego się nie dzieje. Czytałam że samice są bardziej dominujące A samce często ulegają więc może to po prostu o to chodzi ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”