Wydzielina z oczu u papużki falistej

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Riley18
Ptaki które hoduję: Papużki faliste

Wydzielina z oczu u papużki falistej

Post autor: Riley18 » ndz cze 23, 2019 17:46

Witam. Od kilku lat zajmuję się hodowlą różnych papug, w tym również falistych. Na początku tego roku zakupiłam od pewnej pani młodą samiczkę. Dotychczas wszystko było z nią dobrze, latała po pokoju, bawiła się i chętnie jadła. Gdy wchodziłam do ptaszarni dziś rano nic nie wskazywało na to, że papużce coś dolega, jednak po powrocie do domu zauważyłam, że jako jedyna nie poleciała ze stadem do woliery zewnętrzej (bezpośrednio połączonej z oknem w ptaszarni), zaniepokoiło mnie też to, że Klara straciła apetyt i od dłuższego czasu przysypia. Kiedy wzięłam ją na rękę zauważyłam, że papużka dziwnie porusza łebkiem, jakby próbowała coś przełknąć, a potem zaczęła trzeć główką o moją rękę. Później pojawiło się sporo przezroczystej wydzieliny z oczek, przez którą spora część jej główki jest posklejana. Nigdy nie widziałam niczego podobnego, z chorób papuzich miałam do czynienia tylko z infekcją oczu u modrolotki, ale jej przebieg wyglądał kompletnie inaczej. Jeżeli ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem i/lub wie co może być przyczyną takowego stanu, będę wdzięczna za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”