Natarczywy samczyk
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Rudosterki<3
Natarczywy samczyk
Hej. Zacznijmy od tego, że mam dwie papużki faliste - samczyka (1 rok) i samiczke (2 lata). Od kwietnia w klatce jest zamontowana budka z wysypanymi wiórkami, a papugi karmione są wszelkimi warzywami, owocami, ziołami, kiełkami itp. od kilku lat, a jajko daję co 2-3 dni. Sepie mają zawsze w klatce i na dodatek dostają czasem 1-3 łyżeczki owsa. Sporadycznie samiczka podlatuje do budki i niekiedy do niej wchodzi, i tu zaczyna się problem. W trakcie gdy samiczka jest w budce, samczyk siada na tym drążku i śpiewa, przy czym samiczce się to niepodoba i próbuje wyjść dziobiąc go. Wielokrotnie widziałam jak papużki próbowały kopulować, z czego tylko raz im się to udało i to dość dawno. Gdy samczyk natarczywie próbuje kopulować (próbować na nią wejść) samiczce sie to najwyraźniej nie podoba i albo go dziobie albo ucieka, a samczyk dalej śpiewa i próbuje. Jednak samiczka daje sie karmić i iskać. Mogę coś zrobić czy dać im więcej czasu?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Sama nic nie zrobisz. Daj ptakom więcej czasu.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455