Nie chcą wchodzić do budki

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pn paź 15, 2007 10:18

Brawo...!!! Nadal zachęcaj, nadal dbaj o atrkcyjnośc placu zabaw... Może na początek niech to będa drobniutkie zmiany, bo wielkie mogą zniechęcić ptaszory - ale wymieniaj witki na świeże, żeby miały co skubać, i po co wspinać się po patolach...Albo kłos prosa...

Pozdrawiam
Iwona

Luspa
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Luspa » czw paź 25, 2007 22:07

Dawno nie pisałam:

teraz papużki wychodzą wmiarę regularnie. Jednaego dnia nawet latały po pokoju. A pozatym dieta:

teraz mają sporo kiełków i jeszcze coś: dzisiaj zauważyłam że ich kupa jest zielona i taka jakby żadsza (?)
Ptaki zostale stworzone do tego by latać a nie siedzieć w ciasnych klatkach.
Kochaj zwierzęta!

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pt paź 26, 2007 00:20

Soro ptaki same podejmuja próby lotow to jest to cudowna wiadomość... Jeszcze trochę i bedzie super...
Kupy mogą byc rzadsze po wilgotnych warzywach i owocach... Jeśli jednak nadal będzie się utrzymywać rzadsza konsystencja może to być objaw choroby... Wtedy wizyta u weterynarza będzie konieczna...

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » pt paź 26, 2007 09:29

Luspa, uważaj na kiełki, bardzo łatwo się psują. Płucz kilka razy dziennie i wąchaj, czy pachną tak, jak powinny, czyli świeżą zieleniną. Wąchaj PRZED płukaniem, jeśli coś jest nie tak, to wyrzuć.
everybody's someone

Luspa
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Luspa » czw lis 01, 2007 20:16

Ok, a więc. Papużki znów przestały wychodzić chociaż są otwoierane regularnie. Zaczynają wybrzydzać i ine chcą jeść "suchej karmy" a gdy wrzuce im coś świeżego to mnie "atakują".
Kochaj zwierzęta!

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pt lis 02, 2007 14:15

Nie zrozumiałam wszystkiego... Co papugi jedzą zamiast suchej karmy (myslisz o mieszance ziaren czy granulacie)...Jaką w tej chwili mają dietę i co jedzą chętnie??? Czy one na pewno mają wyjętą budkę ? Wychodziły, nawet zaczęły latać - czy od tej pory coś zmieniłaś radykalnie w pokoju, czy okolice klatki nie uległy zminie, może dałaś im zabawkę która ich straszy... Przemyśł i wszystko postaraj się opisać... Nie mają przypadkiem w klatce jakiegoś lusterka??? Jak Cię atakują - dziobią Cię po rękach, straszą???

Pozdrawiam
Iwona

Luspa
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Luspa » sob lis 03, 2007 20:18

Nie nie! Jedzą suchą karmę jak zawsze ale nie tak chętni jak np. marchew. A więc dieta np. menu z dzisiaj:

-suche
-woda
-brokuł
-marchew
-proso w kolbie (to naturalne)
-sepia

Nie ma budki od czasu gdy napisalam to na forum. Właśni nie bo nie zmieniałam "dekoracji". Nie dostawiałam kompletnie nic. NIe mają lusterka. Oj nie moje "atakują" to było w sensie skaczą nad karmnikiem żeby tylko do niego wejść
Kochaj zwierzęta!

Luspa
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Luspa » sob lis 03, 2007 21:27

Mam pytanie. Czytałam książke " Zwierzęta w domu" Mirosława Huszcza z roku 79 i zacytuje:
"Ponieważ papużki, zwłaszcz zimą, mogą odczuwać brak witaminy D, raz na tydzień do rozdrobnionej i lekko zmocznonej bułki dodajemy po kilka kropel tranu".

Czy to prawda?? :shock:

ps. Ta książka jest bardzo stara...
Kochaj zwierzęta!

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pn lis 05, 2007 10:40

Jesli jedzą i ziarenka i warzywa z ochotą - to zamiast się martwić powinnaś być z siebie bardzo dumna... Warzyw dawaj jak najwięcej i selera kawałek i buraczka czerwonego, papryka w każdym kolorze /moje czerwoną wprost uwielbiają/ i kukurydzę w kolbach, i cykoria i rzepy kawałek i brukselke raz na czas i koperek tak kochany przez ptaszory... Mieszaj to wszystko z owocami /moje najbardziej lubią mniej mokre owoce/ - czyli moje wolą bardziej jabłko od mandarynki, dawaj borówki, maliny, porzeczki /mogą byc z mrożonki choc moje wola świeże/... Im więcej owców i warzyw ptaki będą jadły tym mniej niedoborów u nich będzie występować...
Możesz wprowadzić do diety granulat...
Co do tranu nie wiem - postawiłabym jednak na jak najbardziej zróżnicowaną dietę i nie ryzykowała podawania tranu... Podawałabym granulat, który jest bogaty w witaminy i konieczne minerały... Nie podawałabym żadnych dodatkowych witam - zresztą przy podawaniu granulatu nie powinno się juz podawać żadnych witamin dodatkowych...

Żeby je zachęcać do wyjścia kłosy prosa wieszaj na balkoniku i na dachu klatki tak aby tylko z zewnątrz miały dostęp do pychotki...
Pozdrawiam
Iwona

Luspa
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Luspa » wt lis 06, 2007 17:35

A gdie ten granulat kupić? Jaki?
Kochaj zwierzęta!

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » wt lis 06, 2007 18:41

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » wt lis 06, 2007 21:04

Najtańszym granulatem jest NutriBird... Ja od niego zaczynałam i ptaki jadły go bardzo chętnie... Potem im kupiłam ZuPreem (dużo drozszy) i oba ptaszory się w nim wptrost zakochały - żreją go, az im się ogony trzęsą ;-) ... U Justyny jest jeszcze Kaytee w sredniej cenie ( droższy od NutriBirda ale dużo tańszy od ZuPreema) pachnie i wygląda przepięknie ale moje ptaki w ogóle go do dzioba nie wezmą...
U dobrych weterynarzy można kupić jeszcze granulat Harrisona, który uchodzi za najlepszy..
Porozmawiaj z Rodzicami - lepiej kupić tańszy i podawać regularnie... Może zdarzyć się tak, że po podaniu najdrozszego ptaki juz nie chcą jeść tańszego... Granulat podaje się jako dodatek żywieniowy i kilogram tego specyfiku wystarcza na długo...

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz lis 11, 2007 19:20

Luspa pisze:A gdie ten granulat kupić? Jaki?

w sklepie zoo na ul. Kilińskiego mają małe porcje.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Luspa
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Luspa » śr lis 21, 2007 18:35

Dlaczego u papugi woskówka zrobiła się biała??

Pewnego dnia zobaczyłam że połowa woskówki jest biała a druga brązowa. Teraz cała jest biała. (bez narośli, papuga oddycha normalnie). Dlaczego??
Kochaj zwierzęta!

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » śr lis 21, 2007 21:29

Bo to samiczka i akurat nie ma ochoty na lęgi. A nie jest czasem taka bledziutkonieska?

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw lis 22, 2007 15:48

A jakby miała ochote to woskówka będzie inna?Napisz coś więcej żebym miała jakieś rozeznanie w razie czego ;-) Czy jak nie będą mieć budki to do lęgu nie dojdzie?
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw lis 22, 2007 18:32

Samiczkom w okresie "prokreacyjnym" brązowieje woskówka. Co nie znaczy, że zaczną nieść jaja - po prostu samiczka jest wtedy gotowa na lęgi.Obecność budki stymuluje do lęgów.
Czasem za budkę ptaki mogą sobie obrać np. pudełko na półce i po cichu znieść tam jajka :D Znam przypadek złożenia jaj i wyprowadzenia lęgu w glanie (!!!!) leżącym w szafie.
Brak budki powinien RACZEJ przeciwdziałać lęgom, ale zdarza się, że papugi składają jajka byle gdzie.

Luspa
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Luspa » czw lis 22, 2007 21:53

Czyli to nic złego?? Tylko że ona miała tą woskówkę od kupienia czyli rok a raptem teraz ma białą.
Kochaj zwierzęta!

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw lis 22, 2007 23:42

Luspa - jesłi nie zrobiła się jej taka szorstka powierzchnia, jakby biały nalot (co może świadczyć o świerzbie) a woskówka jest po prostu gładka i jasna to wszystko w porządku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”