Nie chcą wchodzić do budki
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Dawno nie pisałam:
teraz papużki wychodzą wmiarę regularnie. Jednaego dnia nawet latały po pokoju. A pozatym dieta:
teraz mają sporo kiełków i jeszcze coś: dzisiaj zauważyłam że ich kupa jest zielona i taka jakby żadsza (?)
teraz papużki wychodzą wmiarę regularnie. Jednaego dnia nawet latały po pokoju. A pozatym dieta:
teraz mają sporo kiełków i jeszcze coś: dzisiaj zauważyłam że ich kupa jest zielona i taka jakby żadsza (?)
Ptaki zostale stworzone do tego by latać a nie siedzieć w ciasnych klatkach.
Kochaj zwierzęta!
Kochaj zwierzęta!
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Soro ptaki same podejmuja próby lotow to jest to cudowna wiadomość... Jeszcze trochę i bedzie super...
Kupy mogą byc rzadsze po wilgotnych warzywach i owocach... Jeśli jednak nadal będzie się utrzymywać rzadsza konsystencja może to być objaw choroby... Wtedy wizyta u weterynarza będzie konieczna...
Pozdrawiam
Kupy mogą byc rzadsze po wilgotnych warzywach i owocach... Jeśli jednak nadal będzie się utrzymywać rzadsza konsystencja może to być objaw choroby... Wtedy wizyta u weterynarza będzie konieczna...
Pozdrawiam
Iwona
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Nie zrozumiałam wszystkiego... Co papugi jedzą zamiast suchej karmy (myslisz o mieszance ziaren czy granulacie)...Jaką w tej chwili mają dietę i co jedzą chętnie??? Czy one na pewno mają wyjętą budkę ? Wychodziły, nawet zaczęły latać - czy od tej pory coś zmieniłaś radykalnie w pokoju, czy okolice klatki nie uległy zminie, może dałaś im zabawkę która ich straszy... Przemyśł i wszystko postaraj się opisać... Nie mają przypadkiem w klatce jakiegoś lusterka??? Jak Cię atakują - dziobią Cię po rękach, straszą???
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Iwona
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Nie nie! Jedzą suchą karmę jak zawsze ale nie tak chętni jak np. marchew. A więc dieta np. menu z dzisiaj:
-suche
-woda
-brokuł
-marchew
-proso w kolbie (to naturalne)
-sepia
Nie ma budki od czasu gdy napisalam to na forum. Właśni nie bo nie zmieniałam "dekoracji". Nie dostawiałam kompletnie nic. NIe mają lusterka. Oj nie moje "atakują" to było w sensie skaczą nad karmnikiem żeby tylko do niego wejść
-suche
-woda
-brokuł
-marchew
-proso w kolbie (to naturalne)
-sepia
Nie ma budki od czasu gdy napisalam to na forum. Właśni nie bo nie zmieniałam "dekoracji". Nie dostawiałam kompletnie nic. NIe mają lusterka. Oj nie moje "atakują" to było w sensie skaczą nad karmnikiem żeby tylko do niego wejść
Kochaj zwierzęta!
Kochaj zwierzęta!
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Mam pytanie. Czytałam książke " Zwierzęta w domu" Mirosława Huszcza z roku 79 i zacytuje:
"Ponieważ papużki, zwłaszcz zimą, mogą odczuwać brak witaminy D, raz na tydzień do rozdrobnionej i lekko zmocznonej bułki dodajemy po kilka kropel tranu".
Czy to prawda??
ps. Ta książka jest bardzo stara...
"Ponieważ papużki, zwłaszcz zimą, mogą odczuwać brak witaminy D, raz na tydzień do rozdrobnionej i lekko zmocznonej bułki dodajemy po kilka kropel tranu".
Czy to prawda??

ps. Ta książka jest bardzo stara...
Kochaj zwierzęta!
Kochaj zwierzęta!
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Jesli jedzą i ziarenka i warzywa z ochotą - to zamiast się martwić powinnaś być z siebie bardzo dumna... Warzyw dawaj jak najwięcej i selera kawałek i buraczka czerwonego, papryka w każdym kolorze /moje czerwoną wprost uwielbiają/ i kukurydzę w kolbach, i cykoria i rzepy kawałek i brukselke raz na czas i koperek tak kochany przez ptaszory... Mieszaj to wszystko z owocami /moje najbardziej lubią mniej mokre owoce/ - czyli moje wolą bardziej jabłko od mandarynki, dawaj borówki, maliny, porzeczki /mogą byc z mrożonki choc moje wola świeże/... Im więcej owców i warzyw ptaki będą jadły tym mniej niedoborów u nich będzie występować...
Możesz wprowadzić do diety granulat...
Co do tranu nie wiem - postawiłabym jednak na jak najbardziej zróżnicowaną dietę i nie ryzykowała podawania tranu... Podawałabym granulat, który jest bogaty w witaminy i konieczne minerały... Nie podawałabym żadnych dodatkowych witam - zresztą przy podawaniu granulatu nie powinno się juz podawać żadnych witamin dodatkowych...
Żeby je zachęcać do wyjścia kłosy prosa wieszaj na balkoniku i na dachu klatki tak aby tylko z zewnątrz miały dostęp do pychotki...
Pozdrawiam
Możesz wprowadzić do diety granulat...
Co do tranu nie wiem - postawiłabym jednak na jak najbardziej zróżnicowaną dietę i nie ryzykowała podawania tranu... Podawałabym granulat, który jest bogaty w witaminy i konieczne minerały... Nie podawałabym żadnych dodatkowych witam - zresztą przy podawaniu granulatu nie powinno się juz podawać żadnych witamin dodatkowych...
Żeby je zachęcać do wyjścia kłosy prosa wieszaj na balkoniku i na dachu klatki tak aby tylko z zewnątrz miały dostęp do pychotki...
Pozdrawiam
Iwona
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Najtańszym granulatem jest NutriBird... Ja od niego zaczynałam i ptaki jadły go bardzo chętnie... Potem im kupiłam ZuPreem (dużo drozszy) i oba ptaszory się w nim wptrost zakochały - żreją go, az im się ogony trzęsą
... U Justyny jest jeszcze Kaytee w sredniej cenie ( droższy od NutriBirda ale dużo tańszy od ZuPreema) pachnie i wygląda przepięknie ale moje ptaki w ogóle go do dzioba nie wezmą...
U dobrych weterynarzy można kupić jeszcze granulat Harrisona, który uchodzi za najlepszy..
Porozmawiaj z Rodzicami - lepiej kupić tańszy i podawać regularnie... Może zdarzyć się tak, że po podaniu najdrozszego ptaki juz nie chcą jeść tańszego... Granulat podaje się jako dodatek żywieniowy i kilogram tego specyfiku wystarcza na długo...
Pozdrawiam

U dobrych weterynarzy można kupić jeszcze granulat Harrisona, który uchodzi za najlepszy..
Porozmawiaj z Rodzicami - lepiej kupić tańszy i podawać regularnie... Może zdarzyć się tak, że po podaniu najdrozszego ptaki juz nie chcą jeść tańszego... Granulat podaje się jako dodatek żywieniowy i kilogram tego specyfiku wystarcza na długo...
Pozdrawiam
Iwona
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Samiczkom w okresie "prokreacyjnym" brązowieje woskówka. Co nie znaczy, że zaczną nieść jaja - po prostu samiczka jest wtedy gotowa na lęgi.Obecność budki stymuluje do lęgów.
Czasem za budkę ptaki mogą sobie obrać np. pudełko na półce i po cichu znieść tam jajka :D Znam przypadek złożenia jaj i wyprowadzenia lęgu w glanie (!!!!) leżącym w szafie.
Brak budki powinien RACZEJ przeciwdziałać lęgom, ale zdarza się, że papugi składają jajka byle gdzie.
Czasem za budkę ptaki mogą sobie obrać np. pudełko na półce i po cichu znieść tam jajka :D Znam przypadek złożenia jaj i wyprowadzenia lęgu w glanie (!!!!) leżącym w szafie.
Brak budki powinien RACZEJ przeciwdziałać lęgom, ale zdarza się, że papugi składają jajka byle gdzie.