Pierwsza papuga
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Papuga falista
Pierwsza papuga
Witam,
forumowiczów na wstępie dziękuję, że jesteście na forum i dzielicie się pasją hobby i doświadczeniem.
O mnie najważniejsze jest to, że to będzie moje pierwsze ptaszysko nie tylko w moim życiu, ale też rodzinie i u znajomych :) serio nie znam nikogo kto ma lub miał jakiekolwiek ptaki do „obsługi”. Wszystkiego muszę nauczyć się od zera, nikogo się nie poradzę i nie obserwowałam hodowców. Podwójna odpowiedzialność na mnie, bo mnie będzie jednak ktoś obserwował, przez to też się uczył i może rozwijał pasję. Przedszkolak, który jest tak naprawdę głównym zapalnikiem tej „przygody”, będzie najważniejszym przyjacielem papużki, moja fundacja to raczej zaplecze socjalne :)
Pierwsze pytanko mam którego ptaka wybrać? Na co zwrócić uwagę? Który młodszy?
Wybrałam taką klatkę Dane techniczne:
• Grubość Drutu: 2 mm
• Materiał: stal malowana proszkowo
• Kolor: czarny młotkowy
• Waga: 13 kg
• Wysokość 146 cm
• Szerokość 54 cm
• Głębokość 54 cm
• Wysokość dolnej tacki: 3,5 cm
• Wysokość samej klatki: 113 cm
• Grubość Drutu: 2mm
• Rozstaw siatki: 1,3 cm
• Wymiar I drzwiczek: 23 cm x 14 cm (szer x wys)
• Wymiar II drzwiczek: 11 cm x 14 cm (szer x wys)
Ale czym karmić? Odrobaczyć? Jeśli tak to czym? Jak długo może trwać oswajanie do nowego miejsca? Czy klatkę wyposażyć od pierwszego dnia w wapno i piasek? Jak wybrać dobre zabawki?
Klatka będzie stała w pomieszczeniu centralnym w domu w bocznej części blisko nieotwieralnego wschodniego okna, z dwóch dotykając ściany.
Może są informacje o których nawet nie wiem że trzeba zapytać/zgłębić….
forumowiczów na wstępie dziękuję, że jesteście na forum i dzielicie się pasją hobby i doświadczeniem.
O mnie najważniejsze jest to, że to będzie moje pierwsze ptaszysko nie tylko w moim życiu, ale też rodzinie i u znajomych :) serio nie znam nikogo kto ma lub miał jakiekolwiek ptaki do „obsługi”. Wszystkiego muszę nauczyć się od zera, nikogo się nie poradzę i nie obserwowałam hodowców. Podwójna odpowiedzialność na mnie, bo mnie będzie jednak ktoś obserwował, przez to też się uczył i może rozwijał pasję. Przedszkolak, który jest tak naprawdę głównym zapalnikiem tej „przygody”, będzie najważniejszym przyjacielem papużki, moja fundacja to raczej zaplecze socjalne :)
Pierwsze pytanko mam którego ptaka wybrać? Na co zwrócić uwagę? Który młodszy?
Wybrałam taką klatkę Dane techniczne:
• Grubość Drutu: 2 mm
• Materiał: stal malowana proszkowo
• Kolor: czarny młotkowy
• Waga: 13 kg
• Wysokość 146 cm
• Szerokość 54 cm
• Głębokość 54 cm
• Wysokość dolnej tacki: 3,5 cm
• Wysokość samej klatki: 113 cm
• Grubość Drutu: 2mm
• Rozstaw siatki: 1,3 cm
• Wymiar I drzwiczek: 23 cm x 14 cm (szer x wys)
• Wymiar II drzwiczek: 11 cm x 14 cm (szer x wys)
Ale czym karmić? Odrobaczyć? Jeśli tak to czym? Jak długo może trwać oswajanie do nowego miejsca? Czy klatkę wyposażyć od pierwszego dnia w wapno i piasek? Jak wybrać dobre zabawki?
Klatka będzie stała w pomieszczeniu centralnym w domu w bocznej części blisko nieotwieralnego wschodniego okna, z dwóch dotykając ściany.
Może są informacje o których nawet nie wiem że trzeba zapytać/zgłębić….
-
Jeszcze coś, papuga śpi na gałązce czy ma mieć budkę lub gniazdko?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
zadnego wpana czy piasku, odrobaczamy tylko po uprzednim zbadaniu odchodow, nie dajemy leku w ciemno, na wszelki wypadek, karma dla falistej, budka JEST NA LEGI A NIE DO SPANIA. Kup mieszanke dla papugi falistej, do tego podajemy warzywa i owoce- codzienne,
-
Dziekuję
-
A orientacyjnie ile powinna zjadać na dobę? Ziaren i warzyw? Jakie zachowania ptaka powinny wzbudzić moja czujność?
-
A zabawki co się najlepiej sprawdza i czy to od razu włożyć na wyposażenie czy raczej stopniowo dokładać po jednej zabawce?
-
Dlaczego nie wapno potrzebne jest dla zdrowia ptaka podobno na pióra i kości
-
Proszę o usunięcie wątku ze względu na niski odzew. Więcej pytań niż odpowiedz :)
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
nie usuwamy watkow, co do jedzenia to- ziarno ma byc stale dostepne, a waRZYWA i owoce, dajesz codziennie, niewilekie ilosci bo to jednen ptak, codziennie wymieniasz na swieże, co do zabawek, to sprawa indywidualna,NIKT NIE ODP. NA PYTANIE, czasami ptaki z rezerwa podchodzą do nowosci i wiele czasu uplynie nim zdecyduja sie zobaczyc co to jest
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
I zanim coś podasz sprawdź czy ptak może jeść. Nigdy nie podawaj awokado czy cebuli. Pamiętaj też, że większość kwiatów doniczkowych to trucizna.
-
Chciała bym dodać jeszcze coś co zweryfikowało mi życie. Może moje spostrzeżenia przydadzą się innej osobie która będzie miała swoją pierwszą papugę.
Gdy kupowałam papugę hodowcy mówili, że jest to zwierzę stadne i będzie smutne oraz samotne żyjąc w pojedynkę. Niestety nie mogłam pozwolić sobie na zakup więcej niż jednego osobnika.
W moim przypadku okazało się, że ptaszek nie tylko był smutny apatyczny również miał kłopoty higieniczne (samodzielnie nie skubał piórek np na główce, co zagrażało jego zdrowiu) a również psychiczne (przytulał się do dzwonka w zabawce był krzykliwy i lękliwy).
Zakupiłam dość dużą klatkę i to uważam za duży plus. Ptak w niej bardzo dobrze się czuł i w momencie gdy doszedł drugi osobnik nie było problemu „powierzchnią mieszkania” :) jeśli tylko będziesz mógł zadzwonić żeby na taki zakup nie zwlekaj długo. Ja swoją klatkę o budowałam płytą meblową (z dwóch stron) wykorzystuje ją jako osłonę przed rozsypujący mi się resztkami karmy oraz od przeciągu, przechowywania akcesoriów dla ptaków i nie tylko.
Wstawiłam do klatki długie na około 60 80 100 cm i szerokie 1 3 cm gałęzie drzew owocowych mix ptaki chętnie spędzają na nich czas również je podskubując.
Moja klatka wyposażona jest również w miseczke na wodę. Stoi ona na ziemi jest to niewypał, bo wpadają do niej kupki. Ma to jednak taką zaletę że dwa razy dziennie woda jest wymieniona.
Ptaki na początku dużo czasu spędzał również na drabince oraz sznurkowej huśtawce na której jedna z papug śpi. Niezbędne było zawieszenie wapna. I tu uwaga póki wisiało na ścianie klatki ptaki się nim nie interesowały. Gdy Wapno przypięłam do gałęzi i ptaki mogą na nim stanąć wtedy bardzo bardzo chętnie podgryzają.
W klatce znajduje się również Kokos do którego nas pan jest piasek z muszelkami i Czarnuszka. Taki traktują go trochę jako przekąskę z nudów. Posiadam również kilka innych zabawek dla papug, ale one nie wzbudzają większego zainteresowania i ptaki bawią się nimi sporadycznie.
Na dno najbardziej sprawdziło mi się podłoże z pelletu. Ptaki nie mają do niego bezpośredniego dostępu bo jest ono umieszczone w metalowej kuwecie która tak jakby wisi poniżej przestrzeni zamkniętej klatki. Niestety ma to ten minus ze klatka na dnie jest zabrudzona. Podłoże takie wytrzymuje nawet miesiąc kupki są drobne pellet je wysusza, częściowo pozbierałam bo obawiałam kwestii higienicznych ale ręczniki papierowe to porażka w porównaniu z pelletem.
Jeszcze raz na koniec przypomnę to co uważam najważniejsze: nie należy mieć jednej papugi falistej. Przykro mi mówić to osobie, która może mieć tylko jedną (tak było w moim przypadku), ale mówię to z całym przekonaniem (bo to co mówili hodowcy sprawdziło się) i z troską zarówno o dobro zwierząt jak również twoje, bo stworzysz sobie kłopot jeśli będziesz musiał dokupić drugą papugę, a nie będziesz miał takiej możliwości. Jeśli od razu nie możesz kupić dwóch papug to oznacza, że nie powinieneś posiadać tych zwierząt.
Gdy kupowałam papugę hodowcy mówili, że jest to zwierzę stadne i będzie smutne oraz samotne żyjąc w pojedynkę. Niestety nie mogłam pozwolić sobie na zakup więcej niż jednego osobnika.
W moim przypadku okazało się, że ptaszek nie tylko był smutny apatyczny również miał kłopoty higieniczne (samodzielnie nie skubał piórek np na główce, co zagrażało jego zdrowiu) a również psychiczne (przytulał się do dzwonka w zabawce był krzykliwy i lękliwy).
Zakupiłam dość dużą klatkę i to uważam za duży plus. Ptak w niej bardzo dobrze się czuł i w momencie gdy doszedł drugi osobnik nie było problemu „powierzchnią mieszkania” :) jeśli tylko będziesz mógł zadzwonić żeby na taki zakup nie zwlekaj długo. Ja swoją klatkę o budowałam płytą meblową (z dwóch stron) wykorzystuje ją jako osłonę przed rozsypujący mi się resztkami karmy oraz od przeciągu, przechowywania akcesoriów dla ptaków i nie tylko.
Wstawiłam do klatki długie na około 60 80 100 cm i szerokie 1 3 cm gałęzie drzew owocowych mix ptaki chętnie spędzają na nich czas również je podskubując.
Moja klatka wyposażona jest również w miseczke na wodę. Stoi ona na ziemi jest to niewypał, bo wpadają do niej kupki. Ma to jednak taką zaletę że dwa razy dziennie woda jest wymieniona.
Ptaki na początku dużo czasu spędzał również na drabince oraz sznurkowej huśtawce na której jedna z papug śpi. Niezbędne było zawieszenie wapna. I tu uwaga póki wisiało na ścianie klatki ptaki się nim nie interesowały. Gdy Wapno przypięłam do gałęzi i ptaki mogą na nim stanąć wtedy bardzo bardzo chętnie podgryzają.
W klatce znajduje się również Kokos do którego nas pan jest piasek z muszelkami i Czarnuszka. Taki traktują go trochę jako przekąskę z nudów. Posiadam również kilka innych zabawek dla papug, ale one nie wzbudzają większego zainteresowania i ptaki bawią się nimi sporadycznie.
Na dno najbardziej sprawdziło mi się podłoże z pelletu. Ptaki nie mają do niego bezpośredniego dostępu bo jest ono umieszczone w metalowej kuwecie która tak jakby wisi poniżej przestrzeni zamkniętej klatki. Niestety ma to ten minus ze klatka na dnie jest zabrudzona. Podłoże takie wytrzymuje nawet miesiąc kupki są drobne pellet je wysusza, częściowo pozbierałam bo obawiałam kwestii higienicznych ale ręczniki papierowe to porażka w porównaniu z pelletem.
Jeszcze raz na koniec przypomnę to co uważam najważniejsze: nie należy mieć jednej papugi falistej. Przykro mi mówić to osobie, która może mieć tylko jedną (tak było w moim przypadku), ale mówię to z całym przekonaniem (bo to co mówili hodowcy sprawdziło się) i z troską zarówno o dobro zwierząt jak również twoje, bo stworzysz sobie kłopot jeśli będziesz musiał dokupić drugą papugę, a nie będziesz miał takiej możliwości. Jeśli od razu nie możesz kupić dwóch papug to oznacza, że nie powinieneś posiadać tych zwierząt.
-
Ludziom rower, piłka, piwo, samochód, konsola, telefon… i wiele innych też nie są potrzebne do przetrwania a jednak korzystamy z nich. Mój post tyczy się co ja mam i jakie spostrzeżenia dla osoby która papugi nie miała, nie musi być to książkowe i zgodne z instrukcją obsługi papugi w naturze.
Piasek dla papugi został zakupiony właśnie z przeznaczeniem dla papug i wzbogacony o składniki im sprzyjające.
Co do wapna kategorycznie się nie zgodzę! Drugi ptak jakiego dobrałam był starszy od mojego pierwszego. Pierwszy miał 3,5 miesiąca i od tego czasu sporadycznie używał wapno nawet mogę powiedzieć że prawie wcale. Za to gdy wzięłam drugiego ptaka, w wieku ponad roku przez kilka dni się oczywiście oswajał, ale w ciągu kolejnych kilkunastu kilka razy dziennie skrobał to wapno a jego dziobek nabrał zdrowszego wyglądu.
Co do karmy. No zabij mnie moje ptaki nie tykają ani warzywa ani owocu. Nie ma znaczenia forma podania (całe dawałam siekane szatkowane tarte) podawałam wielokrotnie klasyczne jabłko marchewkę banana winogrono obgryzione ze skórki :) i wiele innych warzyw i owoców którymi bardzo chciałam zachęcić do jedzenia naturalnego. Przykro mi nie jedzą. Obklejałam to nawet mieszanką suchą i podawałam ptakom „lekko przegłodzonym” (oczywiście mówimy o rozsądku) i nic obgryzły suche i zostawiły mokre :)
-
*kiełki też były grane
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Moja papuga miała rentgena z powodu problemów z oddychaniem przy okazji na zdjęciu wyszło, że piasek zalega w żołądku. Lekarz zabronił dostępu do piasku!!! Ponieważ ptak jest za mały na operacje zoladka
-
- stokrotka10
- Ptaki które hoduję: Kanarek
Zastanawiam się nad zakupem papużki falistej i szukam rad odnoście ich hodowli
Napiszecie, o czym warto pamiętać na początku i jak o nie dbać najlepiej?
Z góry dziękuję za wszystkei wskazówki