WYBREDNE PAPUGI

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Budgies_official_
Ptaki które hoduję: papugi

WYBREDNE PAPUGI

Post autor: Budgies_official_ » ndz paź 18, 2020 16:17

Witam. Aktualnie mam papugi faliste, które dzielą się ze mną swoją obenością dobra dwa miesiące. I nasuwa mi się pewien problem. Nie chcą jeśc żadnych warzyw i owoców. Podawałem im marchewke, ogórek, różne sałaty, jabłka i banany a one nie chcą niczego jeść oprócz swojej mieszanki i wapna. Zaniechałem dalszych prób, ponieważ stwierdzilem ze nie będę marnował jedzenia. Proszę o pomoc. Co jedzą wasze papugi faliste?
Papugi to inteligentne ptaki - potrafią odróżnić tresurę od nawiązywania relacji

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz paź 18, 2020 16:32

jak nie byly tego nauczone w mlodym wieku to nie jedza, trzeba im podawac codziennie, jakie marnowanie jedzenia ? ilosc dla 2 falistych to nie jest kg. codziennie, dajesz odrobinę, dajesz jako szaszlyk, jako tarte, ta odrobina która podajesz na pewno nie zrujnuje budżetu domowego. Musza sie nauczyc a to czasami długo trwa

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » ndz paź 18, 2020 18:34

Spróbuj jarmuż daj im cały liść, brokuły i z ziółek pietruszka, tymianek, rozmaryn. z mrożonek kup groszek kukurydze może się skuszą

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » pn paź 19, 2020 15:11

Możesz jeść przy nich owoce i warzywa. Mlaskaj głośno i oblizuj się.... <rotfl> Powinno zadziałać :)

Budgies_official_
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: Budgies_official_ » wt paź 20, 2020 13:27

fotorobart pisze:
pn paź 19, 2020 15:11
Możesz jeść przy nich owoce i warzywa. Mlaskaj głośno i oblizuj się.... <rotfl> Powinno zadziałać :)
Może jednak nie.....
Próbowalem tego wszystkiego. A co z opcją żeby im to zmielic i dac takie papu do miski?
Papugi to inteligentne ptaki - potrafią odróżnić tresurę od nawiązywania relacji

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » wt paź 20, 2020 14:29

też można tak spróbować

gdowa
Ptaki które hoduję: Aleksy chińskie, nimfy

Post autor: gdowa » śr paź 21, 2020 23:50

Ja też mam nimfy, które prawie rok uczyłem jeść warzywa i owoce i niestety nie udało się. Fakt, jak do mnie trafiły, były już dorosłe, próbowałem chyba wszystkich metod i wszystkich owoco-warzyw, szaszłyki, tarte, całe, kawałki, różne wzory i kształty, poległem. Dostają witaminy do wody, wiem, że to nie to samo, ale tylko ja wiem ile kg owoców i warzyw poszło w kosz na marne. Gdzieś wyczytałem, że na wolności są to ziarnojady "Nimfy żywią się głównie nasionami roślin zielnych", może moje więcej nie potrzebują. Życzę powodzenia.
luk

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”