Papużka falista, czy jest chora?Woskówka!
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Tymczasowo żadne
Papużka falista, czy jest chora?Woskówka!
Witam,forum przeczytałam,przeszukałam,przegrzebałam...i nie wiem czy to świerzb,czy inna choroba czy może moj schiz.
A więc samiczka ( od 2 tyg jest u nas i wygląda tak samo cały czas,ale mam schiza) ma taką ' dziwną' woskówkę,może to normale w zależności od koloru ( mutacji)falek ,nie wiem. Je i pije normalnie,śpi z łapetką schowaną i łepetkiem do tyłu,fruwa,bawi sie,skrzeczy ,myje i wogolę jak zawsze...jedyne co zauważyłam to piórka traci,bo chyba będzie pierzenie!? Ma ok teraz 12 tyg.
Dołańczam fotki i proszę o opinię czy to jest ok,samczyk ma niebieską woskówkę czy nawet taką aż fioletową bym powiedziała. Samiczka nie drapie się jakoś strasznie,jedynie widać minimalne wychodzenie i tracenie piórek. Ahh nie puszy się, jedynie do spania wiadomo ,nie jest osowiała.
Przykro mi,ale nie wiem czemu zdjęcia są wgrane bokiem,na telefonie mam je normalnie
A więc samiczka ( od 2 tyg jest u nas i wygląda tak samo cały czas,ale mam schiza) ma taką ' dziwną' woskówkę,może to normale w zależności od koloru ( mutacji)falek ,nie wiem. Je i pije normalnie,śpi z łapetką schowaną i łepetkiem do tyłu,fruwa,bawi sie,skrzeczy ,myje i wogolę jak zawsze...jedyne co zauważyłam to piórka traci,bo chyba będzie pierzenie!? Ma ok teraz 12 tyg.
Dołańczam fotki i proszę o opinię czy to jest ok,samczyk ma niebieską woskówkę czy nawet taką aż fioletową bym powiedziała. Samiczka nie drapie się jakoś strasznie,jedynie widać minimalne wychodzenie i tracenie piórek. Ahh nie puszy się, jedynie do spania wiadomo ,nie jest osowiała.
Przykro mi,ale nie wiem czemu zdjęcia są wgrane bokiem,na telefonie mam je normalnie
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Już kiedyś ktoś miał podobną sytuację i z tego co pamiętam, to odpowiedz brzmiała, że to zdrowa samiczka. Poczekaj na kolejne odp. żeby się upewnić.
-
- Ptaki które hoduję: Tymczasowo żadne
Dobrze,póki co dziękuję serdecznie.
Widać na fotkach,że łepetek ma takie 'dziwne' piòrka,myślę,że chyba będzie sie pierzyć,traci piórka,czyści sie,ale nie jakoś ekstremalnie,temu myślę,że ta woskówka to może też jest związana z dorastaniem?
Widać na fotkach,że łepetek ma takie 'dziwne' piòrka,myślę,że chyba będzie sie pierzyć,traci piórka,czyści sie,ale nie jakoś ekstremalnie,temu myślę,że ta woskówka to może też jest związana z dorastaniem?
Witam. Martwi mnie trochę woskówka mojej papugi, wcześniej była gładka i bez żadnych skaz. Podejrzewam że to początki świerzbu. Czy mam racje?
Jeszcze jedno zdjęcie dodaje
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
To mogą być początki świerzbu.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Dzięki za odpowiedź. A czy można na początku na własną rękę jakoś to zatrzymać? Czytałam że można to smarować parafiną czystą?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Można tak robić jak pisałaś , ale to jest starodawny sposób i nie za bardzo skuteczny. Najlepiej jest iść do weta , dostaniesz lek i zakroplisz papużce skórę na karku.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Czyli nie muszę brać ptaka ze sobą?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Ptaka nie musisz brać do weta , wystarczy jak poprosisz o lekarstwo, to będzie kosztowało kilka złoty.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Ok. Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Tak zrobię.