Jedna z dwóch papug falistych się pierzy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Papugi faliste
Jedna z dwóch papug falistych się pierzy
Jestem tu nowa więc mam nadzieję, że piszę w dobrym miejscu. Jedna z dwoch papug falistich się pierzy. Problem jest taki, że gdzieniegdzie ma nawet "placki" skóry. Mam je od miesiąca. Maja jedzenie takie jak jadły w zoologicznym. Do tego jest w klatce sepia i raz na tydzień kolba. Papuga ma apetyty, jest energiczna i nie widzę żadnych oznak by było coś nie tak w jej zachowaniu. A wygląda naprawde nie ciekawie, niestety nawet nie wiem jak mogę dodać zdjęcię 

- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Biorąc pod uwagę, ze w zoologicznych sprzedają badziewne jedzenie dla ptaków, to tak i pewnie karmią. Jaką dajesz karmę? Kolba jeżeli już to nie powinna być częściej niż raz na 2 tygodnie bo są niezdrowe, wiele osób (w tym ja) nawet całkowicie z ich zrezygnowało. Co do dokładnej przyczyny co się dzieje to ja nie wiem, mogę tylko wytyczyć błędy sklepów zoologicznych. A owoce i warzywa dostają? Zdjęcie się wstawia klikając "Pełny edytor i podgląd", potem na dole "załączniki" i "dodaj pliki"
-
Nie mam pojecia czy zadziała wysylanie więc post testowy
- molinezjaczarna
- Ptaki które hoduję: Nimfy.
Jesteś pewna że papudze same pióra wypadają? Może sama sobie je wyrywa. Sprawdź czy skóra w miejscu wyrwania nie jest chora.
-
Nie zauwarzyłam jakiś zmian skórnych. Kiedy coś dziubal to nie wyrywał piór. Dużo piór jest z rana, kiedy je odsłaniam. Traci same puchowe pióra. Bede dzwonić do weta. U drugiej papugi wypadają te wieksze ale o wiele rzadziej i nie widać w ogóle żeby się pierzyła. Chciałam się upewnić- Tak nie powinno wyglądać ani przebiegać pierzenie? Bo nie chcę, nie potrzebnie panikować zwłaszcza, że weterynarza mam daleko.