Jedna z dwóch papug falistych się pierzy

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Emotikonka26
Ptaki które hoduję: Papugi faliste

Jedna z dwóch papug falistych się pierzy

Post autor: Emotikonka26 » pn maja 04, 2020 19:04

Jestem tu nowa więc mam nadzieję, że piszę w dobrym miejscu. Jedna z dwoch papug falistich się pierzy. Problem jest taki, że gdzieniegdzie ma nawet "placki" skóry. Mam je od miesiąca. Maja jedzenie takie jak jadły w zoologicznym. Do tego jest w klatce sepia i raz na tydzień kolba. Papuga ma apetyty, jest energiczna i nie widzę żadnych oznak by było coś nie tak w jej zachowaniu. A wygląda naprawde nie ciekawie, niestety nawet nie wiem jak mogę dodać zdjęcię :/

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » pn maja 04, 2020 19:26

Biorąc pod uwagę, ze w zoologicznych sprzedają badziewne jedzenie dla ptaków, to tak i pewnie karmią. Jaką dajesz karmę? Kolba jeżeli już to nie powinna być częściej niż raz na 2 tygodnie bo są niezdrowe, wiele osób (w tym ja) nawet całkowicie z ich zrezygnowało. Co do dokładnej przyczyny co się dzieje to ja nie wiem, mogę tylko wytyczyć błędy sklepów zoologicznych. A owoce i warzywa dostają? Zdjęcie się wstawia klikając "Pełny edytor i podgląd", potem na dole "załączniki" i "dodaj pliki"

Emotikonka26

Post autor: Emotikonka26 » pn maja 04, 2020 19:45

Nie mam pojecia czy zadziała wysylanie więc post testowy
Załączniki
20200504_181209.jpg
Zastosuje sie do zrezygnowania z kolb a jedzenie to XtraVital. Przepraszam za slabą jakość.
20200504_191339.jpg
Jak widać druga papuga ma się świetnie

Awatar użytkownika
molinezjaczarna
Ptaki które hoduję: Nimfy.

Post autor: molinezjaczarna » pn maja 04, 2020 20:11

Jesteś pewna że papudze same pióra wypadają? Może sama sobie je wyrywa. Sprawdź czy skóra w miejscu wyrwania nie jest chora.

Emotikonka26

Post autor: Emotikonka26 » pn maja 04, 2020 22:14

Nie zauwarzyłam jakiś zmian skórnych. Kiedy coś dziubal to nie wyrywał piór. Dużo piór jest z rana, kiedy je odsłaniam. Traci same puchowe pióra. Bede dzwonić do weta. U drugiej papugi wypadają te wieksze ale o wiele rzadziej i nie widać w ogóle żeby się pierzyła. Chciałam się upewnić- Tak nie powinno wyglądać ani przebiegać pierzenie? Bo nie chcę, nie potrzebnie panikować zwłaszcza, że weterynarza mam daleko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”