Papuga falista lgnie do słońca, sama.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Vendamne
Ptaki które hoduję: Papugi Faliste

Papuga falista lgnie do słońca, sama.

Post autor: Vendamne » czw kwie 23, 2020 14:52

Witam. Zajmuję się hodowlą papużek falistych, dokładnie dwóch. Mam dosyć spory dom, dzięki czemu mam specjalny oddzielny pokoik dla papużek falistych. Klatkę mam otwartą, ponieważ papugi lubią siedzieć na klatce. Ostatnio jednak zauważyłem, że jedna z papużek (samiczka) idzie w te miejsca, gdzie są promienie słoneczne. Czasami jest w klatce, czasami wychodzi z niej, po to aby móc ogrzewać się na słońcu. Przechyla często wtedy główkę do tyłu i sobie śpi. I oto moje pytanie: Czy to coś nienormalnego, że tak robi? Czy zupełnie wszystko jest w porządku? Dziękuję, proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

arczer90
Ptaki które hoduję: Piona łuskowana

Post autor: arczer90 » pt kwie 24, 2020 06:41

Mi się wydaje, że to w dużej mierze zależy od samej papugi.

Papugi potrzebują promieni słonecznych, żeby wytwarzać witaminę D. Nie ma żadnego innego sposobu na to, aby dostarczyć papudze witaminę D do organizmu.

Natomiast moja papuga siedzi w promieniach słonecznych tylko po kąpieli jak się suszy. Gdy tylko wyschnie od razu ucieka w zacienione miejsc. Nawet gdy siedzi mi na ramieniu i słońce zacznie na nią padać to od razu zaczyna szukać innego miejsca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”