Oswajanie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Papużki faliste
Oswajanie
Witam nie dawno kupiłam papuge falista niestety okazało się że ma grzybice której nie zauważyłam przy zakupie. Od 5 dni codziennie wieczorem muszę go łapać i smarować chore miejsce. Papuga boisię dłoni ale je z ręki gdy jest poza klatką. Moje pytanie to, czy jest szansa na oswojenie tej papugi tak aby dawała się głaskać i traktowała mnie jak przyjaciela?
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
jeśli jest młoda to tak - aby zwiększyć swoje szanse - gdy już ją łapiesz - to po nasmarowaniu pomiziaj ją, pokaż jej ,że dotyk może być fajny - aby zapamiętała też miłe chwile... głaskaj po główce i mów do niej. Mam nadzieje, że nie robisz tego w rękawicy bo jeśli tak - to marne szanse....
-
- Ptaki które hoduję: Papużki faliste
Spojnie bez rękawic... dziękuję za odpowiedź przyznam że bardzo się tym stresowałam. Rzeczywiście po nasmarowaniu papuga daje się przez chwikle pogłaskać. Myślę że nieco ją to uspokoiło
Mam takie pytanie odnośnie oswajania. Kupiłam papugę falistą w sklepie zoologicznym. Powiedziano mi że ptak ma 5 miesięcy. Nie znam się na tym i kupiłam. Moje pytanie czy taką papugę da się oswoić czy nie ma szans? nie ukrywam zależy mi na tym żeby nie była całe życie w klatce tylko żeby mogła polatać po domu, ale zastanawia mnie czy to możliwe przy praktycznie dorosłym osobniku.
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Tak ale jednak chciałabym żeby też wracała do tej klatki. W ogóle mam taki plan bo pracuję w domu żeby ta klatka była otwarta cały dzień, po prostu aby ta papuga miała coś z tego życia
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
no jak zgłodnieje to wróci :) naprawdę oswojenie nie ma nic do rzeczy. Ale póki co, nie trać nadziei, bo może się oswoi, a możesz wstawić zdjęcie jakieś 

- Agata82
Masz samczyka na 100%, na pewno nie jest ekstra młody, czoło białe bez fal, kropki na szyi....ciężko powiedzieć ile ma miesięcy. Ale fakt, że to samiec jest dużym plusem, bo można próbować go oswajać :) Na smakołyki, wypuszczając właśnie z klatki.... wbrew pozorom papugi poza klatką często oswajają się lepiej niż zamknięte :)
Dzięki. Trochę mnie uspokoiłaś
Jeśli się oswoi to będzie super

Proponuję towarzystwo dla Twojego ślicznego fruwaczka. Będzie szczęśliwszy i zdrowszy.
To są stadne ptaki.
Proszę pomyśl o tym.
To są stadne ptaki.
Proszę pomyśl o tym.