Odrobaczanie papuzek falistych
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
Odrobaczanie papuzek falistych
Witam.
Moje stadko falistych liczy 17szt., nigdy ich jeszcze nie odrobaczałem. Ostatnio miałem i mam problem z jedną falistą, która chudnie a je (przynajmniej próbuje). Byłem u weta i dał papudze zastrzyk, i przy okazji polecał je odrobaczyć. Miał małą buteleczkę levamisolu za 10zł. Czy wy odrobaczacie papugi ? Jak tak, to ile leku zmieszać z wodą i czy powtarzać zabieg?
Moje stadko falistych liczy 17szt., nigdy ich jeszcze nie odrobaczałem. Ostatnio miałem i mam problem z jedną falistą, która chudnie a je (przynajmniej próbuje). Byłem u weta i dał papudze zastrzyk, i przy okazji polecał je odrobaczyć. Miał małą buteleczkę levamisolu za 10zł. Czy wy odrobaczacie papugi ? Jak tak, to ile leku zmieszać z wodą i czy powtarzać zabieg?
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Ja po dwóch tygodniach powtarzam taki zabieg. Z jaj wylęgają się młode larwy, które trzeba na nowo trzeba usumąć z organizmu ptaków. Dezynfekuję jednocześnie Virkonem klatki budki i wszystko wokoło. Taki zabieg powtarzam 2 razy w roku. Po odrobaczeniu podaję witaminy. Na dwa dni przed,ani w czasie podawania Lewamisolu nie daję żadnych mokrych pokarmów i zieleniny.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Wreszcie dostałem się do komputera i mogę coś odpisać. Zgadzam się z JC i Wojtkiem. Sam przeprowadzam odrobaczywianie w identyczne sposoby. Zanim pierwszy raz odrobaczywiałem ptaki to otrzymałem od lekarza weterynarii instrukcję rozrabiania Levamisolu była identyczna jaką podał JC. Popytałem się też jeszcze kilku wetów na ten temat i każdy z nich podawał mi te same proporcje.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
Tak, weterynarz też mi polecił 4ml na litr wody.
Ale wolałem sie upewnić. Tylko jedno, przez ile dni trzeba podawać levamisol? Bo ja słyszę, co każdy hodowca inaczej mówi. jeden zalecił mi 2 dni, a JC 3 dni, a wyczytałem także gdzieś, że trzeba nawet 5 dni! Moje obecnie mają trzeci dzień odrobaczania.
Czy wasze ptaki niechętnie też to piją? Moje starają się jak najmniej tego wypić, po czym otrzasają główką. Niektórym podaję do dzioba, nie mają teraz dostępu do warzyw, owoców czy zielsk.

Czy wasze ptaki niechętnie też to piją? Moje starają się jak najmniej tego wypić, po czym otrzasają główką. Niektórym podaję do dzioba, nie mają teraz dostępu do warzyw, owoców czy zielsk.
Trochę tego jest ;)
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Możesz spokojnie zastosować się do porad JC oraz Wojtka. Oni wiedzą co robią i radzą.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję:
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Buteleczka Levamisolu 10ml kosztuje u weta od 8-10 zł dokładnie już nie pamiętam , to Ci wystarczy na bardzo długo. Lepiej i taniej odrobaczywiać ptaki we własnym zakresie niż ma to robić wet.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Nie wiem , nigdy tak nie robiłem. Jednak wcześniej miałeś już podane proporcje więc nie wiem czemu chcesz to zmienić.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Ja odrobaczam papugi środkami j.w ale zawsze po uprzednim badaniu odchodów.Nigdy nie odrobaczam profilaktycznie.