Problem z łączeniem.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

LaseRain
Ptaki które hoduję: 2 Papugi Faliste

Problem z łączeniem.

Post autor: LaseRain » pn maja 21, 2018 11:06

Witam.
Chciałbym prosić Was o radę, co powinienem zrobić w tej dość ciężkiej sytuacji..
Już rok mam moją papużkę (niebieska, samiec) u siebie i była dotąd sama w klatce. Ostatnio zauważyłem, że zaczął on reagować na swoje odbicie w misce (mówić do niego i ciągle spędzał tam czas).
Postanowiłem więc dokupić mu koleżankę. Znalazłem w sklepie zoologicznym śliczną młodą samiczkę, więc ją wybrałem i (po wcześniejszym przygotowaniu osobnej klatki) przywiozłem ją do domu. Już od początku Happy (niebieski) siedział zaraz koło jej klatki i bez przerwy "domagał się" kontaktu z nią. Ona też ciekawa stała przy ściance klatki sąsiada.
Po 4 dniach obserwacji uznałem że papużki bardzo pragną kontaktu ze sobą, więc wypuściłem obojga na wolne loty. Był to pierwszy lot Sunny (żółta samiczka). Na początku karmili się nawzajem, czyścili sobie piórka, lecz potem... coś się zmieniło. Happy stał się strasznie natarczywy i można powiedzieć, że agresywny w stosunku do partnerki. Do tego momentu usiłuje za wszelką cenę "wejść na nią", choć ona jest jeszcze młoda (kilka miesięcy, a on około rok). Bez przerwy tam gdzie ona leci lub skoczy, on odrazu leci za nią i odsuwa ją od np. jedzenia. Zdaża się też, że zaczynają się dziobać.
Są momenty, że poprostu siedzą i np. czyszczą sobie piórka, lecz te momenty nie trwają długo..
Na załączonym filmiku widać, że tak, gdzie Sunny próbuje jeść pietruszkę, Happy od razu idzie na to miejsce i ją odpędza z tamtąd, mając do dyspozycji 3 inne miejsca do jedzenia.
Happy także przestał podlatywać mi do ręki lub wogule na nią reagować, a wcześniej był "wytrenowany", że do niej przylatuje lub poprostu się ze mną bawi. Tęsknię też za tamtymi chwilami..
Zaczynam się martwić też o samiczkę, ponieważ jest tutaj lekko ponad tydzień a już czuję, że powoli zaczyna ją to męczyć, a chciałbym dla nich jak najlepiej.

Proszę o pomoc i dziękuję za spędzony czas na przeczytanie tego.

Filmik o którym mowa wyżej:
https://streamable.com/ht8yw

Awatar użytkownika
Ara swvera
Ptaki które hoduję: papużka falista(kiedyś)

Post autor: Ara swvera » sob lip 14, 2018 00:51

Próbuje ją zdominować i pokazać kto tu rządzi ,wymień resztę żerdek na naturalne zawsze lepiej dla papug,ichdzioba ,łapek i pazurków

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz lip 15, 2018 18:17

czego się spodziewałeś ? on potrzebował partnerki a nie dziecko do bawienia,do dorosłego ptaka drugi dorosły ptak,bo młody nie wie o co mu chodzi a to rodzi frustracje i czasami agresję, Czasami tak bywa, ze oswojony ptak traci zainteresowanie człowiekiem gdy ma partnera swojego gatunku
on nie próbuje ją zdominować, bo u falistych to samiczki rządzą tylko ma ochotę na barabara a ona nie odpowiada na jego zaloty bo jest młoda

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”