zapalenie spojowek i napuchniete oczy u papuzki falistej

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

iwka
Ptaki które hoduję: papuzki falisyte

zapalenie spojowek i napuchniete oczy u papuzki falistej

Post autor: iwka » ndz lis 12, 2017 20:07

Witam. Tosie kupilam w marcu tego roku poniewaz Zosia uciekla przez okno a Pablo ktorego mam od 8 lat nie mogl byc sam tak wiec kupilam Tosie ktora w Stycznie 2018 ma miec 1 rok i ktora miala byc dziewczynka ale jest ponoc chlopcem a Pablo ktorego uwazalam za chlopca przez 8 lat jest ponoc dziewczynka. Tosia kiedy ja kupilam miala problem z lataniem do dzisiaj ma posklejane skrzydla i wyglada jakby miala depresje.Tosia to bardzo mila papuzka a teraz opisze co wydarzylo sie przez ostatni miesiac.Mieszkam w londynie, TOSIA miala bardzo spuchniete powieki i zaropiale oczy przez 2 miesiae przemywalam jej oczy rumiankiem potem kiedy zaczely jej pekac powieki bo pod powiekami pewnie byla ropa zaczela leciec jej krew i zabralam ja do szpitala.SZpital byl glownie dla psow i kotow ale ptaki tez tam mieli i inne zwierzeta.Przez pierwszy tydzien podawalam jej lek w plynie przecie bolowy i antybiotyk ale na drugi tydzien zostawilam Tosie i Pabla w szpitalu na 10 dni ale Tosia byla tylko leczona.Przez pobyt szpitalu Tosia miala podawny antybiotyk Baytril 2.5% 1ml 2 razy dziennie i Metacam przeciwbolowy 3ml 2 razy dziennie i Exocin 5ml krople do oczu z antybiotykiem przeciwzapalne ale wyniki leczenia byly mizerne i po 7 dniach kazalam odstawic antybiotyk i Tosia byla tylko na leku przeciwbolowym.Te leki raczej byly przezznaczone dla psow i kotow ale inne zwierzeta tez nimi lecza.Po 7 dniach lekarze prosili zebym uspila Tosie bo jej zachowanie jest nienormalne i nie wiedza jak ja wyleczyc.Po 5 dniach pobytu w szpitalu Tosia byla w inkubatorze 3 dni bo miala problem z oddychaniem.Po 10 dniach zabralam Tosie do domu i powiedzialm ze TOSI NIE USPIE i bede walczyc o jej zycie,dzisiaj mija miesiac 12.11.2017 a ja dalej walcze.Jak zabralam Tosie ze szpitala to po 2 dniach odstawilam jej lek przeciwbolowy bo piszczala stasznie poza tym przemywalam jej 4 ray dziennie potem 2 razy dziennie a teraz 1 raz dziennie oczy kwasem borowym.Kwas borowy sztypte zorpuszczam w 50 ml wody mieszam i zakrapiam, co pare dni rozrabiam nowy rotwor.TOSIA wazy pomiedzy 35 a 32 gramy i codziennie ja waze.TOSI oczy dalej sa chore zaropiale a ja nie wiem jak jej pomoc poza tym Tosia wiekszosc czasu siedzi i patrzy w jedno miejsce lub jest nie obecna i bardzo cichutka lub ziewa i lubi duzo spac.Kupilam na wszelki wypadek KAYTEE EXACT do recznego karmienia,oczywiscie nie mam doswiadczenie w karmieniu ale jesli nie bedzie jadla i waga bedzie spadac to nie bede miala wyjscia i musze sie nauczyc ja karmic .OSOBICIE nie znam histori Tosi jak sie urodzila ale podejrzewam zaniedbanie ktore teraz sie odbija.CHcialam takze zrobic Tosi przeswietlenie oczu i test krwi ale trzeba by bylo ja uspic na 20 minut a prawopodobienstwo ze Tosia sie obudzi jest 99% poza tym chce jeszcze zawiesc jaj kal do badania,bo moze ma jakas bakterie.Jesli ktos mial podobna historie lub ma prosze mi poradzic co robic. Iwka

iwka

Post autor: iwka » pn lis 13, 2017 21:43

Czy ktos kiedykolwiek wyleczyl problem z oczami u papuzki falistej? Jesli tak to w jaki sposob i czym. Prosze o porady

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr lis 15, 2017 17:47

na 99 % stan zapalny oka u papugi to stan zapalny ukladu oddechowego, przemywanie nic nie da, tu trzeba podac antybiotyk, widocznie ten byl zle dobrany i nie dzialał, jezeli po podaniu antybiotyku po 3-4 dniach nie ma poprawy to znaczy, ze lek zostal zle dobrany

iwka

Post autor: iwka » czw lis 16, 2017 00:17

Witam. Bardzo ciekawa uwaga poniewaz Tosia miala problem z oddychaniem i w szpitalu byla 3 dni w inkubatorze. Chyba nie ma antybiotykow dla pauzek ale sprawdze. Dziekuje bardzo

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”