Nowi mieszkańcy... :)
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny zebrowate
Nowi mieszkańcy... :)
Witajcie!
mój nowy nabytek... (para papużek falistych)
Mam tylko jedno pytanie czy po założeniu budki lęgowej mogłoby coś z tego wyjść?
Wiem że dziwne pytanie narazie za szybko lęgow nie chce ale może na następny rok się postaram o sukces! :)
I jeszcze jedno od jakiego czasu papuzki rozpoczynają lęgi?
I jakie warunki muszę spełnić??
Pozdro...
#SP
mój nowy nabytek... (para papużek falistych)
Mam tylko jedno pytanie czy po założeniu budki lęgowej mogłoby coś z tego wyjść?
Wiem że dziwne pytanie narazie za szybko lęgow nie chce ale może na następny rok się postaram o sukces! :)
I jeszcze jedno od jakiego czasu papuzki rozpoczynają lęgi?
I jakie warunki muszę spełnić??
Pozdro...
#SP
Ponad roczne papużki, odpowiednia dieta: warzywa, owoce, ziarno, raz na tydzień jajko, w klatce zawsze sepia. I taka dieta 6 miesięcy przed lęgami :D
Za 6msc możesz zawiesić budkę i czekać na wyniki
Także budki nie zakładaj jak to są młode papużki, bo może samiczka nawet Ci paść.
PS. Wieszając teraz budkę papużki mogą przystąpić do lęgów, ale uwierz mi nie warto ryzykować aż tak.
Za 6msc możesz zawiesić budkę i czekać na wyniki

Także budki nie zakładaj jak to są młode papużki, bo może samiczka nawet Ci paść.
PS. Wieszając teraz budkę papużki mogą przystąpić do lęgów, ale uwierz mi nie warto ryzykować aż tak.
-
Dzięki za info a na ten rok sama nie planowalam lęgow...
Tylko właśnie na następny...
#SP

Tylko właśnie na następny...
#SP
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Kupiłaś je jednoczesnie, w jednym sklepie? W takim przypadku jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że są rodzeństwem albo są spokrewnione bo są kupione od jednego hodowcy - wtedy rozmnażanie odpada.
(Usuń plastikowe żerdzie i zamień je na drewniane z korą, z wierzby, brzozy albo jabłoni)
(Usuń plastikowe żerdzie i zamień je na drewniane z korą, z wierzby, brzozy albo jabłoni)
-
Prawdopodobieństwo spokrewnienia jest małe ale też się nad tym zastanawiałam... Lecz są z innych hodowli ale przez cały czas przybycia są razem i dobrze się dogaduja
A i co do żerdzi to właśnie mam zamiar je montować...
A i co do żerdzi to właśnie mam zamiar je montować...

Podpisuje się pod wymianą żerdzi, poza tym te śmieciowe kolby proponuję zastąpić kłosami prosa. A poza tym to bardzo ładną parkę sobie dobrałaś :)
-
Tak wiem co do żerdzi to mam już jedną dużą drewnianą i szukam innych... ta niby mieszkam na wsi to pewnie tu tego pełno ale jak na złość zawsze to czego się potrzebuje nie ma
, zapewne dużo tego na polach łąkach itp... tyle że alergia na te drzewa rośliny itp. nie daje wyjsc z domu postaram sie którymś razem pojechac na pola i poucinać pare gałązek, z tego co wiem to najlepsze dla falek są gałązki jabłoni i chyba brzozy, jabłoni nie widać na horyzoncie a do brzozy może się przejde... kolby już nie daję, i jak sie nadarzy okazja to dam kłos prosa... (dzięki za podpowiedź
)
dziękuję też uważam że są piękne :)
a i miałam zamiar napisać o tym posta, ale czy wie ktoś jakie to mutacje barwne?
bo ja niezbyt znam się na mutacjach...
pozdrawiam... :)
#SP

dziękuję też uważam że są piękne :)
a i miałam zamiar napisać o tym posta, ale czy wie ktoś jakie to mutacje barwne?
bo ja niezbyt znam się na mutacjach...

pozdrawiam... :)
#SP
- haaszek
- Kontakt:
Sweet papuzka pisze:Tak wiem co do żerdzi to mam już jedną dużą drewnianą i szukam innych... ta niby mieszkam na wsi to pewnie tu tego pełno ale jak na złość zawsze to czego się potrzebuje nie ma, zapewne dużo tego na polach łąkach itp... tyle że alergia na te drzewa rośliny itp. nie daje wyjsc z domu postaram sie którymś razem pojechac na pola i poucinać pare gałązek, z tego co wiem to najlepsze dla falek są gałązki jabłoni i chyba brzozy, jabłoni nie widać na horyzoncie a do brzozy może się przejde
Ale bzdury piszesz.
Nie chodzisz do szkoły z powodu alergii? Żyjesz zamknięta pod kloszem? Same tuje u ciebie na wsi rosną??
Bardzo kiepska wymówka, żeby nie dać ptakom tak prozaicznej rzeczy jak normalna żerdź. A jaka okazja ma się nadarzyć, żebyś im dała kłos prosa senegalskiego? Jakieś święto państwowe?
Dla mnie to masz te papużki tylko dla swojej przyjemności ale tak naprawdę niewiele cię obchodzi co jest im naprawdę potrzebne. Przez prawie dwa miesiące nie mogłaś gałęzi z wierzby czy jabłoni uciąć...
- haaszek
- Kontakt:
Na Dworcowej i Puckiej są jabłonie koło domów, koło stawu są zarośla chyba z wikliny, rosną wysokie wierzby i brzozy u kogoś na podwórku - tak trudno podejść i poprosić o ucięcie kilkudziesięciocentymetrowej gałązki? Przecież nie trzeba całego drzewa ścinać.
-
nie miałam na mysli tego ze wcale nie wychodze z domu... widocznie źle mnie zrozumiałeś.
a co do żerdzi to juz dawno zamontowalam tylko chce je wymienic na nowe a tamte zdjecia sa stare o ile to wiesz, wiec plastikowych patykow juz nie ma...
jak juz mowilam nie wpadlam na klos prosa, ostatnio myslalam o tak wielu rzeczach jakie im kupic i zapewnic ale oczywiscie to wylecialo mi z glowy a nie zawsze mam okazje aby pojechac do miasta a tym bardziej do sklepu zoologicznego (oczywiście niech nikt nie zrozumie mnie zle, ale nie posiadam transportu 24h a jak juz gdzies wyjezdzam to na dłuuuugie zakupy przy czym wracam do domu pozno, chyba że nie rozumiesz mojej sytuacji to inna sprawa)
rzadko chodze kolo dworcowej i nie wiedziałam że są tam jabłonie, moge poprosić znajomego który mieszka na puckiej o ścięcie kilku gałązek...
a co do żerdzi to juz dawno zamontowalam tylko chce je wymienic na nowe a tamte zdjecia sa stare o ile to wiesz, wiec plastikowych patykow juz nie ma...
jak juz mowilam nie wpadlam na klos prosa, ostatnio myslalam o tak wielu rzeczach jakie im kupic i zapewnic ale oczywiscie to wylecialo mi z glowy a nie zawsze mam okazje aby pojechac do miasta a tym bardziej do sklepu zoologicznego (oczywiście niech nikt nie zrozumie mnie zle, ale nie posiadam transportu 24h a jak juz gdzies wyjezdzam to na dłuuuugie zakupy przy czym wracam do domu pozno, chyba że nie rozumiesz mojej sytuacji to inna sprawa)

rzadko chodze kolo dworcowej i nie wiedziałam że są tam jabłonie, moge poprosić znajomego który mieszka na puckiej o ścięcie kilku gałązek...
-
dziękuję za linki... :)
tak sie sklada ze kupiłam juz kłosy.
żerdzie także załatwione...
i pomyśle nad kupnem zabawek, napewno sprawią papużką radochę... ;D
Pozdrawiam...
#SP
tak sie sklada ze kupiłam juz kłosy.

żerdzie także załatwione...
i pomyśle nad kupnem zabawek, napewno sprawią papużką radochę... ;D
Pozdrawiam...

#SP
Polecam się na przyszłość, na kłoski faliste są bardzo żarłoczne, więc warto zrobić zapas :)
Możemy popisać na priv o ewentualnych rabatach i gratisach, oczywiście nie narzucam, tylko proponuję :)
Możemy popisać na priv o ewentualnych rabatach i gratisach, oczywiście nie narzucam, tylko proponuję :)