papużka falista

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Sweet papuzka
Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny zebrowate

papużka falista

Post autor: Sweet papuzka » pt lut 26, 2016 23:11

Świergotka raczej odpada...
A teraz przyszła mi na myśl falista..
Tyle że narazie nie mogę za dużo myśleć nad kupnem ptaszka...

Powód: Po pierwsze wiem że mam alergię na puder papug lub na odchody albo nawet jedno i drugie...
Skąd to wiem? Rok temu miałam nimfę którą musiałam oddać gdyż okazało się że coraz częściej mam kaszel a nawet wysypkę... <zmeczony> bo wiadomo nimfa ma pióra pudrowe ale mogły to powodować także odchody jak i to i to... ;p

A w domu mam jeszcze kanarka konkretnie to w moim pokoju.
I nie mam żadnych objawów itp.
A pytanie brzmi tak : Czy kanarek może powodować takie same reakcje alergiczne czy kanarek a falka mają zupełnie inne alergeny ???? W sensie czy jeżeli nie mam alergii na kanarka to czy na papużki też nie będę miała?
(jakby co to kiedyś byłam też u znajomego hodowcy przez około 1,5 czy nawet 2godziny a były tam: papugi nie posiadające piór pudrowych, amadyny, czyże, astryldy, gołąbki diamentowe i oczywiście falki... No i jakoś nic się nie działo...)

Czekam na odpowiedzi...
POZDRO...

#SP

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pn lut 29, 2016 19:51

Kanarek nie pudruje, falka owszem.

Chcesz kupić papużki faliste (mówię w liczbie mnogiej, bo nie trzyma się ich pojedynczo) - a co z kanarkiem? Chcesz je trzymać razem z nim?

Sweet papuzka
Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny zebrowate

Post autor: Sweet papuzka » czw mar 03, 2016 13:51

Nie falista nie bylaby z kanarkiem tylko w osobnej klatce...
nie slyszałam o tym aby falista w ogole kiedykolwiek sie pudrowała...
a falki mozna trzymac osobno tylko jak ma sie duzooooo!!! (a nie moge pozwolić sobie także na kupno dwóch ptaków, więc mam jeszcze duzo czasu do przemyślenia tej sprawy a to były tylko pytania na które chciałam otrzymać pytania czy jest opcja falki w domu...) wolnego czasu...
a poza tym jak juz wspomnialam narazie nie moge pozwolic sobie na kupno ptaka, ale przy jakiejs dobrej okazji owszem...

#SP

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt mar 04, 2016 20:23

Faliste nie pudrują "się" - one pudrują czyli wytwarzają puder.
Nie, nie można trzymać pojedynczo, nawet jak się ma chwilowo duuuuużo czasu (czyli jest się w domu 24h) bo zawsze może się zmienić coś w naszym życiu i naraz się okaże, że bezgranicznie oswojona papużka musi zostawać na wiele godzin sama w domu, a nie zaakceptuje już drugiego ptaka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”