Nie moge odróżnić samca od samicy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Nie moge odróżnić samca od samicy
Papugi już są w wolierze i posiadają 4 budki wiec na dwie pary powinno byc ok.
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Jesteś kompletnie impregnowany na wiedzę... Jedna z papużek to zupełne dziecko. Rozmnażanie w takim wieku jest niebezpieczne i dla papużki i dla piskląt. Poza tym nie jestem pewna, czy masz dwie parki, jeśli są trzy samiczki to się będą biły o samczyka i moga się nawet pozabijac.
Nic do ciebie nie dociera???
Nic do ciebie nie dociera???
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Nie trzyma się dwóch par, tylko najlepiej pojedynczo, pisałam już o tym!!!!
A jak już chcesz trzymać większą ilość to więcej niż dwie pary w wolierze... I zdejmij te budki, niech ptaki się poznają, dobiorą w pary i przede wszystkim dorosną...
Mam jeszcze pytanie, jak długo hodujesz papugi??
A jak już chcesz trzymać większą ilość to więcej niż dwie pary w wolierze... I zdejmij te budki, niech ptaki się poznają, dobiorą w pary i przede wszystkim dorosną...
Mam jeszcze pytanie, jak długo hodujesz papugi??
Nic nie robiłem z budkami a jednak papugi sa lagodne jak baranki i żyją z przepiorkami.
-
- Ptaki które hoduję: Papugi faliste
Witam, czy pomoze mi ktos rozroznic czy to samiec czy samica? Wydaje mi sie ze samica, jednak nie jestem pewien, papuge mam juz rok kupiłem jak byla mała http://i62.tinypic.com/2u5b9uf.jpg i 2 zdjecie http://i61.tinypic.com/25hfgr9.jpg
Masz samice... nie wiem jak ktoś mógł coś Ci wkręcać... łatwiej tego nie da się wyjaśnić...
Samiec - intensywnie niebieski
Samica - biały lub beżowy, rzadziej jasnoniebieski
U Twojej nie widzę żeby woskówka była niebieska... więc wniosek jest jeden... samica...
Samiec - intensywnie niebieski
Samica - biały lub beżowy, rzadziej jasnoniebieski
U Twojej nie widzę żeby woskówka była niebieska... więc wniosek jest jeden... samica...

-
- Ptaki które hoduję: Papugi faliste
Potrzebowalem porady ekspertow tak myslalem ze to samica, ale wolalem sie upewnic. W dodatku dostalem samca od kolezanki ktorej dzieci nie moga miec papużek, ale obie papużki nie wykazują zainteresowania sobą, samiec często siedzi w klatce, samiczka natomiast na klatce. Nie widzę żeby karmili się, nawet za bardzo razem ze sobą nie latają, a jak siedzą na karniszu to zazwyczaj z metr od siebie, czasem samiec podleci bliżej ale nic 0 reakcji, dlatego pytałem bo coś mi nie grało
Może po prostu nie przypadły sobie do gusty tak od razu i potrzebują więcej czasu.. 
Nie zawsze jest tak jak byśmy chcieli.. ciebie zawiodły papużki.. mnie kanarki...
Zwierzaki mają już tak że robią " po swojemu " a właściciel może iść w kąt i płakać..:D

Nie zawsze jest tak jak byśmy chcieli.. ciebie zawiodły papużki.. mnie kanarki...
Zwierzaki mają już tak że robią " po swojemu " a właściciel może iść w kąt i płakać..:D
Witam, czy może mi ktoś pomóc w określeniu płci i wieku tych 2 papużek:
Dodam jeszcze że papużki są nowe (od hodowcy), chciałem parke :)
Dodam jeszcze że papużki są nowe (od hodowcy), chciałem parke :)
- Kamila
- Ptaki które hoduję: Rudosterki zielonolice — turkus opalin i żółtobrzucha.
Papużki są bardzo młodziutkie, mają jeszcze falki przy samej woskówce i ciemną końcówkę dzioba. To raczej parka - niebieska papużka wygląda mi na samczyka, a zielona na samiczkę.
Dziękuje za pozytywną wiadomość dla mnie
, Jeszcze jedno pytanie, czy jest możliwe że samiec jak mocno zaspany, bo ciągle widzę że śpi od czasu do czasu, jeżeli ktoś mu nie przeszkadza?
Dzisiaj wymieniłem samca na samca :D, i on tak samo śpi jak tamten co jest na zdjęciu (niebieski), czy może mu/innym samcom coś dolegać, papużki oczywiście od zaufanego hodowcy

Dzisiaj wymieniłem samca na samca :D, i on tak samo śpi jak tamten co jest na zdjęciu (niebieski), czy może mu/innym samcom coś dolegać, papużki oczywiście od zaufanego hodowcy
- Kamila
- Ptaki które hoduję: Rudosterki zielonolice — turkus opalin i żółtobrzucha.
Chyba nie do końca zrozumiałam pytanie. Czy to normalne, że papuga śpi, odpoczywa? Oczywiście, że normalne. Papugi są zwykle najaktywniejsze rano i późnym popołudniem/wieczorem, choć oczywiście nie zawsze. Ale Twoje są młode, znalazły się w nowym, obcym miejscu - prawdopodobnie tak odreagowują stres.
Dlaczego wymieniłeś samczyka, coś z tamtym było "nie tak"? Chyba aktualnego nie wymienisz, bo też jest "zaspany"?
Jeśli papugi faktycznie są od "zaufanego hodowcy", to nie ma się czego obawiać. Więcej problemów rodzi dołączanie papugi z innego, nieznanego źródła.
Dlaczego wymieniłeś samczyka, coś z tamtym było "nie tak"? Chyba aktualnego nie wymienisz, bo też jest "zaspany"?
Jeśli papugi faktycznie są od "zaufanego hodowcy", to nie ma się czego obawiać. Więcej problemów rodzi dołączanie papugi z innego, nieznanego źródła.
Zauważyłem jeszcze krew pod ogonem, być może podczas łapania samca, hodowca mógł mu wyrwać pióro/piórko z ogona, czy jest szansa że odrośnie pióro lub rana się zagoi jakoś szybko, ptak zachowuje się normalnie,nie widać żeby go coś bolało, tylko ta krew pod ogonem na piórkach nie wiem z czego w 100%, a hodowcy już się nie będę czepiał :D 

100% samiczka
Witam. Czy jest to samiec i samica? Niebieska papuzka miała być samcem. Ale zaczynam mieć wątpliwości. Mam wrażenie ze woskowka zaczyna sie robić brązowa? Co do zielonej papużki to chyba zgodnie mozna stwierdzić ze samica.