dziwne zachowanie falistej

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

AMELKA09
Ptaki które hoduję: PAPUŻKI FALISTE

dziwne zachowanie falistej

Post autor: AMELKA09 » pt mar 06, 2015 22:01

Witam, miesiąc temu zakupiłam samiczkę falistą 3-miesieczną, oswoiła się po około tygodniu, ogólnie wszystko przebiegło w spokoju i w tej chwili mamy super kontakt.
Trzy dni temu dokupiłam 5-miesięcznego samczyka i z nim zaczął się problem.
Od samego początku jest bardzo spokojny i cichy (domyslam się że może to być wywołane stresem) , Jego kał ma zielonkawo-biały kolor i przeważnie jest papkowatej konsystencji, choć zdarzają się też odchody o kształcie prawidłowym ( taki zwinęty robaczek), oprócz tego niepokoi mnie że ptaszek jest ciągle napuszony , nawet kiedy śpi to ma nastroszone piórka. Jeśli chodzi o apetyt, to również jest on bardzo mały (narazie kilka razy w ciągu trzech dni skubnął kolbę)
Bardzo proszę o odpowiedz , czy jest to normalne zachowanie u nowej papużki, czy też jest to objaw jakiejś choroby.
Od razu zaznaczam, iż w mojej okolicy nie ma weta, który zna się na pakach i stąd prośba do was.
POMÓŻCIE. <zalamka>

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » sob mar 07, 2015 07:29

cyt. "narazie kilka razy w ciągu trzech dni skubnął kolbę" tylko tyle ma do jedzenia? może ona mu nie smakuje? daj mu to co jadł w poprzednim domu.....

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » sob mar 07, 2015 10:22

Gdzie masz powieszone karmidełka? Wewnętrzne czy zewnętrzne?

AMELKA09
Ptaki które hoduję: PAPUŻKI FALISTE

Post autor: AMELKA09 » sob mar 07, 2015 11:24

Witam, mam cztery karmidełka i kolbę, karmidełka są zewnętrzne ( takie , jakie miał w poprzednim miejscu ). Karmidełka wypełnione są karma , która jadł (przy kupnie papużki zakupiłam dokładnie ten pokarm, który był przez niego jedzony ).
Dziś Duduś zjadł z jednego troszkę ziarenek, ale nadal jest napuszony.
Bardzo proszę o odpowiedz kogoś , kto zna się na papużkach. Czy jego zachowanie może być wynikiem stresu czy moze to być oznaka choroby.

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » sob mar 07, 2015 19:48

Kup zwykłe wewnętrzne i powieś koło najwyższej żerdki, nie wszystkie ptaki mają odwagę zejść na dół i dodatkowo wsadzić głowę do zamkniętego karmidełka. A kolby są tuczące i niezdrowe.

Skoro ptak boi się jeść to po pierwsze może być już osłabiony, i dodatkowo zestresowany.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”