Dodam jeszcze, że nie wiem co zrobić z obecną sytuacją w mojej wolierze.. Samiczka siedzi już na kolejnych 2 jajkach w budce, w której ma jeszcze 2 młode które jeszcze nie wyszły z budek !
Nie wiem co robić, boje się że przestanie je karmić. Dziś jeden był na podłodze, prawdopodobnie wypadł, ale boje się że to ona go wyrzuciła bo ma tam jajka .. Są jeszcze zbyt młode na wyjście, potrzebują z 4-7 dni. Co zrobić?
Następne jajka a w budce 2 młode
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
A nie zajedzie się takim częstym cyklem ? Miałem zamiar wyciągnąć budki jak wszystkie młode wyjdą i włożyć dopiero na wiosnę już w wolierze zewnętrznej.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
następny leg zaraz po pierwszym to naturalne zachowanie, samiczka i tak zniesie jajka bo je ma wytworzone i musi je zniesć, najlepiej pozwolić ptakowi na 1-3 lęgów jeden za drugim a potem przerwa do następnego sezonu, zabierając budkę gdy są już nowe jajka i dając ją powtórnie za kilka miesięcy sezon lęgowy rozciągasz praktycznie na cały rok i samiczka nie ma kiedy wypocząć i nabrać siły - bo najwiecej energii potrzeba do wytworzenia jajek a nie do wysiadywania czy karmienia