Następne jajka a w budce 2 młode

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

tw92
Ptaki które hoduję: Żadne

Następne jajka a w budce 2 młode

Post autor: tw92 » ndz lis 30, 2014 20:15

Dodam jeszcze, że nie wiem co zrobić z obecną sytuacją w mojej wolierze.. Samiczka siedzi już na kolejnych 2 jajkach w budce, w której ma jeszcze 2 młode które jeszcze nie wyszły z budek !
Nie wiem co robić, boje się że przestanie je karmić. Dziś jeden był na podłodze, prawdopodobnie wypadł, ale boje się że to ona go wyrzuciła bo ma tam jajka .. Są jeszcze zbyt młode na wyjście, potrzebują z 4-7 dni. Co zrobić?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn gru 01, 2014 16:02

to normalne, bywa tak że młode jeszcze nie wszystkie wyszły a samiczka już znosi nowe jajka
młode karmi samiec

tw92
Ptaki które hoduję: Żadne

Post autor: tw92 » pn gru 01, 2014 16:06

A nie zajedzie się takim częstym cyklem ? Miałem zamiar wyciągnąć budki jak wszystkie młode wyjdą i włożyć dopiero na wiosnę już w wolierze zewnętrznej.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn gru 01, 2014 17:14

następny leg zaraz po pierwszym to naturalne zachowanie, samiczka i tak zniesie jajka bo je ma wytworzone i musi je zniesć, najlepiej pozwolić ptakowi na 1-3 lęgów jeden za drugim a potem przerwa do następnego sezonu, zabierając budkę gdy są już nowe jajka i dając ją powtórnie za kilka miesięcy sezon lęgowy rozciągasz praktycznie na cały rok i samiczka nie ma kiedy wypocząć i nabrać siły - bo najwiecej energii potrzeba do wytworzenia jajek a nie do wysiadywania czy karmienia

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”