Faliste w wolierze

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

arek9109
Ptaki które hoduję: Papuga falista, papugi nierozłączki

Faliste w wolierze

Post autor: arek9109 » śr mar 19, 2014 12:51

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Moje pytanie jest dla doświadczonych hodowców.

1.Mam woilere w budynku gospodarczym o wymiarach 2mx2mx1,7m potem jest małe okienko gdzie papugi mają możliwość wyjścia na woilere zewnętrzną o wymiarach 1,5x1mx1m. W takiej wolierze mam 14 papug falistych. Czy uważacie że jest to zbyt mała woilera na 14 papug??

2. W jaki sposób mam ustawić budki lęgowe obok siebie czy jakoś zygzakiem ? Czy jak??

Serdecznie dziękuje za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr mar 19, 2014 16:36

Takie wymiary dla tej ilości papug są dobre. Co do budek to powinieneś mieć ich o 2-3 sztuki więcej niż masz par papug, wtedy ptaki będą miały z czym wybierać. Budki zawieś wysoko wszystkie na jednej wysokości. Proponował bym jeszcze aby otwór wejściowy budki był zwrócony to pleców następnej budki , tak aby ptaki siedząc przy otworze nie widziały się z drugą parą. Jeżeli masz możliwość zrobienia lub zakupu budek lęgowych to postaraj się aby wyglądały jednakowo. Większa ilość budek i ich identyczny wygląd na pewno zmniejszy awantury o zajęcie ''lepszych''miejsc do gniazdowania.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » śr mar 19, 2014 16:55

No i musisz, jak ci lęgi pójdą, odławiać młode samiczki, bo takie dojrzewające podlatki są najagresywniejsze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”