SKRZYDŁA
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: samiec i samiczka- faliste
- Kontakt:
SKRZYDŁA
Witam, ostatnio zauważyłem u mojej papużki że brakuje jej części lotki a na drugim skrzydle coś dziwnego. Niżej wstawie linki do zdjęć. Proszę o pomoc.
http://wstaw.org/m/2014/02/20/20140220_1244002.jpg
http://wstaw.org/m/2014/02/20/20140220_1244572.jpg
http://wstaw.org/m/2014/02/20/20140220_1244002.jpg
http://wstaw.org/m/2014/02/20/20140220_1244572.jpg
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- malachinka87
- lekarz weterynarii
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty Większe, drób ozdobny
- Kontakt:
Z tego co widzę to papuga ma za długie pazury, czy poza lotka zniszczona ale brak 1 nie powinien być problemem. Co do lewego skrzydła to jest uszkodzone, czy papużka nie uszkodziła go sobie o coś? poza tym wygląda na osowiałą , jak się zachowuje?
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Ptak jest chory. To nie wyglada mi na brak lotki ale na jakiś guz, cystę (?) . Poza tym ma coś koło oka, nie wiem czy to narośl czy świerzbowiec.
Masz może w okolicy jakiegoś lekarza? Bo tego co widzę przez internet leczyć się nie da.
Masz może w okolicy jakiegoś lekarza? Bo tego co widzę przez internet leczyć się nie da.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Nie widze tam przerostu pazurów, świerzba również, to raczej jakiś stan zapalny, jedna lotka jest ułamana mechanicznie i nie jest to problem, bo w czasie pierzenia wypadnie, a drugie - albo ptak się zranił i stąd krew albo ma wyrwane pióro i krwawił.
Ptak jest młodziutki , jego ogólny wygląd jest jakiś dziwny - jakś napuszony, skurczony
Wskazana wizyta u weta
Ptak jest młodziutki , jego ogólny wygląd jest jakiś dziwny - jakś napuszony, skurczony
Wskazana wizyta u weta
- Tosia12
- Ptaki które hoduję: kanarki, wróbliczki
moim zdaniem pazurki są przerośnięte, bo z tego co widzę przynajmniej 2 są tak zakręcone, że dotykają palca. Tutaj jest zdjęcie jak należy poprawnie obciąć pazurki: http://3.bp.blogspot.com/-skmvpHGFWSA/U ... zury_p.jpg
rdzeń widać pod światło. Jeżeli nie jesteś pewny, poproś weterynarza przy okazji wizyty.
Te piórka najmniej mnie martwią. Lotkę po prostu złamała, a na skrzydle - może tylko przetarła, może coś poważniejszego. W każdym razie polecam udać się do weterynarza, bo stan ogólny nie wydaje się dobry - z tego co widać po zdjęciach.
rdzeń widać pod światło. Jeżeli nie jesteś pewny, poproś weterynarza przy okazji wizyty.
Te piórka najmniej mnie martwią. Lotkę po prostu złamała, a na skrzydle - może tylko przetarła, może coś poważniejszego. W każdym razie polecam udać się do weterynarza, bo stan ogólny nie wydaje się dobry - z tego co widać po zdjęciach.
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Tosia12, to mi wygląda na instrukcję przycinania pazurów u psów, ew. kotów. Ptaki w naturze mają dłuższe pazury.
Wrażenie za długich pazurów jest spowodowane tym, że ptak siedzi na cienkich drutach. Siedząc na palcu ma już normalne pazury.
Wrażenie za długich pazurów jest spowodowane tym, że ptak siedzi na cienkich drutach. Siedząc na palcu ma już normalne pazury.
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Było tu troszeczkę o Chorobach ptaków, a nie chcę otwierać nowego tematu więc pisze tu.
A więc od wczoraj u jednej z moich falistej zauważyłem, że jedna z jej łapek wygląda dziwacznie papuga w ogóle na nią nie staje jest osowiała ( jeszcze wczoraj było wszystko okej) Nigdy nie miałem takiej sytuacji, więc jestem laikiem :( Proszę o pomoc dodam fotki
A więc od wczoraj u jednej z moich falistej zauważyłem, że jedna z jej łapek wygląda dziwacznie papuga w ogóle na nią nie staje jest osowiała ( jeszcze wczoraj było wszystko okej) Nigdy nie miałem takiej sytuacji, więc jestem laikiem :( Proszę o pomoc dodam fotki
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Obserwować ja ptak w miarę oswojony to możesz złapać i sprawdzić co jej jest - czy łapka wisi, czy ma w niej czucie
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Al, Łapałem ptaka, łapka jest luźna, chyba jest w niej czucie. Tak mi się wydaje
Ptaszysko w ogóle na łapce nie staje, więc może oznaczać to, że ją boli.
Zobacze co będzie działo się dalej.
Dzięki :)

Ptaszysko w ogóle na łapce nie staje, więc może oznaczać to, że ją boli.
Zobacze co będzie działo się dalej.
Dzięki :)
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.